Când vine vorba de a face față provocărilor de securitate ridicate de pandemia de noul coronavirus, Centrul Satelitar al Uniunii Europene (SatCen), unde se fac cele mai clare analize de date, reprezintă calea prin care pot comunica autoritățile atunci când granițele și circulația între statele europene este îngreunată. Vezi încercările cu care se confruntă acum Europa, așa cum se văd ele, din satelit.
Ambasadorul Sorin Ducaru și directorul Centrului Satelitar al UE (situat în Spania, țară lovită de COVID-19), a declarat că, la rândul său, SatCen a fost lovit de efectele pandemiei, însă și-a putut desfășura în continuare activitatea, lucru datorat în mare măsură faptului că lucrează inclusiv cu inteligență artificială.
„Ceea ce merită subliniat este că lucrând cu relativ puțini analiști – inclusiv pentru că acest centru, fiind și el în Spania, a fost lovit de efectele pandemiei – putem folosi foarte multe tehnologia modernă, cum ar fi inteligența artificială, care poate descoperi automat anumite obiective simple: de la bărci cu refugiați până la activități de trafic ilegal“, a declarat Sorin Ducaru, potrivit Digi24.
O serie de refugiați s-au pierdut în larg, pe bărci pneumatice, în Asia, lângă Myanmar, iar din cauza faptului că echipele de intervenție și de sprijin nu au primit coordonatele acestora (deoarece refugiații nu le-au putut trimite), UE i s-a solicitat să spijine această situație umanitară.
„Am urmărit, de exemplu, incendiul de lângă Cernobîl, care putea avea efecte complicate, mai ales că știm cu toții ce rezonanță are zona aceasta în urma exploziei reactorului de acum câteva decenii“, a ilustrat ambasadorul.
Sateliții Europei pot urmări mișcarea la frontierele UE și între frontierele țărilor membre, monitorizând, de asemenea, și misiunile în care Uniunea Europeană este angajată.
„În momentul în care există o solicitare, noi o delivrăm cu viteză de reacție foarte mare – dacă în urmă cu câțiva ani o astfel de analiză putea să dureze o zi-două, acum vorbim de ore, uneori mai puțin de o oră, pentru că și capabilitățile satelitare au crescut foarte mult și viteza de reacție“, a explicat Sorin Ducaru.