5 lucruri de care trebuie să țină cont românii cu centrală termică. Orice greșeală te poate costa scump

5 lucruri de care trebuie să țină cont românii cu centrală termică. Orice greșeală te poate costa scump

Românii care au optat pentru o centrală termică în locuința lor trebuie să cunoască anumite reguli simple. Trebuie să țină cont de faptul că instalațiile de acest tip au nevoie de verificări periodice. Există mai multe tipuri de centrale de locuință pentru care puteți opta și care funcționează pe diverși combustibili, precum cea clasică pe gaz metan sau GPL.

5 lucruri de care trebuie să țină cont românii cu centrală termică

Furnizarea apei calde

Cu cât volumul apei calde stocat este mai mare, cu atât confortul și utilizarea mai multor consumatori simultani crește. Utilizatorii de centrală trebuie să știe că pe parcursul lunilor de iarnă, pentru a putea să existe doi consumatori simultani, precum un duș și un robinet, puterea centralei trebuie să fie de cel puțin 28-30 KW.

Eficiența energetică a centralei

Se poate opta și pentru o centrală termică în condensare, ce va fi mult mai eficientă. Diferența dintre centrala clasică este cea că instalația prin condensare dă un randament energetic mai mare. Centrala pe gaz atinge un randament de până la 92-94 %. Cele prin condensare au eficiență de până la 109%.

Diagnoza centralei termice din apartament

Acest aspect depinde foarte mult de durata de viață pe care o va avea centrala. Cu cât există verificări mai dese, iar posibilele probleme se soluționează din timp, va funcționa mai mulți ani. De asemenea,  centralele noi dispun de sisteme de informare și de autodiagnoză care ajută și la o verificare permanentă a stării sale de funcționare. Procedeul se efectuează prin text în clar sau prin coduri, fie o combinație de leduri.

 

5 lucruri de care trebuie să țină cont românii cu centrală termică. Orice greșeală te poate costa scump
Românii care au în case instalate centrale termice trebuie să facă verificări periodice

Orice greșeală poate costa scump

Protecția împotriva înghețului

Pentru o bună funcționare a centralei de apartament este necesar ca instalația să fie protejată contra înghețului. De acest lucru depinde foarte mult și tipul de centrală pe care îl alegeți. Cele mai noi vor dispune de siguranță în exploatare, ceea ce înseamnă că echipamentul e sigur în situațiile mai riscante. Ca atunci când centrala rămâne fără gaz, fără apă în instalație, sau există temperaturi foarte scăzute, potrivit e-nergia.ro. Este necesar ca centrala să dispună de marcajul „CE”, care va dovedi că a fost testată și verificată în conformitate cu normele Comunității Europene.

Garanția centralei termice

Astfel de servicii de garanție, dar și post-garanție sunt foarte importante și ar trebui să constituie un criteriu în alegerea unei centrale noi.

Durata de viata al unui astfel de echipament începe din secunda vânzării si cuprinde punerea în funcșiune, autorizarea funcționării potrivit indicațiilor tehnice ISCIR, si verificarea tehnica periodica, la fiecare doi ani. Durata de viața pentru o centrală depășește 10 ani, de aceea este important ca serviciile să fie asigurate de firme specializate, atât în perioada de garanție, cât și după încheierea acesteia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI