17 apr. 2020 | 13:04

Descoperirea care schimbă istoria omenirii. Inscripție veche de 1.700 de ani. Ce scrie pe ea

Știri generale
Descoperirea care schimbă istoria omenirii. Inscripție veche de 1.700 de ani. Ce scrie pe ea
Descoperirea care schimbă istoria omenirii. Inscripție veche de 1.700 de ani. Ce scrie pe ea

Ghețarii care s-au topit în Norvegia au scos la iveală artefacte vechi lăsate pe marginea unui drum în urmă cu mai bine de 1.000 de ani. Hainele, uneltele, echipamentele și osul animalelor au fost găsite de o echipă la un pas de munte la Lendbreen, în regiunea muntoasă a Norvegiei.

Descoperirea care schimbă istoria omenirii. Inscripție veche de 1.700 de ani. Ce scrie pe ea

Un traseu de peste 100 de artefacte de pe șantier include potcoave, un bici de lemn, un baston de mers, un ac de lemn și un cuțit mic de fier. De asemenea, echipa a găsit craniul înghețat al unui cal, folosit pentru a transporta încărcături. Obiectele care erau conținute în gheață dezvăluie că pasajul a fost folosit în epoca fierului, din jurul anului 300 d.Hr. până în secolul al XIV-lea. Activitatea de trecere a atins vârful în jurul anului 1000 d.Hr. și a scăzut după moartea din anii 1300, din cauza factorilor economici și climatici. Cercetătorii spun că topirea ghețarilor montani din cauza schimbărilor climatice a scos la iveală obiectele istorice, cu multe altele care urmează.

Această retragere provocată de climă a ghețarilor montani a provocat un nou domeniu științific numit arheologie glaciară. Descoperirile rezultate sunt o imagine a călătoriei la mare altitudine în epoca romană a fierului și în epoca vikingă.

„Un pas de munte pierdut care se topește din gheață este o descoperire de vis pentru noi arheologii glaciari”, a declarat Lars Pilø, primul autor și co-director pentru Programul de Arheologie Glaciar. „În astfel de treceri, călătorii din trecut au lăsat în urmă o mulțime de artefacte, înghețate în timp de gheață.

„Aceste artefacte incredibil de bine conservate din material organic au o valoare istorică deosebită. „Declinul trecerii Lendbreen a fost probabil cauzat de o combinație de schimbări economice, schimbări climatice și pandemii medievale târzii, inclusiv Moartea Neagră. „Când zona locală s-a recuperat, lucrurile s-au schimbat și pasul Lendbreen a fost pierdut din memorie.” Unele dintre obiecte provin din mijloacele de transport prin munte, cum ar fi potcoavele, oasele provenite de la pachete, resturile de sanii și un baston cu inscripție runică.

Ce rămășite au fost găsite

Alte elemente sunt rămășițele din viața de zi cu zi, cum ar fi un cuțit cu mâner din lemn, un fus din lemn – folosit pentru a îndruga lâna – și un bici din lemn. Au fost de asemenea găsite rămășițe de îmbrăcăminte, cum ar fi încălțăminte, o tunică din epoca fierului roman și o manșetă din epoca vikingă. „Conservarea obiectelor care ies din gheață este uimitoare”, a declarat Espen Finstad, co-autor și co-director al programului Arhitectură Glaciar. „Este ca și cum s-au pierdut cu puțin timp în urmă, nu cu secole sau cu milenii în urmă.”

Datele cu radiocarbon au fost folosite la 60 dintre descoperirile de la Lendbreen pentru a spune echipei exact când trecerea a fost în funcțiune. Era probabil utilizat pentru traficul local către și dinspre fermele de vară, la cote înalte și pentru călătorii și comerțul pe distanțe lungi. Traseul a fost folosit mai ales la sfârșitul iernii sau la începutul verii, când terenul accidentat era acoperit de zăpadă. Unele dintre obiectele care ar fi trecut prin Lendbreen s-ar putea să fi terminat și în afara Norvegiei, cum ar fi furnicile și peletele de renă – pielea și blana animalului folosit pentru căldură.

Mai multe descoperiri

Alte produse, cum ar fi produsele lactate și nutrețurile pentru întreținerea animalelor pe timp de iarnă, ar fi fost pentru uz local. „Datele de radiocarburi pe artefacte arată că traficul prin acel pas a început în epoca romană a fierului în jurul anului 300 d.Hr., a atins apogeul în epoca vikingă în jurul anului 1000 d.C. . „Începutul anului 300 d.Hr. a fost o perioadă în care activitatea de așezare locală a fost ridicată.

„Când utilizarea pasajului s-a intensificat în jurul anului 1000 d.Hr., în timpul epocii vikinge, a fost o perioadă de mobilitate sporită, centralizare politică și comerț și urbanizare în creștere în Europa de Nord.

„În loc să fie considerate doar regiuni îndepărtate, munții ar putea oferi, de asemenea, acces vital la produse și artere importante pentru transportul unor astfel de produse, conectând regiunile montane la rețele comerciale mai mari.

Siturile de gheață arheologică din munții înalți diferă, de asemenea, de cele din zonele joase, întrucât artefactele sunt mai susceptibile să fie deplasate de apa topită, mișcarea gheții și vânt. Munca de câmp la pasul de munte pierdut este în desfășurare de la descoperirea sa în 2011, în urma retragerii gheții. „Când am ajuns pe șantier toamna trecută, suprafața gheții din trecere era plină de artefacte și bălegar pentru cai”, a spus Finstad.

„Probabil că gheața rămasă din tura pasajului s-a topit.” „Topirea finală a dezvăluit multe descoperiri remarcabile, cum ar fi un câine cu guler și lesă, o rachetă de cai și o cutie de lemn cu capacul încă.”

Lucrările de teren au fost întreprinse pe sit în perioada 2011 – 2015 și din nou în 2018 și 2019, de fiecare dată colectând mai multe descoperiri.

Parteneri
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Redactia.ro
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Scăpați de calvarul perdelelor șifonate, după spălare. Vă ia câteva secunde
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro