10 locuri de vizitat iarna în România. Uită de Valea Prahovei, peisajele de aici sunt impresionante

de: Ștefan R. Apostol
16 12. 2021

Dacă îți propui să te plimbi prin România, pe timp de iarnă, îți putem spune că este o idee foarte bună. Lăsând în spate deja celebrele stațiuni montane, ai să găsesști cel puțin 10 locuri spectaculoase, mai ales când se așterne zăpada. Așa că, dacă nu ai alte planuri în iarna asta, îți facem noi câteva recomandări, altele decât cele deja cunoscute.

Locuri uimitoare de vizitat în România iarna

Din decembrie până în martie, căderile de zăpadă transformă peisajele muntoase în ținuturi de iarnă minunate. În timp ce în orașe u loc târguri de Crăciun, oamenii pleacă la schi sau snowboarding. Dar multe evenimente și tradiții de iarnă vechi de secole supraviețuiesc în satele românești.

10 locuri de vizitat iarna în România

România pe timp de iarnă, arată spectaculos, și dacă nu ai apucat să vezi aceste locuri spectaculoase, sperăm să vă inspirăm să le vizitați. Mai jos, veți găsi o prezentare generală a celor mai bune locuri din România de vizitat iarna, împreună cu sugestii de lucruri de făcut în fiecare destinație pe timp de iarnă.

Cele mai bune trasee în Mădăraș

Ești în căutare de cele mai bune trasee de drumeție sau o pârtie de schi iarna? Cu siguranță le vei găsi în Mădăraș. Odată ajuns aici, în Harghita, poți explora unul dintre cele 2 trasee ușoare de drumeție din Mădăraș sau poți descoperi alte trasee potrivite pentru excursia cu familia. Vei găsi trasee cu obiective istorice sau te poți aventura prin zonele naturale din jurul Mădărașului, care sunt perfecte pentru drumeții și pasionații de activități în aer liber la orice nivel de îndemânare.

Imagini spectaculoase la Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana, situat lângă Băile Tușnad, este una dintre cele mai magnifice comori naturale ale Ținutului Secuiesc. Este singurul lac vulcanic din Europa Centrală și de Est, format pe fundul craterului sudic al Masivului Ciomatu. În apropierea lacului, în craterul nordic, se află turbăria Mohos, unde se găsesc plante relicve rare din epoca glaciară. Ambele obiective turistice fac parte din Rezervația naturală Mohoș. Zona craterelor este protejată, fiind inclusă în rețeaua Natura 2000. Aici, iarna, vei avea parte de un peisaj parcă scos din poveștile lui Christian Andersen.

Capelele Sfintei Ana de pe Dealul Ciobot

Dacă nu ți-e frică să explorezi, în apropiere de Gheorgheni, tot în județul Harghita, vei descoperi pe timp de iarnă un adevărat festin. De sus de pe Dealul Ciobot, unde se află și Capelele Sfintei Ana vei vedea toată localitatea, iar peisajul alb, imaculat, este unul spectaculos.

Locul unde Prințul Charles se „ascunde” de lume, Valea Zălanului

Valea Zălanului, refugiul natural privat al Alteței Sale Regale Prințul de Wales se află printre pajiștile și dealurile din acest loc, în Transilvania. Proprietatea și-a păstrat autenticitatea transilvăneană prin faptul că a fost restaurată cu grijă cu metode și materiale tradiționale. Acum este deschisă pentru a găzdui și a primi călători individuali din întreaga lume.

Lacul Siriu, pe timp de iarnă, un spectacol mirific

Lacul Siriu este un lac de baraj artificial în România, pe valea râului Buzău. Construcția barajului a început în 1982, iar centrala hidroelectrică Nehoiașu, de 42 MW, a fost inaugurată în 1994. Barajul Siriu este un baraj de dig înalt de 122 metri cu un miez de argilă, al doilea cel mai mare baraj de dig din România. Pe lângă datele tehnice, care nu sunt deloc de neglijat, odată ajuns aici iarna vei descoperi un loc plin de spectaculos, loc de unde vei pleca cu poze superbe.

Cascada Pruncea, Munții Podu Calului

În Munții Podu Calului, dinspre râul Cașoca, descoperi Cascada Pruncea, cunoscută și sub numele de Cascada Cașoca, un dar deosebit al naturii, care se remarcă prin frumusețea apei care se lovește de stânci și prin sălbăticia locului. Aici s-a născut o legendă foarte veche. Cascada ascunde în pereții ei mari mistere, unele vechi de când lumea. Se spune că a fost folosită ca ascunzătoare de haiducii lui Tudor Vladimirescu, prin anii 1821-1827.

Iarna pe Lacul Bolboci

Lacul Bolboci sau „Marea Neagră din Bucegi” este un lac de acumulare situat în Masivul Bugeci, din Parcul Natural Bucegi, la o altitudine de 1.400 m. Barajul Bolboci este amplasat pe râul Ialomița, județul Dâmbovița, în amonte de canionul Zănoaga, formând lacul Bolboci.

Acest baraj are o lungime de 500 m, o înălțime de 55 m și colectează apele râurilor Bolboci și Ialomița. Dezvoltarea hotelurilor agroturistice și a cabanelor face ca zona lacului Bolboci să fie un loc de agrement, cum se spune, un turism „verde”.

În timpul petrecut în zona lacului Bolboci se poate practica echitația, drumeții, ciclism, pescuit, sau vă puteți bucura de natură în adevărata ei splendoare, mai ales pe timp de iarnă.

Rezervația de Zimbri din Vama Buzăului

Deși nu este cea mai mare, Rezervația de Zimbri din Vama Buzăului, județul Brașov, te așteaptă să o vizitezi. Iarna aici ai parte de un peisaj miric, de fapt în toată zona iarna ai ce vedea. Așa că poți bifa în lista de călătorie și acest loc mifiric.

Stâncile Franz Joseph și Poiana Regală

După cum îi spune și numele zona era frecventată de capetele încoronate ale Caseri Regale a României, aceștia având de urcat până la cota de 1270 de metri. Aici, pe timp de iarnă, stâncile și tot ce se află în jur se îmbracă în zăpadă, oferind un adevărat spectacol.

Dealul Pivnițele Mari

Dealul Pivnițele Mari, situate în Covasna, prezintă o instalație de artă în aer liber și oferă o priveliște panoramică asupra împrejurimilor. Aici iarna totul devine nemișcat, iar preveliștea este una de vis.

Concluzie

Indiferent că vrei să vizitezi România pe timp de iarnă, sau în alte perioade, garantat vei găsi zone și spații unde peisajele naturii îți vor tăia respirația. Că tot vin Sărbătorile de iarnă, fă-ți un cadou și alege unul din locurile prezentate mai sus, garantat nu vrei regreta.