6 motive pentru care cactusul tău s-a îngălbenit. Cum să-l readuci la viață
Pentru cei care sunt obișnuiți cu aceste plante, știu că speciile de cactuși sunt rezistenți, adaptabili și excentrici, dar și că aceste plante constituie adăugiri interesante la colecția de plante decorative din casă. Dar, dacă ești mai puțin obișnuit cu plantele, s-ar putea să nu știi care sunt cele 6 motive pentru care cactusul tău s-a îngălbenit, și nici cum să-l readuci la viață, iar asta încercăm să aflăm împreună.
Cactusul necesită o întreținere aparte
Contrar credinței populare, aceste plante suculente care necesită puțină întreținere nu pot fi lăsate pe orice raft și să se aștepte să se dezvolte. Atunci când creșteți un cactus în interior, fiți atent cu apa, aveți grijă la lumina soarelui și aveți grijă la drenaj.
Dacă vedeți că planta verde strălucitoare se îngălbenește, acesta este de obicei un semn de avertizare că ceva nu este în regulă cu îngrijirea lor. Identificarea posibilelor cauze ale decolorării și efectuarea de ajustări imediat poate fi uneori suficientă pentru a vă salva planta.
Care sunt cele 6 motive pentru care cactusul tău s-a îngălbenit
Alteori, dacă unele părți ale plantei sunt încă sănătoase, ar putea fi cel mai bine să înmulțiți o nouă plantă din acea secțiune, astfel încât să puteți cultiva un nou cactus sănătos în condiții ideale.
Aflați mai multe despre cele 6 motive pentru care cactusul tău s-a îngălbenit și despre strategiile de salvare a acestuia.
1. Udarea necorespunzătoare
Erorile de irigare în ghiveciul cactusului sunt cel mai frecvent și adesea mortal motiv pentru care cactusul dumneavoastră se îngălbenește. Cactușii sunt, de obicei, specii tolerante la secetă, care trăiesc în deșert și cărora le plac condițiile aride. Dacă cactusul dezvoltă o bază maro și este galben mai sus pe tulpină, este posibil să îl îneciți involuntar.
Odată ce se instalează putregaiul rădăcinilor, este dificil să salvați un cactus udat excesiv. În timp ce udarea excesivă este un ucigaș comun, cactușii se pot deshidrata. Acest lucru poate provoca, de asemenea, îngălbenirea lor. În general, lăsați pământul din ghiveci să se usuce complet între udări și nu-l lăsați să stea în apă stătătoare.
Odată ce începeți să vedeți ridarea sau subțierea tulpinilor plantei de cactus, acesta este, de obicei, un semn că are nevoie de băutură. Deshidratarea severă poate duce la moartea rădăcinilor, dar poate dura luni de zile pentru ca acest lucru să se întâmple.
De aceea, udarea subacvatică mai degrabă decât udarea excesivă a cactușilor este un pariu mai sigur. Cu toate acestea, dacă toate rădăcinile ajung în stadiul de a fi fragile și negre, este posibil ca planta să nu-și mai revină.
2. Lumină nepotrivită
Cactușii sunt, în general, specii cu creștere lentă, iubitoare de soare, care au nevoie de minimum 4-6 ore de lumină solară pe zi și, în mod ideal, de până la 12 ore pentru a se dezvolta. Cu toate acestea, fiecare specie este diferită, iar expunerea la un soare prea intens poate duce la apariția unor cicatrici sau pete galbene din cauza arsurilor solare.
Pe măsură ce acest lucru se agravează, petele galbene pot deveni maro și pot ucide toată sau o parte din plantă. Acest lucru tinde să fie mai mult o problemă în aer liber. În mod obișnuit, în interior, provocarea constă în asigurarea unei lumini suficiente; uneori, este posibil să fie nevoie să folosiți lămpi de creștere pentru interior.
Puteți folosi o pânză de umbră pentru a crea condiții de lumină strălucitoare, dar indirectă, atunci când soarele arzător este cel mai intens. De asemenea, este o idee bună să aclimatizați treptat cactușii noi la locurile lor însorite. Ar fi păcat să o pierdeți, având în vedere că este considerată planta care atrage energiile negative.
3. Drenajul slab
Nu vă plantați cactusul într-un pământ de ghiveci standard, sunt plante suculente care sunt ușor de îngrijit , dar au nevoie de un mediu cu drenaj rapid pentru a se dezvolta, iar amestecurile de ghiveci concepute special pentru cactuși sunt ușor de găsit în centrele de grădinărit, în pepinierele de plante sau în magazinele de îmbunătățiri pentru casă.
Dacă apa nu se deplasează prin amestecul de ghiveci suficient de repede, acest lucru poate duce, de asemenea, la putrezirea rădăcinilor și la îngălbenirea plantei.
Folosiți un sol pentru cactuși gata preparat sau amestecați-vă propriul sol pentru o mai bună aerisire. Un amestec tipic ideal pentru cactuși este format din trei părți de pământ pentru ghiveci, trei părți de nisip sau pietriș și două părți de perlit sau piatră ponce.
4. Deficiențe de nutrienți
Plantele de interior în ghiveci pot suferi uneori de deficiențe de nutrienți care duc la îngălbenirea cactusului, cu toate că este considerată a fi parte din top 10 plante care sunt ușor de îngrijit. Dacă aveți o plantă cu rădăcini care crește în afara ghiveciului existent, replantarea face ca cactusul să absoarbă mai ușor nutrienții din sol în mod eficient.
De asemenea, amestecul proaspăt va fi mai bogat în nutrienți decât vechiul amestec. În timp ce cactușii de exterior nu au nevoie de obicei de îngrășăminte, fertilizarea soiurilor de interior o dată pe lună în timpul perioadei de creștere a plantei poate fi benefică.
Acolo unde este posibil, utilizați un îngrășământ special destinat cactușilor, care conține mai mult fosfor decât azot.
5. Probleme legate de dăunători
Cactușii nu sunt predispuși la multe probleme majore legate de dăunători, dar dacă insecte precum păianjenii, afidele, făinarea sau coaja infestează planta, pot apărea pete galbene pe tulpină, deoarece sug seva.
Inspectați-vă periodic planta pentru a detecta semnele de dăunători. Dacă îi depistați, nu întârziați să luați măsuri. Câteva insecte sunt mult mai ușor de eliminat decât o infestare în toată regula.
Uneori, este suficient să spălați insectele cu un jet de apă. Puteți, de asemenea, sau pulveriza planta cu ulei de neem sau săpunuri insecticide, având grijă să pulverizați partea inferioară și superioară a frunzelor.
6. Șocul transplantului
Transplantarea unui cactus nu este prea complicată. Aceste plante rezistente sunt relativ iertătoare. Cu toate acestea, atunci când replantați sau plantați într-o nouă poziție în grădină, reducerea la minimum a stresului reduce șansele de șoc de transplant, care poate îngălbeni cactusul.
Reduceți la minimum deranjarea rădăcinilor, aclimatizați-vă ușor la condiții luminoase și așteptați o săptămână înainte de a uda pentru a așeza rădăcinile.
Mare atenție la deterioarea prin îngheț
În afară de cele 6 motive pentru care planta de apartament s-a îngălbenit, specialiștii mai atrag atenția asupra acestui aspect, poate la fel de important. În acest caz, dacă există un val de frig neașteptat, daunele provocate de îngheț pot duce la îngălbenirea cactusului.
Mai puțin de câteva ore de expunere dăunează, de obicei, doar stratului exterior al plantei. expunerea prelungită la un îngheț puternic duce la moarte. Iernarea cactusului în interior sau într-o seră vă protejează planta de valurile de frig. Dacă temperaturile de îngheț sunt sigure, cel mai bine este să cultivați cactușii în interior.