15 alimente bogate în sare pe care trebuie să le consumi moderat. La ce risc te expui
Fără sodiul din sare, nu putem funcționa. Cu toate acestea, excesul poate conduce la o dereglare semnificativă a organismului uman. Prin urmare, este esențial să ne asigurăm că mâncăm, zilnic, produse echilibrate din acest punct de vedere. Vezi 15 alimente bogate în sare pe care trebuie să le consumi moderat.
Un consum prea mare de sare poate să conducă la dezvoltarea unor boli foarte periculoase. Sodiul crește tensiunea arterială, predispunând organismul la afecțiuni de inimă și chiar accident vascular cerebral. Letargia este o altă stare cu care te vei confrunta, dacă mănânci preparate bogate în sodiu. Pot să apară chiar și contracții și spasme musculare. Află în rândurile de mai jos care sunt alimentele pe care trebuie să le consumi moderat.
15 alimente bogate în sare pe care trebuie să le consumi moderat
1. Fructe de mare. Pot influența scăderea colesterolului, îmbunătățind starea inimii. Totuși, consumate în cantitate mare, ar putea să conducă la riscuri mari de sănătate. Unele conserve pot să conțină chiar mai bine de 400 mg de sare pe porție.
2. Suc de legume. Sucurile ambalate conțin multă sare adăugată. Asta înseamnă, practic, mai mult sodiu, care poate fi și benefic. Dacă produsul nu este consumat echilibrat însă, conduce la dezvoltarea unor afecțiuni serioase.
3. Conserve de legume. Este recomandat ca legumele din conserve să fie scurse și spălate, înainte de a fi folosite în mâncăruri. Acest obicei poate să conducă la reducerea cu până la 23% a nivelului de sare. Chiar și așa, este mai bine să eviți legumele la conservă și să consumi produse cât mai proaspete.
4. Carne la conservă. La fel ca în cazul legumelor, carnea conține mai multă sare dacă este cumpărată la conservă. O conservă de 100 de grame de pui sau curcan poate să aibă în compoziție până la 500 mg de sodiu.
5. Carne maturată. Carnea maturată prezintă un aport excesiv de sare. Șunca, cârnații, carnea de porc sunt maturate pentru a li se prelungi durata de conservare. Acest obicei nu implică beneficii pentru starea de sănătate, dimpotrivă.
6. Brânza de vaci. O porție de 100 de grame de brânză de vaci conține aproximativ 300 mg de sodiu. Sarea face, într-adevăr, mâncarea mai gustoasă, însă se recomandă să fie consumată cu moderație. De obicei, brânza de vaci nu va conține cantități mici de sare.
7. Brânza procesată. În comparație cu cea naturală, brânza procesată are mult mai multă sare. Asta o ajută să se păstreze și mai bine în timp, într-o formă „coagulată”. O porție de 100 de grame de brânză procesată conține 1400 grame de sodiu, adică peste limita de 57%, recomandată de specialiștii în nutriție.
8. Pizza și sandvișuri. Sunt unele dintre cele mai cumpărate produse din industria fast-food-ului. Adevărul este că doar procesul de gătire al acestora implică utilizarea unei cantități mari de sare. Drept urmare, pot fi chiar unele dintre cele mai nesănătoase produse din acest punct de vedere.
9. Supă. Este bine să ne ferim de supele-instant din magazine, spun specialiștii în nutriție. Supele ambalate sau chiar gătite în restaurante prezintă o cantitate ridicată de sare.
10. Macaroane cu brânză. O porție de 100 de grame de macaroane cu brânză conține aproape 350 mg de sare. Această cantitate este îngrijorătoare, dacă luând în calcul prezența brânzei sărate. Deși este o mâncare ușor de gătit sau chiar de cumpărat, cel mai bine este să o evităm.
11. Sosuri. Tuturor ne place să adăugăm sosuri în diverse mâncăruri, pentru a le aromatiza. De fapt, sarea și condimentele din acestea sunt ingredientele care schimbă gustul preparatelor. Iar asta poate presupune și efecte dăunătoare asupra organismului. Sosul de soia este unul dintre cele mai periculoase de pe piață.
12. Biscuți. Biscuiții ambalați, pe care îi consumi de regulă dimineața, au un conținut bogat în sare. Unii pot să aibă în compoziția lor aproape 800 mg de sodiu. Medicii ne recomandă să avem grijă la produsele pe care le mâncăm dimineața.
13. Dressing salată. De cele mai multe ori, dressingurile pentru salate conțin foarte multă sare. Poți încerca să reduci cantitatea de sodiu din garnitură, adăugând ulei de măsline, suc de lămâie sau ierburi.
14. Budinca. Da, ai citit bine. Deși budinca nu are gust sărat, conține o cantitate considerabilă de sare. Sodiul și compușii cu sodiu îngroașă bundica și o fac mai cremoasă. Totuși, produsul conține mai mult cu 15% din cantitatea de sare recomandată să fie consumată într-o singură zi.
Citește și: Alimentele care te îngrașă dacă le mănânci după 30 de ani. Mare atenție la ce consumi
15. Hot dog. Un hot dog conține, cu aproximație, 578 mg de sare. Acest aliment, chiar dacă prezintă mai puțin sodiu în comparație cu alte cărnuri procesate, poate să conducă la dezvoltarea unor boli severe, dacă este consumat în mod exagerat.