În perioada toamnei, dar mai ales iarna, aportul bogat de substanțe nutritive devine o necesitate nu tocmai ușor de satisfăcut. Fructele și legumele proaspete se împuținează în piețe. De altfel, ele sunt și mai scumpe și nimeni nu le garantează calitatea. Astfel, de cele mai multe ori, renunțăm să le punem în coșul nostru de cumpărături. Însă, gospodine se îngrijesc ca în fiecare an să aibă în cămară de-ale gurii. Printre borcanele de pe rafturi se regăsesc și unele cu varza murată, cea mai ieftină sursă de probiotice și singurul aliment cu vitamina B12.
Procesul de fermentare în apă și sare a verzei era cunoscut încă din timpurile preistorice, dar a fost descris întâia dată în primul secol după Hristos, de către Plinius cel Bătrân, un important și renumit erudit al Imperiului Roman. Tehnica de conservare întâlnită astăzi începe să fie aplicată mult mai târziu, între anii 1550- 1750, din motive practice. Navigatorii au găsit-o utilă în a-și asigura hrana pentru o perioadă lungă de timp în peregrinările lor.
Cu timpul, aceștia aveau să se convingă și de beneficiile aduse, pe care noi, astăzi, le știm foarte bine. Dacă mănânci acest aliment zilnic vei asigura organismului un aport important de vitamine și minerale esențiale, precum vitamina C, vitamina K, complexul de B ((B1, B2, B3, B4, B6,B9), calciu, potasiu, fosof, sodiu, fier, zinc, siliciu, seleniu și iod.