Alexandru Rafila, președintele Societății Române de microbiologie, a spus că există speranță că ar putea apărea unele măsuri de ”relaxare”, la nivel național, însă acest lucru se poate întâmpla doar dacă oamenii vor reuși să ”mențină” și în perioada următoare un comportament ”reținut”.
Aflat zilele acestea la Galați, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut câteva aprecieri referitoare la actuala criză și la ce se va întâmpla de-acum în colo și că trebuiesc păstrate precauţiile şi distanţarea socială, pentru că „mai avem vreo trei săptămâni de urcat” în statisticile privind pandemia de coronavirus. Întrebat care a fost justificarea din spatele deciziei de a promulga ordonanța prin care se închid cimitirele, Nicolae Tătaru a spus că această măsură răspunde necesităţii distanţării sociale, exact la fel cum s-a decis şi cu închiderea stadioanelor şi a altor unităţii pretabile aglomeraţiilor.
„Închiderea cimitirelor are aceeaşi necesitate care corespunde distanţării sociale. Orice adunare, că este cimitir, că este stadion, că este o unitate alimentară, înseamnă o apropiere. Nu a interzis nimeni, dintr-un anumit punct de vedere, că este cimitir sau altceva, a limitat acea apropiere. Gândiţi-vă că avem un moment în care avem transmiteri, dacă avem transmiteri pe suprafeţe avem şi transmiteri directe.”, a spus Nicolae Tătaru.
Cele afirmate cu ceva vreme în urmă de Alexandru Rafila, și anume că vârful crizei coronavirusului în România va fi înregistrat în săptămâna de după Sărbătorile Pascale, iar faptul că oamenii doresc să iasă din izolare pentru a-și vedea părinții, de pildă, nu poate fi de condamnat, a fost confirmat și de Ministrul Tătaru.
”Păstrăm precauţii, păstrăm distanţa, mai avem vreo trei săptămâni de urcat”, a afirmat Nelu Tătaru. Specialiștii lansează un avertisment în ceea ce privește numărul de persoane infectate înregistrate pe teritoriul României, spunând că România va înregistra și un alt ”vârf” al crizei sanitare, în perioada noiembrie-decembrie, atunci când coronavirusul ar putea reveni în forță.