Oricine își dorește o casă curată și fără pic de praf, care să miroasă a proaspăt. Din păcate, multe gospodine se confruntă cu praful din locuință și caută soluții pentru a scăpa de acesta. De regulă, mediul urban este locul unde particulele de praf se formează de la trafic, poluare, polen și alte materiale ce plutesc în atmosferă. De aceea, astăzi vă prezentăm 7 trucuri ca să reduci praful din casă. Sunt eficiente și de mare ajutor celor care locuiesc în zone cu circulație intensă!
Praful poate conține substanțe destul de periculoase, precum metale grele, poluanți, substanțe chimice industriale sau compuși organici volatili. Toate acestea pot avea efecte negative asupra organismului și a mediului înconjurător.
Cu siguranță nu știați că praful este o materie solidă compusă din particule mici care se depun pe suprafețe. Originea prafului poate fi variată. Unele particule de praf sunt produse prin arderea combustibililor fosili, emisiile industriale sau zgârierea suprafețelor. Alte particule pot apărea în urma unor procese naturale, precum eroziunea rocilor, activități vulcanice sau emisii de la plante și animale.
Praful din casă poate reprezenta o adevărată problemă în locuințe. Deși faceți zilnic curat, tot nu reușiți să scăpați de praf. Deşi ați încercat toate soluţiile de curăţare, praful se depune din nou la câteva ore după ce ați curățat locuința.
În plus, praful poate crea multe probleme celor predispuși la alergii. Odată inhalat, praful poate crea astm, afecțiuni ale căilor respiratorii și alergii la nivelul pielii. De regulă, raful se şterge de două, trei ori pe săptămână, dar asta numai după ce ați aspirat înainte mocheta sau covorul. Așadar, iată câteva trucuri prin care puteți reduce praful din casă, iar locuința sa rămână igienizată cat mai mult!
Un pat vechi sau o canapea veche trebuie schimbate o dată la 3 ani. De obicei, praful se adună în tapițeria saltelelor și este mai greu de scos. După ce ați schimbat salteaua patului, aspirați în în fiecare săptămână tapiţeria. Puteți folosi un aspirator cu perii mici, pentru a putea pătrunde în zonele dintre îmbinări.
De cel puțin două ori pe an ștergeți praful care s-a depus între cărţi, reviste și pagini de ziare. Hârtia este un întreg depozit de praf, iar dacă praful nu este îndepărtat, el poate produce grave afecţiuni respiratorii.
Dacă locuiți la parter sau la ultimele etaje la bloc, nu mai lăsați geamurile deschise în permanență. Aerisiți apartamentul seara, în nici un caz în timpul zilei. Praful se depune mult mai repede așa și este și mai dificil de îndepărtat.
Pentru a îndepărta cât mai rapid praful, folosiți aspiratoare care funcţionează pe bază de apă. În plus, puteți folosi și un umidificator de aer. În casă trebuie să mențineți o umiditare de 50%, iar praful sa va depune mai greu. Folosiți doar spray-uri antistatice.
Praful se poate depune oriunde, chiar și pluşul covoarelor sau perii mochetelor. Așadar, evitați să mai intrați încălțați în cameră, mai ales dacă aveți covoare vechi și uzate. Așadar, covorul trebuie înlocuit o dată la cinci, şapte ani şi aspirat cu un aspirator care funcţionează pe bază de apă. De asemenea, trebuie scuturat de de două ori pe an sau dus la spălătorie.
Vezi și: Amestecul puternic care te scapă de petele neplăcute din baie. Produsele costă sub 10 lei
Încercați să aveți cât mai puține obiecte care adună praf, precum covorașe, perdele groase sau plantele de interior cu frunze mari și puf. Puteți alege draperii ușoare și plante care nu lasă mult praf.
Folosiți regulat un umidificator sau un dezumidificator, pentru a controla nivelul umidității. În locuință trebuie să aveți un nivel optim de umiditate între 30% și 50%. În acest fel, veți reduce semnificativ praful din casă.