5 greșeli banale pe care le fac șoferii în trafic, atunci când ninge. Amenzi usturătoare
Suntem în perioada de iarnă și în aproape toată țara zăpada este deja ”stăpână” pe șoselele patriei. Șoferii profesioniști deja știu ce au de făcut în această perioadă, pentru a evita accidentele și chiar amenzile usturătoare. Însă, șoferii amatori, poate și din grabă, uită lucrurile elementare pe care le au de făcut atunci când pleacă la drum în condiții de iarnă.
5 greșeli banale pe care le fac șoferii în trafic, atunci când ninge
Cel mai mare inamic al șoferilor, în această perioadă, este poleiul. Echiparea cu celebrele cauciucuri de iarnă, conform legilor în vigoare, este obligatorie. Din păcate nu toți își aduc aminte de acest lucru și când se văd în fața polițiștilor de la Rutieră, amendați, caută diferite scuze. În aceste condiții, de iarnă şi cei mai experimentaţi şoferi au dificultăţi serioase în a ţine sub control maşina pe porţiunile acoperite cu polei. La aceasta se adaugă şi faptul că este destul de greu pentru un conducător auto să identifice zonele unde s-a instalat poleiul pentru că asfaltul nu arată diferit faţă de cel umed. Ce poate face însă este să circule preventiv.
În primul rând să aibe autoturismele echipate cu cauciucurile de iarnă, în al doilea rând, în condițiile date, să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. De asemenea, nu trebuie sub nicio formă să bruscheze comenzile şi să folosească cu preponderenţă frâna de motor.
Amenzi usturătoare
Potrivit Ordonanței de Guvern 5/2011, purtarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă, gheață sau polei. Potrivit art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier, pentru conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă, şoferii riscă o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă). Anul acesta, de la 1 iulie, punctul-amendă a crescut la 80 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile sunt cuprinse între 720 și 1600 de lei.
Trebuie știut că singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”. Literele M si S reprezintă inițialele cuvintelor englezești “mud” and “snow”, care înseamnă “noroi (nămol)” și, respectiv, “zăpadă”. Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca și cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S), potrivit Ministerului Transporturilor.