11 ianuarie 2022, dată fatidică pentru Marian Vanghelie. Ce poate să pățească atunci viitorul soț al Oanei Mizil
Dosarul în care Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5 București este acuzat de luare de mită în valoare de 30 de milioane de euro a ajuns la Curtea de Apel București.
11 ianuarie 2022, primul termen stabilit
Astfel, primul termen a fost stabilit la data de 11 ianuarie 2022 și oricare ar fi decizia Curții de Apel București, ea va fi definitivă.
Amintim că la data de 13 mai 2021, judecătoarea Cristina Maria Cristea, de la Tribunalul București, a decis condamnarea în primă instanță a lui Marian Vanghelie la 11 ani și opt luni cu închisoare cu executare.
În motivarea deciziei, aceasta arată, printre altele, că Marian Vanghelie „era primarul unei importante unități administrativ- teritoriale ale capitalei și un membru marcant al Partidului Social- Democrat“.
„Atitudinea inculpatului șochează prin simplitate“
„Încălcând încrederea acordată de locuitorii sectorului 5 București prin voturile exprimate în anii 2000, 2004, 2008, 2012 și ignorând total promisiunile electorale și rolul funcției primarului în comunitate, dorind să își sporească veniturile și să își consolideze poziția în cadrul formațiunii politice pe care o reprezenta, a acționat în sensul solicitării unui comision procentual din contractele încheiate de primărie sau instituții subordonate, fiindu-i indiferent faptul că bugetul local va fi păgubit în același timp, iar sume de bani care puteau fi folosite în beneficiul cetățenilor ajungând în posesia sa.
Susținerea inculpatului că respectivele contracte erau benefice comunității este adevărată, însă acestea puteau fi realizate la valori mult mai mici. Împrejurarea că inculpatul a reușit obținerea unor prețuri sub prețurile practicate în piață la acel moment nu justificau însușirea prin diverse mijloace a unei părți din valoarea contractelor.
Atitudinea inculpatului șochează prin simplitate, acesta consideră că este judecat și condamnat pe nedrept, cât timp lucrările din contracte au fost realizate. Inculpatul ignoră împrejurarea că plata valorii acestor lucrări și pe cale de consecință și a părții însușite de acesta s-a realizat din bani publici, din contribuțiile cetățenilor care aveau dreptul la corecta utilizare a bugetului comunității“, conform motivării.
”Fapta inculpatului prezintă un grad de pericol social sporit”
„Instanța nu pierde din vedere că inculpatul era la momentul săvârșirii infracțiunilor în plină ascensiune politică și că prin săvârșirea unora dintre actele materiale pentru care va fi condamnat prin prezenta hotărâre a urmărit consolidarea poziției sale în cadrul partidului din care făcea parte, ascensiunea sa în cadrul acestei formațiuni precum și obținerea încrederii conducătorilor P.S.D.
Se reține abilitatea inculpatului inclusiv în fidelizarea mituitorului, prin dispunerea încheierii unor contracte de publicitate aparent în beneficiul acestuia, dar care erau producătoare de beneficii materiale sau nepatrimoniale pentru inculpat.
În atare condiții, fapta inculpatului prezintă un grad de pericol social sporit, având în vedere funcția pe care o exercita în perioada infracțională, lunga activitate infracțională și valoarea prejudiciului produs, respectiv 15.014.400 lei“, se mai indică în motivarea Tribunalului București. De menționat este că dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA.