Conform unui raport dat publicității de specialiști, oamenii cu un nivel scăzut de Vitamina D ar putea avea mai multe șanse să se infecteze cu coronavirus și să moară din cauza infecției cu COVID-19.
Studiul a comparat nivelurile medii de vitamina D într-o țară cu mortalitate datorată coronavirusului și s-a descoperit că nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu o rată de deces mai mare. Cercetătorii „cred că pot sfătui populația pentru suplimentarea cu vitamina D” pentru a se proteja împotriva coronavirusului. Un studiu preliminar a descoperit dovezi care sugerează un nivel scăzut de vitamina D poate face ca o persoană să moară după ce a contractat coronavirus.
Cercetarea a comparat nivelurile medii de vitamina D în 20 de țări europene cu rata de infecție COVID-19 și mortalitatea ridicată. Acesta a relevat o corelație convingătoare în care țările cu un nivel scăzut de vitamina D au fost, de asemenea, țările cu cea mai mare mortalitate și rate de infecție cu COVID-19. Studiul nu a fost încă revizuit și examinat de către alți oameni de știință și nu este în măsură să demonstreze că vitamina D este motivul acestei legături.
Cu toate acestea, oamenii de știință de la Queen Elizabeth Hospital Trust Trust și Universitatea din East Anglia scriu în studiul lor: „Credem că putem sfătui suplimentarea cu Vitamina D pentru a proteja împotriva infecției cu SARS-CoV2”. Această constatare susține un studiu separat care, de asemenea, a găsit că vitamina D poate îmbunătăți șansele unei persoane de recuperare după contractarea coronavirusului. Un proces de zece săptămâni de la Universitatea din Granada este în prezent în curs de desfășurare, după ce un studiu recent realizat de Trinity College Dublin a descoperit că adulții care au luat suplimente de vitamina D au avut o scădere de 50% în infecțiile toracice.
Cel mai recent studiu a folosit date preexistente privind nivelurile de vitamina D, inclusiv dintr-un studiu cuprinzător din 2019 condus de Paul Lips, profesor emerit de medicină internă la Vrije Universiteit Amsterdam. Acest studiu anterior a colectat date privind nivelurile de vitamina D ale populațiilor din Europa și Orientul Mijlociu.
Studiul a implicat luarea de măsurători de vitamina D a mii de persoane. Cel mai recent studiu privind eficacitatea vitaminei împotriva COVID-19 a redus aceste date la 20 de țări, pentru a anula orice factor ce ar putea interfera, cum ar fi latitudinea unei țări. Cantitatea medie de vitamina D în probele de ser a fost de (56 nmol / l), cu ceva sub 30nmol / l considerat „sever deficient”.
Cel mai recent studiu a preluat baza de date existentă a nivelurilor de vitamina D și a găsit niveluri îngrijorător de scăzute de vitamina D la vârstnici, un procent demografic cu risc mai ridicat să moară după contractarea coronavirusului.
„Studiul arată nivelurile de vitamina D de 26nmol / L în Spania, 28 nmol / L în Italia și 45 nmol / L în țările nordice, la persoanele în vârstă. În Elveția, nivelurile medii de vitamina D sunt de 23 (nmol / L) în casele de îngrijiri medicale, iar în Italia, la 76% dintre femeile de peste 70 de ani, s-a descoperit că au niveluri circulante sub 30nmol / L. Acestea sunt țări cu un număr mare de cazuri de COVID – 19, iar persoanele în vârstă sunt grupul cu cel mai mare risc de morbiditate și mortalitate cu SARS-Cov2. Cel mai vulnerabil grup de populație pentru COVID-19 este, de asemenea, cel care a fost cel mai mare deficit de vitamina D”, scriu cercetătorii.
Vitamina D își poate face drum în corpul uman fie prin anumite alimente, cum ar fi peștele și ciupercile, sau poate fi produsă de celulele pielii atunci când este expusă la lumina soarelui. O analiză statistică simplă, numită test t, a fost apoi efectuată pe cele două seturi de date pentru a determina orice relație care a descoperit corelația dintre decese și nivelurile de vitamina D.