7 superstiții inedite despre mămăligă. De ce este interzis să o mănânci din ceaun sau direct de pe făcăleț
7 superstiții inedite despre mămăligă. De ce este interzis să o mănânci din ceaun sau direct de pe făcăleț. Cum românii sunt un popor superstițios, superstițiile apar din aproape orice. Sunt superstiții despre nuntă, despre moarte, chiar și despre mămăligă. Iată care sunt acestea.
7 superstiții inedite despre mămăligă
Superstiția 1: mămăliga nu trebuie mâncată direct din ceaun
Regula este clară și în Moldova, Oltenia, Ardeal sau Dobrogea. În zona Moldovei, „dacă mămăliga rămâne lipită în parte de ceaun atunci când se toarnă, acolo trebuie să rămână, căci alfel o să ai o mulţime de năpaste”, a consemnat etnologul Artur Gorovei, în lucrarea „Credinţe şi superstiţii ale poporului român”, iar Gheorghe F.Ciauşanu a scris că, în zona Vâlcea, se crede că „cei care mănâncă mămăliga din ceaun vor face copii proşti”.
Mai există și superstiția conform căreia cel care mănâncă din ceaun „face a sărăcie”, iar la Tătăruși (Suceava), acesta este un semn sigur că o „dea uliul la pui”.
Superstiția 2: mămăliga nu trebuie mâncată de pe făcăleţ
Și obiectul cu care se amestecă mămăliga are o contribuție. Țăranii cred că „dacă mănânci mămăliga de pe melesteu te mănâncă şi pe tine lupii”, iar un astfel de obicei poate fi sigur și sursa îmbolnăvirii „de gâlci” (amigdalită).
Superstiția 3: mămăliga trebuie tăiată doar după obicei
Mămăliga nu se taie cum vrei tu, ci se taie cu ața. Și nici dacă o tai cu ața nu ești așa de sigur că nu vei avea belele. Dacă tai cu ața de jos în sus, porumbul se va scumpi. Mămăliga se taie de la bază în sus, altfel va fi semn de secetă. În plus, mămăliga nu trebuie tăiată „din frunte”, căci altul se va ospăta din ea. Acest lucru nu prea se poate explica, întrucât„fruntea mămăligii” nu a fost aflată.
Superstiția 4: nu trebuie să faci mămăliga la moară
Superstiția absolut bizară care circulă în partea de nord a Moldovei spune că nu trebuie să faci mămăliga în incinta morii unde a fost măcinat porumbul, căci „dracul îi ia tot gustul”.
Superstiția 5: nu trebuie să crapi mămăliga, pentru că faci un drum lung
Dacă mămăliga se crapă atunci când este turnată, gospodarul sau gospodina vor avea un drum lung și greu de făcut.
Superstiția 6: nu trebuie să dai mămăliga caldă la câini
Aceasta este o superstiție răspândită în Moldova. Potrivit superstiției, „nu-i bine să dai mămăligă caldă la câini, că turbează”.
Superstiția 7: nu trebuie să mănânci mămăligă cu bubureze
Este o superstiție potrivit căreia te pasc mari nenorociri, dacă nu scoți buburuzele din mămăligă.