După mai multe bâlbe, greșeli și decizii îndoielnice, Ministrul Finanțelor revine asupra unor decizii și încearcă să ”dreagă busuiocul”, dar problemele deja se pare că îl depășesc.
După ce noua Hotărâre de Guvern, cea legată de amânarea ratelor la bănci pe o perioadă de 9 luni, a eșuat și nimic din ceea ce se promisese inițial, nu s-a mai respectat, Florin Cîțu iese în față cu o nouă idee, de altfel asta ar modifica cu totul lucrurile, calculele și buzunarul fiecăruia dintre noi. După cum a pus problema domnul Ministru al Finanțelor, se pare că cei care vor avea de suferit vor fi contribuabilii la bugetul de stat.
Domnul Cîțu a anunțat că se gândește foarte mult la ideea de a îngheța toate salariile până după criză. Dacă ne aducem aminte, undeva prin noiembrie, anul trecut, Premierul Orban venea cu această idee, bine, atunci nu eram în plină criză epidemiologică și în stare de urgență, dar principiul este același, și anume Guvernul va ţine, la buget, diferenţa dintre venituri şi cheltuieli sub nivelul maxim de 3% din Produsul Intern Brut, limita impusă de Bruxelles. Cât despre ce spunea Orban în noiembrie 2019, însemna că doreau să facă reduceri pe partea de cheltuieli de personal, prin restructurări ale aparatului administrativ. Liberalul a afirmat că deficitul de 6% estimat de Comisia Europeană pentru anul 2021 nu reflectă situaţia reală.
Acum, dacă luăm în calcul cele enunțate anterior, odată statul vrea să-și mai aducă bani la bugetul centralizat și doi, ar însemna, în plină criză, ca la nivelul salariaților bugetari să se facă reduceri de personal, cu alte cuvinte să-i trimită în șomaj tehnic. Zilele trecute oficialii anunțau că, pentru a susține aproape un milion de viitori șomeri tehnici, Statul va avea cheltuieli de aproximativ 4 miliarde de lei. Întrebarea se pune, dacă vor recurge la înghețarea salariilor și ținând, încă odată, cont de scenariile de mai sus, banii care vor reveni la buget vor acoperi aceste cheltuieli, pentru că, la cei un milion de viitori șomeri tehnici (și aici vorbim de ei care vin din privat, nu de la stat), se vor mai adăuga câteva zeci, poate sute de mii de foști angajați bugetari, mai nou deveniți și ei șomeri tehnici.
Toți liderii sindicali, și nu numai, se așteptau la această decizie, dar odată pornit pe acest drum, economia României, și-așa șubrezită, încă de dinaintea începerii crizei, va avea și mai mult de suferit, iar singura soluție a Guvernului va fi aceea de a se împrumuta și mai mult (Florin Cîțu deja are peste 10 miliarde de euro împrumutați, la dobânzi imense), și România se va îndatora extern și mai mult.
”În acest moment nu ne-am uitat și nu avem încă o imagine clară a ceea ce vrem să facem aici. Am discuții cu premierul, dar, este clar că este un principiu de bază pe care îl tot spun, solidaritatea în acest moment. Costul acestei crize îl suportăm cu toții, indiferent de domeniul în care ne aflăm. Modul meu de a administra finanțele este unul prudent. Principiul de bază, din punctul meu de vedere, este solidaritate. În acest moment, pe toate capitolele.”, a declarat Cîțu.