Ingineri, medici, manageri, studenți, toți voluntari au reușit să pună la punct prototipul unui ventilator mecanic, atât de necesar în tratarea pacienților bolnavi de Covid. Dacă toate testele merg bine, aparatul va putea fi produs în serie de producătorii auto.
Extrem de necesare pacienților aflați în stare gravă, ventilatoarele mecanice ar putea să facă diferența dintre viață și moarte. Invenția, sută la sută românească, are o componentă mecanică aflată aproape de faza finală și o componentă electronică, aflată, și aceasta, în etapa finală. Mai rămâne de consultat cu medicii anesteziști, care le vor spune inventatorilor dacă sau ce anume le-ar mai trebui pentru ca ventilatoarele să funcționeze perfect, iar apoi vor intra în faza de omologare.
„Ne străduim să construim un prototip în care componenta mecanică și de acționare e aproape finalizată, cea electronică e, iarăși, aproape de finalizare, în principiu, marți seara ajungem să-l confruntăm cu anesteziștii, care, eventual, vor ajunge să-l folosească. Sunt zeci de oameni care muncesc pe proiectul ăsta. Avem sprijin și din partea firmelor din Timișoara, am construit o rețea în spate, care ar putea să se ocupe inclusiv de fabricare atunci când conceptul e omologat și avem undă verde să-l pregătim pentru spitale”, a spus Radu Ticiu, inițiator al proiectului Ventila TM.
Nu mai departe de marți, ventilatorul va fi testat de medici. Testele nu se vor face pe pacienți, ci se vor derula într-un cort cu destinație specială. Dacă toate merg bine, ventilatoarele vor putea fi produse de unul dintre marii producători auto de la noi, Dacia, Ford sau Renault, prin imprimare 3D.