5 trucuri pentru a curăța vopseaua de pe gresie, parchet sau geamuri. Toate sunt atât de simple

5 trucuri pentru a curăța vopseaua de pe gresie, parchet sau geamuri. Toate sunt atât de simple
5 trucuri pentru a curăța vopseaua de pe gresie, parchet sau geamuri.

O problemă atunci când ai terminat de renovat casa este curățarea vopselei lavabile de pe suprafețele pe care ajunge, fără intenție, în mod inevitabil. Iată cu ce se curăță lavabila de pe gresie, parchet sau geamuri.

Cele 5 trucuri ca să cureți vopseaua de pe gresie, parchet sau geamuri

Vopseaua lavabilă are în componența sa câteva elemente de bază, însă poate să conțină și substanțe chimice specifice fiecărui tip în parte, după necesitățile speciale pentru care este produsă – antimucegai, antiumezeală etc.

Principalele componente ale lavabilei sunt liantul, materialele de umplutură, aditivii, apa și substanțele active. Ea este un produs acrilic dizolvat în apă, iar după aplicarea pe o suprafață, apa se evaporă, motiv pentru care pe suprafața respectivă rămâne doar produsul acrilic. Iar cu cât mai mult timp trece, cu atât ea devine mai greu de curățat.

Diluant pentru curățarea vopselei de pe gresie și mochete

O foarte bună metodă de a curăța vopseaua lavabilă de pe gresie este dilauntul. În cazul petelor de pe mochetă sau covor, mai întâi se curăță pe cat posibil excesul de vopsea utilizând șervețele sau lavete absorbante. După aceea, începand din exteriorul petei, se toarnă calculat diluant.

Alcool izopropilic

O altă metodă de a curăța petele de vopsea lavabilă de pe faianță este și alcoolul izopropilic. Acesta se folosește și pentru curățarea gemurilor termopan. Se curăță cu un burete zonele unde sunt striații mai mari și folosiți o cârpa moale pentru zonele netede.

Oțet sau oțet diluat în apă

Foarte eficiente pentru gresie sunt și soluțiile preparate în casă pe bază de oțet, lămâie și sare grunjoasă. Pentru pata de pe mochetă se tamponează cu o soluție din 10 părți apă și 1 parte oțet, apoi se usucă cu o cârpă și se tamponează din nou cu apă curată.

Săpun lichid sau detergent

Pentru petele de vopsea lavabilă de pe mochetă se tamponează viguros cu o soluție diluata de săpun de mâini lichid, iar după aceea cu o cârpă uscată până e absorbit tot lichidul. Pentru petele de pe termopan, folosește o cârpă înmuiată în apă caldă și detergent.

Aparat cu aburi

De precizat este că cea mai bună metodă de curățare a petelor de vopsea de pe gresie și faianță este cu un aparat cu aburi. Pata însă trebuie să fie umedă, căci altfel nu se ia. Însă dacă nu ai un astfel de aparat acasă, poți să folosești și diluant sau alcool izopropilic.

Cu ce se curăță lavabila de pe lemn/parchet

Ca să cureți vopseaua lavabilă uscată de pe tâmplăria de lemn sau parchet este indicat să folosești partea abrazivă a unui burete. Se mai poate folosi și un șpaclu, dar el trebuie utilizat cu mare atenție.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI