Vremea și pandemia de coronavirus lovesc concomitent în agricultură. Fermierii se confruntă cu mari probleme în această perioadă. Seceta cruntă a compromis deja culturile, în timp ce criza sanitară îi împiedică pe agricultori să vândă ce au produs deja. Vezi previziunile sumbre ale ministrului Agriculturii.
Agricultorii din țara noastră trec prin momente dificile în această perioadă. Dacă pandemia de COVID-19 le-a făcut oricum multe probleme, nici vremea nu le vine în ajutor. Multe culturi sunt în pericol din cauza secetei aspre. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a transmis că trei milioane de hectare din culturile însămânțate în toamnă sunt afectate deja, în diferite grade, și că se ia în calcul despăgubirea fermierilor.
„Din păcate, peste consecințele pandemiei se suprapune și o secetă extremă și puternică în Dobrogea și Moldova. Foarte multe dintre culturile însămânțate în toamnă – trei milioane de hectare de grâu, orz, orzoaică, rapiță, sunt compromise în diferite grade. Ne vom gândi la măsurile de despăgubire și de compensare a pierderilor fermierilor.
Când vom termina monitorizarea în agricultură, am promis fermierilor că vom despăgubi toate pagubele provocate de secetă. Unde sunt pierderi de venit vom interveni concret cu sume sau măsuri care să îi ajute să repornească în agricultură și industria alimentară“, a declarat șeful de la Agricultură.
Potrivit oficialului, situația se va îmbunătăți, dar nu prea curând. O veste îmbucurătoare ar fi faptul că, cel puțin pentru moment, nu există nicio problemă legată de stocurile de alimente de bază.
Iar la produse precum: laptele, carnea de vită, ouăle, carnea de pasăre sau legume, avem stocuri suplimentare, fapt ce a survenit în urma schimbării comportamentului de cumpărare.
„Fermierii nu au unde valorifica aceste produse, nu există cerere. E greu de spus ce să facă cu ele“, a punctat ministrul Agriculturii.