Trimiterea celor 2.000 de români care au plecat în Germania să culeagă sparanghel, în plină stare de urgenţă, ar fi fost făcută cu girul preşedintelui României și al autorităților care gestionează criza sanitară din țara noastră. Un autocar cu români, care ar fi trebuit să stea la izolare în această perioadă dacă ar fi reuşit să se ocupe cu toate locurile, nu ar fi trecut de al doilea semafor.
Plecarea celor 2.000 de români în Germania ridică semne de întrebare oricărui cetăţean al României, scrie gazetadecluj.ro. În contextul în care, pe perioada stării de urgenţă sunt impuse atâtea restricţii de circulaţie oamenilor normali.
Să stea în casă, să completeze declaraţie că se duce să cumpere pâone, să nu se circule în grupuri mai mari de 3 persoane pe stradă, să se respecte distanţa la coadă la magazin etc. De ieşitul după ora 22:00 nici nu se mai pune problema pentru un om normal, care nu are un motiv întemeiat să iasă afară.
Acesta cu siguranţă se alege cu o amendă zdravănă. Astfel, se ridică multe întrebări cu privire la numărul mare de oameni care au plecat din toate colţurile ţării, mulţi din zone roşii, au trecut de toate controalele, poliţie, armată, pentru a ajunge cu bine la aeroportul din Cluj Napoca, apţi de o înghesuială de câteva ore pentru a zbura spre Germania să culeagă sparanghel.
O primă întrebare este ce au scris românii în „Declaraţia pe propria răspundere” când au plecat spre locul de adunare unde îi aşteptau autocarele, mai ales că aceştia au plecat noaptea.
Circulaţia între orele 22-06 este interzisă, cu mici excepţii, pentru care se cere o adeverinţă de la angajator. Nu aveau nimic asupra loc care să demonstreze ieşirea, plecarea.
O altă întrebare ar fi cum a fost posibilă adunarea culegătorilor de sparanghel la locul de îmbarcare în autocare. Au ajuns cu maşinile personale în oraşele unde erau aşteptaţi. Acolo s-au creat adunări de zeci de persoane. Ar fi trebuit să atragă atenţia poliţiei şi armatei aflate în stradă. Patrulele, din contră, parcă ar fi fost puse acolo să protejeze aceste mulţini. O altă întrebare care se ridică este cine a dat ordinul de protecţie.
Se pune problema, de asemenea, cine a organizat deplasarea pe timp de noapte a autocarelor cu sparanghelişti, ţinând cont că unii culegători au plecat din Focşani şi au ajuns până la Cluj.
„Operaţiunea Sparanghelul” aruncă în derizoriu întreaga „Stare de urgenţă”, dispusă de Klaus Iohannis în 16 martie. De asemenea, s-ar putea spune că toată operaţiunea a avut acoperire la nivelul cel mai înalt. Chiar dacă ar fi fost vorba doar despre o colaborare între Guvernul Ludovic Orban şi Guvernul Germaniei, operaţiunea nu ar fi avut cum să nu ajungă la urechile preşedintelui Klaus Iohannis în secunda doi, prin intermediul SRI şi SIE, care au obligaţia să îl informeze pe Preşedinte.