Virgil Musta, medic epidemiolog la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara, a explicat importanța unor aparate pentru testarea COVID-19 și aflarea rezultatelor într-un timp mai scurt. Acesta explică efectele catastrofale pe care le poate avea lipsa de tratament a unui pacient infectat cu COVID-19 care se află în stare gravă.
Medicul explică neputința cadrelor medicale de a acționa în lipsa unui diagnostic clar cu privire la infectarea cu COVID-19. Astfel, în situația în care un pacient prezintă simptome grave de COVID-19, dar nu este confirmată infectarea, medicii nu pot acționa cu medicamentația specifică, a declarat Virgil Musta pentru zf.ro.
“Pentru formele severe de coronavirus pot să conteze orele în care pacientul ajunge la spital, este internat, confirmat pozitiv şi tratat. Pentru că dacă se pierde prea mult timp de la recoltare până la primirea rezultatelor situaţia se poate agrava. Pentru formele uşoare nu contează foarte mult“.
Ținând cont de toate aceste aspecte, descoperim că viața persoanelor infectate cu COVID-19, dar încă neconfirmate, este în pericol, medicii neputând aplica imediat schema de tratament avizată pentru infecţia cu coronavirus.
„Dacă pacientul prezintă insuficienţă respiratorie poţi să îi dai medicaţie care să producă bronho-dilataţie, poţi să îi dai medicaţie de tuse dacă tuşeşte, dacă face febră îi dai medicaţie pentru febră şi aşa mai departe. Dar nu se dă medicaţia specifică pentru infecţia cu coronavirus pentru că poate avea doar o gripă, poate fi altă infecţie virală cu simptomatologii asemănătoare. Doar când este depistat pozitiv pentru coronavirus, atunci se administrează medicaţia specifică“, a spus doctorul Virgil Musta.
Potrivit medicului Virgil Musta, persoanelor infectate cu COVID-19 li se aplică tratament cu „antivirale şi imunomodulatori“, iar acestea „nu se pot folosi înainte să ştim că pacientul este infectat cu coronavirus.“
Acesta mentionează faptul că pacienții sunt tratați diferit în funcție de gravitatea fiecărui caz, dar și de problemele de sănătate preexistente.
“Pentru persoanele care sunt depistate pozitiv cu coronavirus, protocolul prevede scheme diferite de terapie în funcţie de forma bolii şi de cormobiditățile specifice pe care le are“, a explicat Virgil Musta.
Potrivit zf.ro, din 21 de spitale care au răspuns solicitărilor ZF, doar patru deţin aparate medicale de tip (PCR Real Time) pentru testare care garantează şi posibilitatea obţinerii unui rezultat în câteva ore.
În ultima perioadă numele medicului Virgil Musta de la Clinica de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” este pe buzele tuturor românilor, el fiind cel care a salvat peste 60 de pacienți infectați cu noul coronavirus. Medicul este șef de Secție la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, dar și purtător de cuvânt al spitalului de la Pădurea Verde.
De asemenea, Virgil Musta este o figură emblematică pentru sistemul medical românesc, el fiind principala persoană care ne informează asupra descoperirilor cu privire la noul coronavirus, dar și a soluțiilor pe care autorițățile ar trebui să le adopte. Este cunoscut îndeosebi în Timișoara, pentru sfaturile medicale pe care le dă la Radio Timișoara și acțiunilor de prevenție în care este implicat.