Dintre bunele practici de igienă necesare în toate casele, sunt deosebit de relevante curățarea, dezinfectarea, dacă este cazul, și spălarea alimentelor, îndeosebi în această perioadă. Măsura de prevenție, impusă în orice circumstanță, are, însă, și o serie de excepții.
Una dintre regulile igienei spune că toate ingredientele care intră în compoziția mâncărurilor trebuie spălate cât mai bine înainte de a fi preparate. Obiceiul, de altfel benefic pentru sănătatea noastră, nu este valabil și pentru alimentele de mai jos, ele pierzându-și din proprietăți la contactul cu apa.
Cei care cresc păsări la curte, ori chiar unii bucătari, sunt de părere că acest gest de a spăla puiul este inutil, ba chiar ”dăunător” gustului său. Astfel, s-au născut două variante contradictorii. Cercetătorii spun, totuși, că această carne nu trebuie spălată înainte de a fi preparată.
Mai mult, eventualele bacterii nu doar că nu sunt eliminate, dar se pot răspândi în întreaga bucătărie, inclusiv pe suprafețele curate, sporind riscul contaminării. Cât despre pește, păstrat în apă, acesta ajunge, în scurt timp, să nu mai aibă gust.
La fel stă situația și în cazul cărnii roșii. Practic, atunci când scufundați bucățile de carne ori le treceți printr-un jet de apă, nu faceți altceva decât să le adăugați umelează în plus, lucru care afectează gustul alimentului.
În cazul în care pe ambalajul produselor este marcat faptul că acestea au fost spălate în prealabil sau nu necesită spălare, este cazul să respectați precizările.