Patologii sunt dornici să facă rapid autopsii pe cât mai multe victime COVID-19, pentru a determina cine sunt cei mai expuși riscurilor virusului și ce daune provoacă în interiorul organismului. Primele rezultatele sunt deja disponibile: ”acesta e cel mai bun antidot”.
Atât Asociația Federală a Patologilor Germani, cât și Societatea Germană pentru Patologie apelează în prezent la medici pentru a examina cadavrele cât mai multor victime ale noului virus. Karl-Friedrich Bürrig, care conduce Institutul pentru Patologie din Hildesheim, spune că există un ”interes public extrem” în fiecare autopsie. El și echipa sa speră să adune și analizeze constatările a sute, dacă nu mii de astfel de proceduri din noul ”Registru german al autopsiilor COVID-19”.
Inițial, în Germania, Institutul Robert Koch (RKI), forul principal de sănătate publică din Germania, a emis un avertisment împotriva unor astfel de proceduri, alertând pe 24 martie că persoanele decedate ar putea fi contagioase. Cu toate acestea, patologii și autopsierii lucrează frecvent cu cadavre potențial infecțioase, astfel că sunt instruiți corespunzător. RKI și-a retras recomandarea în urma unei scrisori de protest scrise de asociațiile de patologie germane.
Klaus Püschel s-a numărat printre cei care nu au luat în serios recomandarea institutului. În cea mai mare parte a ultimilor 30 de ani, a fost șeful Departamentului de Medicină Legală din cadrul Centrului Medical Universitar Hamburg-Eppendorf(UKE). Acesta efectua autopsii la pacienții infectați cu HIV, înaintea de a cunoaște mai multe despre SIDA.
Până acum, Püschel și echipa sa au deschis aproximativ 100 de corpuri. Când erau încă în viață, fiecare dintre aceștia oameni transporta în jurul lor un număr imens de virusuri, precum noi toți. De altfel, în intestinele noastre există până la un miliard de virusuri, per gram de conținut, iar o mulțime de bacterii se găsesc și în tracturile respiratorii. De precizat este că sunt departe de a fi ucigași, ci sunt doar uneltele care ne antrenează sistemele imune.
De aceea, Püschel susține că sistemul natural de apărare a organismului este responsabil în mare măsură în cazurile în care nu au fost înregistrate simptome: „Sistemul nostru imunitar este cel mai bun medicament”, notează spiegel.ro.