Ambasada Suediei a venit în ajutorul persoanelor care stau acasă și doresc să diversifice activitățile și felurile de mâncare, postând pe pagina de Facebook o rețetă pe care mulți doream să o aflăm. Este vorba de rețeta vestitelor chifteluțe suedeze, pe care majoritatea dintre noi le preferăm atunci când ajungem la restaurantul magazinului Ikea.
Așa cum poate bine știți, Ambasada Suediei ne surprinde întotdeauna cu postări extrem de familiare și haioase, menite să aducă pe chipul nostru zâmbetele de care avem nevoie în această perioadă. Tocmai de aceea, trebuie să știți că aceste chifteluțe se pot pregăti exclusiv de persoanele care lucrează de acasă, de pe canapea!
„Te aşteaptă încă o săptămână grea de muncă de pe canapea? Suntem alături de tine (cu gândul) şi dorim să te ajutăm cu… o reţetă de chifteluţe suedeze. Aceasta îţi poate oferi răspunsul la două întrebări existenţiale:
1. cum să faci să le mai mănânci, acum că s-a închis Ikea
2. cum să-ţi diversifici portofoliul de activităţi, acum că s-a închis mall-ul (şi Ikea).
Deci:
500 g de carne tocată (amestec vită/porc), 250 ml lapte, 75 g pesmet, 1 ou, 1 ceapă, sare, piper, condimente după gust.
Toacă ceapa mărunt şi căleşte-o în puţin unt, fără a o rumeni. Înmoaie pesmetul în lapte. Amestecă carnea tocată cu ceapa, oul, laptele / pesmetul și condimentele. Adăugă puțină apă, dacă este nevoie. Modelează chifteluţele şi apoi rumeneşte-le într-o tigaie, într-o cantitate suficientă de unt topit. Întoarce-le şi lasă-le să se rumenească pe toate părțile. Servește cu piure de cartofi sau cartofi fierţi și sos de merişoare (dacă ai apucat să-ţi cumperi).
PS Cei care nu muncesc de acasă sunt rugaţi să ignore acest mesaj”, este mesajul postat pe Facebook.
Rețeta s-a bucurat de un real succes, motiv pentru care, persoanele responsabile cu mulțumirea comunității au transmis și rețeta sosului de merișoare, o delicatesă fără de care chifteluțele nu au același farmec.
„Ca urmare a numeroaselor solicitări primite, publicăm și rețeta sosului de merișoare. Vă rugăm să nu ne întrebați de unde luați merișoarele!
Deci: 4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă.
Se spală și se scurg merișoarele, se pun într/o cratiță cu apa și aduc la punctul de fierbere. Se adaugă zahărul și se amestecă până se dizolvă. Se mai fierbe 10 minute. Se pune cratița în apă rece și se amestecă sosul timp de 1-2 minute. Se servește cald dacă se folosește pentru clătite; se răcește dacă se servește cu chifteluțe.„