20 de alimente nebănuite pe care le poți congela, de fapt. Ce greșeală fac românii când le depozitează în frigider
Mulți dintre noi nu știu că anumite alimente delicioase se pot congela, pentru a ne bucura în orice moment al anului de prospețimea și gustul lor divin. Pe lângă fructe de pădure sau avocado, există o paletă întreagă de alimente ce pot fi păstrate la congelator. Unele dintre ele sunt opțiuni total neașteptate, iar păstrate altfel, pot avea o durată de valabilitate mult mai lungă. Evită să le păstrezi la frigider. Despre ce alimente nebănuite este vorba. Iată o listă cu 20 de variante.
Avocado
Dacă nu intenționezi să mănânci avocado rămas, atunci congelează-l. Taie fructul în jumătate și bagă-l la congelator. Bucățile de avocado se vor înmuia, fiind perfecte pentru o rețetă de guacamole delicios.
Banane
Bananele prea verzi sau prea coapte nu trebuie aruncate. Mai bine congelează-le. Taie bananele felii, apoi așază-le într-un singur strat pe o foaie de copt și bagă-le în congelator. Acest truc este util mai ales dacă îți dorești bucăți de banane în smoothie sau cereale.
Fructe de pădure
Nu contează dacă sunt căpșuni, afine, zmeură sau mure – toate fructele de pădure îngheață bine. Optează pentru hârtie de copt, la fel cum ai procedat cu bananele, sau pune-le în cantități mici în pungi, apoi bagă-le la congelator.
Pâine
Deși pâinea este cea mai bună proaspătă, din păcate, mucegăiește destul de repede, în comparație cu soiurile din comerț, care conțin aditivi și conservanți. Dacă au trecut mai multe zile, în loc să arunci pâinea la gunoi, pune-o în congelator. Se decongelează rapid și cu siguranță nu vei observa o diferență dacă prăjești feliile de pâine.
Unt
Atâta timp cât îl congelezi înainte de data de expirare, untul poate fi păstrat aproximativ patru luni în congelator. Asigură-te că stă într-un recipient cu capac, pentru a nu împrumuta din mirosurile celorlalte alimente din congelator.
Brânză
Cele mai bune soiuri de brânză ce pot fi congelate sunt cheddar, mozzarella, Colby, precum și brânzeturile de capră mai moi. Evită să congelezi opțiunile mai cremoase, cum ar fi brânza brie și camembert, caș, ricotta sau parmezan ras.
Ciocolată
Îți faci griji că ciocolata ta poate căpăta o culoare gri sau albă, în timp ce stă în dulap? Împachetează bucățile de ciocolată în folie de aluminiu și congelează-le. Totuși, trebuie să știi că ciocolata trebuie înghețată treptat. Înainte de a o băga în congelator, lasă ciocolata în frigider timp de 24 de ore.
Ouă
Ouăle pot fi păstrate la congelator, pentru un termen de valabilitate mai mare. Pentru asta, așază ouăle în recipiente în care ai pus un strop de sare sau zahăr și bagă-le la congelator.
Peşte
Peștii grași, cum ar fi heringul, macroul și sardinele, necesită o pregătire mai specială, însă somonul și păstrăvul pot fi păstrați în congelator timp de până la trei luni.
Făină
Cumpărăm frecvent făină vrac din care luăm anumite porții pentru diferite preparate. Din nefericire, în făina rămasă apar adesea mici insecte. Pentru a evita acest lucru, congelează făina. Scoate făina din pungă și așază într-un recipient etanș cu cât mai puțin aer în el.
Ghimbir
Dacă îți place să cumperi ghimbir proaspăt, dar folosești puțin din el, încearcă să-l congelezi. Nu numai că termenul de valabilitate va fi mai lung (de la o lună la șase luni), dar este mult mai ușor să gătești ghimbirul înghețat.
Struguri
Deși congelarea castraveților, a salatei și a pepenelui nu este recomandată, strugurii – care conțin, de asemenea, în mare parte apă – îngheață foarte bine. De fapt, sunt o gustare grozavă în timp ce sunt încă înghețați.
Ierburi
Busuioc, oregano, mărar, pătrunjel, salvie, rozmarin și cimbru sunt ierburi ce pot fi congelate cu succes. Asigură-te că le-ai uscat bine după spălare.
Carne
Carnea crudă de toate soiurile – carne de vită, porc, pui, curcan, slănină, cârnați, friptură – se poate congela.
Lapte
În loc de o săptămână sau două în frigider, laptele congelat poate fi păstrat în siguranță în congelator timp de trei până la șase luni.
Nuci
Nucile sunt sănătoase, dar scumpe! Pentru a evita râncezirea nucilor, congelează-le. Migdalele, caju, castanele, alunele, nucile de macadamia, fisticul, toate pot fi congelate. Înfășoară-le în plastic înainte de ale pune într-o pungă pentru congelator.
Ceapă
Congelarea cepei nu doar că prelungește durata de viață de la două săptămâni până la opt luni, dar ceapa congelată nu te va face să lăcrimezi atunci când o tai.
Ardei
Fie că îți plac ardeii dulci sau condimentați, ambii se congelează foarte bine. Consistența se va schimba puțin, dar dacă folosești ardeii pentru gătit, nu vei observa nicio diferență.
Semințe
Semințele și nucile merg mână în mână, deci nu este de mirare că și semințele se pot congela – de la cânepă, floarea soarelui și dovleac până la semințe de mac și susan.
Supe și tocană
Ne place să facem supe și tocănițe nu doar pentru că sunt ușor de preparat și nu necesită foarte mult timp petrecut în bucătărie, ci și pentru că resturile sunt ușor de congelat.