Ieri anunțam semnarea decretului privind schemele de păți în agricultură. Decretele erau semante și promulgate de Klaus Iohannis, în ideea de revigorare a agriculturii românești. În același context Ministerul Agriculturii anunță un nou proiect de finanțări pentru fermierii români, denumit ”Programul pentru perioada de tranziție”. Proiectul aduce 6 miliarde de euro în agricultură
Conform ministrului Adrian Oros, s-a finalizat proiectul pentru Programul pentru perioada de tranziție. Prin acest proiect se vor aduce 6 miliarde de euro în agricultură. Programul face parte din planul de redresare economică aprobat de UE, prin care României îi revin 30 de miliarde de euro.
Banii vor fi folosiți, integral, pentru proiecte de redresare a tuturor ramurilor din economia românească, inclusiv agricultura. Astfel se face că, prin Program vor fi aduși pentru investiții 6 miliarde de euro în agricultură.
Din această sumă, aproximativ 3 miliarde vor veni din investiții directe către fermierii români. Programul pentru perioada de tranziție se desfășoară pe o perioadă, relativ, scurtă de timp, pe toată durata anului 2021 și anul următor.
Anul trecut Oros anunța cam care ar fi necesarul de bani pentru aputea iriga terenurile agricole din România, pentru a revigora producția. În același timp a enunțat și ideea de a a-i ajuta pe tinerii fermieri, prin instrumente adecvate.
”Avem nevoie de cel puțin 15 miliarde. Din negocierile pe care le-am avut în mod repetat, am obținut 6 miliarde pentru irigații, pentru desecare, drenaj. Vrem să dedicăm 500 de milioane pentru formarea unei rețele de colectare, depozitare și distribuție a produselor românești, doar pentru produsele românești.
Pentru tinerii fermieri putem să concesionăm teren al statului celor care pentru prima dată se instalează ca tineri fermieri. Din păcate până acum acest teren a fost concesionat altor fermieri și nu acestor categorii, deși legea spunea că au prioritate tinerii fermieri.”, declara Adrian Oros.
Pe 17 martie, Klaus Iohannis promulga noile modificări aduse de guvern la legislația din agricultură. Prin semnarea acestor decrete intră în vigoare noi scheme de plăți, banii prin fonduri de investiții și din fonduri europene pentru agricultură, vor ajunge la fermierii români.
”Agricultura românească, și așa în colaps, avea nevoie uregentă de finanțare. Singura formulă au fost aceste scheme de plăți către fermieri. Banii vor veni din investiții și prin atragerea de fonduri europene în agricultură.”, declara ministrul Oros.
Rămâne acum ca fermierii români să aștepte venirea celor 6 miliarde de euro la bugetul ministerului, apoi să se stabilească clar care vor fi criteriile de plată către aceștia, și condițiile de participare în proiect a fermierilor români.