16 nov. 2023 | 14:30

7 cauze frecvente ale incendiilor în sezonul rece. Cum să le previi

Social
7 cauze frecvente ale incendiilor în sezonul rece. Cum să le previi
7 cauze ale incendiilor în sezonul rece. La ce trebuie să fii neapărat atent pentru ca locuința să nu fie cuprinsă de flăcări.

În sezonul rece, multe locuințe rezidențiale ajung să ia foc din neatenție. Flăcările pot fi declanșate char și de o pată de grăsime de la mâncare, necurățată la momentul potrivit. Playtech Știri îți prezintă 7 dintre cauzele frecvente ale incendiilor manifestate la nivelul locuințelor în perioada toamnă-iarnă.

Importanța asigurării unei locuințe

Un incendiu poate fi declanșat cu o imprevizibilitate înspăimântătoare, poate deveni incontrolabil în câteva secunde și poate distruge o locuință în doar câteva minute. Pune în pericol pe toată lumea și, chiar și cel ce pare mic, poate să conducă la pagube de sute de mii de lei.

A deține o poliță de asigurare pentru locuința ta este esențial în astfel de cazuri, fiindcă poți să acoperi unele pierderi financiare suferite în urma manifestării unui incendiu. Este mai bine totuși să previi un astfel de fenomen și să iei măsuri pentru a reduce cauzele ce pot să îl declanșeze.

Citește și: Incendiu puternic în cartierul Rahova. Focul a cuprins acoperișurile a trei locuințe

7 cauze ale incendiilor în sezonul rece

Incendiile pot fi declanșate în mai multe moduri, însă în general se încadrează în două categorii: cele cauzate de căldură, ce aprinde materialele combustibile și cele provocate de reacții chimice. Locuința ta este plină de obiecte ce pot să declanșeze flăcări, prin urmare este important să fii precaut.

Identificarea și reducerea riscului de declanșarea a unui incendiu în locuința ta sunt importante pentru a-ți menține familia cât mai în siguranță, la fel ca și proprietatea ta. Playtech Știri îți prezintă 7 cauze frecvente ale flăcărilor declanșate în case în timpul sezonului rece.

Cum ajung sobele sau cuptoarele să ia foc

Aproximativ 49 la sută dintre incendiile declanșate la nivelul locuințelor rezidențiale, în sezonul rece, sunt cauzate de chestiuni ce țin de zona gătitului. Știai că grăsimile ce se supraîncălzesc pe o sobă sau pe cuptor pot să declanșeze flăcări în locuința ta? Ele reprezintă una dintre cauzele incendiilor.

Este important să ai grijă să cureți grăsimile de la gătit și nu numai de pe toate obiectele din casă, dar în mod deosebit de pe cele ce reprezintă surse de căldură. Ele devin foarte inflamabile și, odată ce ajung să ardă, este foarte dificil să pui capăt flăcărilor.

Citește și: Ce să faci în caz de incendiu. Sfatul lui Arafat: „Când vezi că mașina ia foc, nu stai și caști gura. Nu mori neapărat de la foc, ci de la fum”

De ce trebuie să fii atent la aparatele de gătit

Aparatele portabile de gătit, cum ar fi prăjitoarele de pâine și plitele electrice reprezintă, de asemenea, o cauză a incendiilor declanșate la nivelul locuințelor rezidențiale. Nu le lăsa niciodată nesupravegheate când emit căldură. Înainte de a le depozita, asigură-te că sunt reci la atingere.

Prăjitoarele de pâine trebuie curățate în mod regulat de firimituri. Știai că acestea se pot aprinde și pot declanșa incendiu în bucătărie, dacă sunt acumulate în cantitate mare în interiorul aparatului electrocasnic? Este bine să ai mereu în locuință un stingător de incendiu de clasa B sau K.

Cauza comună a incendiilor electrice

Diferite tipuri de defecțiuni electrice pot să declanșeze incendii la nivelul locuințelor rezidențiale. Cele mai multe incendii electrice apar din cauza scurtcircuitelor sau a conexiunilor slabe, ce provoacă scântei. Acestea din urmă aprind materialele de construcție.

Incendiile electrice pot fi declanșate și în momentul în care circuitele sunt supraîncărcate cu energie. Firele se supraîncălzesc și, în cele din urmă, dau naștere mai multor probleme de natură electrică. Din păcate, multe dintre aceste incendii sunt mortale. Asigură-te că sistemul electric este instalat corect.

Incendii mortale din cauza mucurilor de țigară

Nu mai este nevoie să vorbim despre cât de periculos este fumatul pentru sănătatea ta. Ce mulți ignoră este faptul că mucurile de țigară de pe covoare, obiecte de mobilier sau alte materiale inflamabile pot să declanșeze flăcări ce conduc la incendii puternice.

Incendiile declanșate de fumat reprezintă un procent mic al fenomenelor de acest fel manifestate la nivelul locuințelor rezidențiale. Totuși, mai toate se finalizează cu victime umane, care își pierd viețile.

O simplă lumânare pot declanșa flăcări

În sezonul rece, din cauza proastei gestionări a lumânărilor, multe locuințe ajung să ia foc. Nu uita că brichetele și chibriturile folosite pentru a aprinde lumânările sunt foarte periculoase, dacă sunt lăsate într-un loc unde au acces și copiii.

Nu lăsa niciodată o lumânare aprinsă într-o cameră nesupravegheată – nici măcar în ziua Anului Nou, în Ajunul Crăciunului sau în ziua de Crăciun. Sunt sărbători de vârf, în ceea ce privește incendiile provocate din cauza proastei gestionări a lumânărilor aprinse.

De la ce se manifestă incendiile chimice

Chiar dacă incendiile cauzate de reacții chimice sunt mai frecvente în locațiile industriale sau comerciale, nu sunt excluse nici în cazul spațiilor rezidențiale. Incendiile chimice rezidențiale apar, cel mai des, când vaporii volatili din benzină și alte lichide petroliere ating o temperatură a punctului de aprindere sau când fumurile intră în contact cu o sursă de flacără deschisă.

Un alt tip comun de incendiu chimic este arderea spontană – reacția substanțelor chimice care se combină cu oxigenul din aer pentru a produce suficientă căldură pentru a ajunge la un punct de aprindere și a se aprinde în flacără.

Depozitează întotdeauna combustibilii și alte substanțe chimice în recipiente adecvate. Pune-le în spații în care să fie ferite de orice sursă de căldură.

Pericolul din spatele pomilor de Crăciun

Pomii de Crăciun reprezintă o tradiție de sărbători în multe familii. Prinși în euforia sărbătorilor de iarnă, mulți nu conștientizează că o lumină fierbinte sau o scânteie poate aprinde imediat bradul. Astfel de incendii se răspândesc incredibil de repede.

Un incendiu declanșat la un fir defect al instalației sau din cauza unei prize supraîncărcate reprezintă un risc. Nu lăsa niciodată luminile bradului în priză când nu ești acasă sau când dormi, indiferent dacă pomul este natural sau artificial. Verifică regulat copacii, pentru a nu fi prea uscați.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Maricel Păcuraru a "turnat" un consilier prezidențial și un general de poliție. A falsificat chitanțele de donație către Biserica Martirilor din Timișoara
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
HIDROELECTRICA dă BANII ÎNAPOI! Facturile pentru DOUĂ luni au fost GREȘITE
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro