25 de percheziţii domiciliare în Mureş pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în şantaj şi camătă

25 de percheziţii domiciliare în Mureş pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în şantaj şi camătă
Acţiune a DIICOT pentru destructurarea unui grup infracţional organizat

În cursul zilei de marți, procurorii DIICOT au efectuat 25 de percheziții domiciliare în județul Mureș, alături de polițiștii din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș și Cluj Napoca, într-un dosar care vizează destructurarea unui grup infracțional, specializat în săvârșirea infracțiunilor de camătă și șantaj.

Percheziții DIICOT în Mureș

Gruparea era formată din 12 persoane și acționa în municipiile Reghin și Târgu Mureș încă din anul 2016, potrivit unui comunicat de presă al DIICOT. Aceștia acordau împrumuturi bănești către sute de persoane, apoi persoanele împrumutate erau determinate să restituie banii cu o dobândă de peste 100% în unele cazuri.

Eventualele obiecții ale debitorilor erau urmate de amenințări sau violențe fizice. Astfel, victimele erau obligate, în final, la plata sumelor pretinse. Din cercetările efectuate până acum, oamenii legii au constatat că sumele de bani pretinse către suspecți erau duble sau chiar triple față de cele împrumutate anterior.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, începând cu anul 2016 şi până în prezent, membrii celor două grupări au acordat împrumuturi băneşti către sute de persoane, cuantumul acestor împrumuturi ajungând uneori la câteva sute de mii de euro.

Ulterior acordării împrumutului, persoanele împrumutate erau determinate să restituie sume de bani mult mai mari decât cele pentru care s-au înţeles iniţial. Astfel, dobânda percepută, în unele cazuri de peste 100%, era recalculată de către împrumutători după propria voinţă”, se arată în comunicat.

Grupul infracțional era specializat în șantaj și cămătărie

Membrii grupării sunt suspectați că „au încercat să își consolideze notorietatea postând diferite clipuri pe rețelele de socializare în care își arătau fizicul impunător”. Potrivit DIICOT, membrii grupării apăreau în aceste videoclipuri alături de alți cunoscuți ai lumii interlope din România.

„În urma acestor acţiuni, uneori era suficientă doar prezenţa unuia dintre membrii acestor grupări în faţa unei persoane datoare, pentru ca acesteia din urmă să-i fie insuflată o stare puternică de temere şi neputinţă, fiind astfel nevoită a restitui sumele de bani abuziv calculate şi solicitate.

Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost identificate şi ridicate sume de bani în lei şi valută, arme albe (macete, săbii, cuţite, topoare), înscrisuri privind împrumuturile acordate precum şi sisteme informatice.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 12 persoane”, se mai arată în comunicatul de presă.

Suport de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale. Acțiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, dar și de cadrelor de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș și Grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș.

Urmăriți Playtech.ro și pe