85 de mori de măcinat cereale din Timiș, cu valoare istorică ridicată, reintroduse în circuitul turistic în cadrul proiectului „Morile Banatului”

85 de mori de măcinat cereale din Timiș, cu valoare istorică ridicată, reintroduse în circuitul turistic în cadrul proiectului „Morile Banatului”
Moara din Balinț, singura care mai folosește puterea apei

În județul Timiș au fost identificate 85 de mori de măcinat cereale, având valoare istorică ridicată. Au fost descoperite de Asociația „Acasă în Banat” și se dorește introducerea lor în circuitul turistic, în cadrul proiectului „Morile Banatului, patrimoniul industrial din județul Timiș”.

Mori de măcinat cereale cu valoarea istorică, identificate în Timiș

Dintre cele 85 de mori, doar 14 mai funcționează și în prezent. Unele au instalații vechi de 100 de ani. Moara din Balinț este una dintre morile care folosește puterea apei. Echipa Asociației „Acasă în Banat” au încercat să identifice, în ultimele trei luni, morile de cereale existente în județ.

Aceștia le-au căutat atât pe cele funcționale, cât și pe cele care au fost abandonate și nu mai sunt funcționale în prezent. Cele 85 de mori au fost incluse într-o bază de date pusă gratuit la dispoziția publicului, pentru cei care vor să le viziteze.

„Acum un secol, peisajul Banatului era foarte diferit. Existau mori de vânt, mori pe apă, mori plutitoare pe Mureş, mori cu cai, mori industriale, cu abur etc. Evoluţia tehnologică a făcut ca cele mai multe să dispară, însă chiar şi aşa, s-au păstrat până astăzi foarte multe clădiri şi instalaţii industriale originale. Şi mai surprinzător este că din 85 de mori identificate, 14 încă mai funcţionează, unele cu instalaţii vechi de aproximativ 100 de ani.

Considerăm că aceste mori de cereale reprezintă un patrimoniu inestimabil pentru judeţul Timiş, care merită protejat şi valorificat”, a declarat preşedintele Asociaţiei „Acasă în Banat”, Radu Trifan, într-un comunicat remis, vineri, Agerpres.

Singura moară din județ care folosește puterea apei

Moara din Balinț este singura dintre cele 14 funcționale care folosește puterea apei. A fost construită la începutul secolului trecut și restaurată de familia Meszaros. În momentul de față măcină făină de cea mai bună calitate. Moara de la Balinț urmează să fie introdusă în circuit turistic. Turiștii o vor putea viziona începând de pe 30 aprilie 2022.

Aceștia vor benefica de tururi ghidate în interiorul morii, apoi vor putea face o pauză la restaurantul de lângă moară. De asemenea, vizitatorii vor vedea cum funcționează instalațiile și vor putea cumpăra făina care se macină aici. Totodată, vor avea acces și la un traseu mai malurile râului Bega, până la barajul care a fost ridicat pentru acest obiectiv.

„Din punct de vedere turistic, proiectul realizat de Asociaţia ‘Acasă în Banat’ este imediat valorificabil, iar Asociaţia de Promovare şi Dezvoltare a Turismului în judeţul Timiş (APDT) în colaborare cu proprietarii morii din Balinţ, vor crea şi promova un program de vizite şi activităţi adiacente obiectivului de pe malul râului Bega. Programul va fi pus la dispoziţia ghizilor de turism şi al agenţiilor de incoming din regiune”, a subliniat directorul APDT, Delia Barbu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI