10 obiecte esențiale pe care trebuie să le ai în trusa de supraviețuire, în caz de cutremur. Ce nu trebuie să lipsească sub nicio formă

10 obiecte esențiale pe care trebuie să le ai în trusa de supraviețuire, în caz de cutremur. Ce nu trebuie să lipsească sub nicio formă
Ce ar trebui să conțină un kit de supraviețuire în caz de cutremur

Din ce în ce mai multe cutremure se înregistrează în România, țara noastră fiind una cu un risc seismic major. Cea mai importantă zonă seismică din România este Vrancea. Dacă vei fi surprins vreodată de un cutremur, va trebui să iei cu tine câteva lucruri esențiale pentru supraviețuire.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur

Experții ne recomandă să rămânem calmi, chiar dacă este greu, în cazul unui cutremur puternic. Trebuie să acționăm rapid, însă eficient în același timp. Este foarte important să ai la îndemână o trusă de supraviețuire în caz de cutremur. Aceasta poate face diferența dintre viață și moarte.

Cel mai puternic cutremur înregistrat în România a fost în anul 1977, pe 4 martie. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 94 de kilometri. Din păcate, 1.671 de oameni și-au pierdut viață, dintre care 1.424 doar în București.

O trusă de supraviețuire ar trebui să te ajute să supraviețuiești în cazul unui cutremur puternic timp de 72 de ore. Există unele țări din Uniunea Europeană în care este obligatoriu prin lege ca cetățenii să aibă aceste truse în casă, în caz de urgență.

În România nu este obligatoriu, iar o astfel de trusă se găsește destul de greu pe piață. Cu toate acestea, sunt lucruri elementare pe care le poți cumpăra și separat pentru a „construi” o astfel de trusă.

Ce ar trebui să conțină o trusă de supraviețuire în caz de cutremur?

Este foarte importantă să ne pregătim dinainte în cazul în care o astfel de urgență apare. Acest lucru contribuie semnificativ la salvarea de vieți și reduce panica, știind că suntem pregătiți. De asemenea, nepregătirea din timp poate duce la pierderea de vieți omenești.

Din păcate, mulți dintre noi nu știm cu exactitate cum arată o astfel de trusă sau ce trebuie să conțină. Ei bine, ar trebui să se adapteze nevoilor personale și în funcție de câți oameni avem sub acoperiș. Iată câteva produse pe care trebuie să le ai:

  • Minim 2,5 litri de apă pentru fiecare persoană
  • Alimente precum conserve, biscuiți, batoane etc
  • Sac de dormi sau pătură termică
  • Articole de igienă personală
  • O sumă modică de bani, însă cash
  • Aparat de radio cu baterii
  • Instrumente și obiecte utile precum: lanternă, fluier, baterii externe, briceag, brichetă etc
  • O trusă medicală
  • Haine groase și subțiri
  • O agendă cu numere de telefon importante

Va trebui să verificați periodic data de expirare a anumitor produse, astfel încât tot ce aveți în kitul de supraviețuire să poată fi folosit în caz de urgență.