04 apr. 2024 | 14:32

10 filme cu Amza Pellea pe care toți românii trebuie să le vadă. Unul dintre titanii cinematografiei autohtone

Diverse
10 filme cu Amza Pellea pe care toți românii trebuie să le vadă. Unul dintre titanii cinematografiei autohtone
10 filme cu Amza Pellea pe care toti romanii trebuie sa le vada

Amza Pellea nu are nevoie de niciun fel de introducere, fiind unul dintre cei mai iubiți și apreciați actori români ai tuturor timpului recunoscut pentru talentul său excepțional și pentru rolurile memorabile pe care le-a interpretat de-a lungul carierei sale impresionante. În memoria sa, am realizat o listă cu cele mai remarcabile 10 filme în care Amza Pellea a jucat.

Dacii (1967)

„Dacii” este un film epic și captivant, lansat în 1967, reprezentând debutul regizoral în lungmetraj al lui Sergiu Nicolaescu și fiind produs în colaborare între Studioul Cinematografic București și Franco-London Film din Franța.

Acțiunea se desfășoară în preajma anilor 86-88 d.Hr., în perioada în care împăratul roman Domițian încearcă să cucerească Dacia.

Filmul începe cu o secvență memorabilă în care armata romană se apropie de porțile unei cetăți dacice, iar străjerul cetății răspunde ferm și mândru că vor ajunge dacii dacă ei, străjerii, vor pieri.

Pe fondul acestei atmosfere de tensiune și conflict, filmul prezintă planurile și intrigile politice din tabăra romană, precum și hotărârea fermă a regelui dac Decebal de a apăra patria sa de invadatori. Bătăliile epice și confruntările dramatice sunt punctele culminante ale filmului, oferind spectacol și adrenalină publicului.

Capcana Mercenarilor (1981)

„Capcana mercenarilor” este un film românesc de acțiune din 1981, regizat de Sergiu Nicolaescu. Acesta este al doilea film din seria „Protecția” și îl are în rolul principal pe Ion Besoiu, care interpretează personajul principal, colonelul Costache Marinescu.

Filmul urmărește acțiunea dintr-o țară africană imaginară, în care colonelul Marinescu este trimis ca instructor militar.

Aici, el descoperă o conspirație care implică vânzarea de arme de contrabandă către insurgenții locali, iar misiunea sa devine să oprească această afacere murdară și să protejeze pacea în regiune. Amza Pellea și Jean Constantin interpretează și ei roluri magistrale în această peliculă.

Mihai Viteazul (1971)

”Mihai Viteazul” , realizat în 1971 după scenariul lui Titus Popovici, este unul dintre cele mai urmărite filme românești, rolul pentru care s-au ”bătut” Amza Pellea și Sergiu Nicolaescu, cel dintâi câștigând detașat.

Acțiunea urmărește viața și domnia lui Mihai Viteazul, începând de la ascensiunea sa în lumea politică, trecând prin luptele și alianțele sale pentru unificarea celor trei principate românești (Țara Românească, Moldova și Transilvania), și până la moartea sa tragică.

Filmul este renumit pentru scenele sale de luptă impresionante și pentru reconstituirea fidelă a perioadei istorice. Costumele, decorurile și coloana sonoră contribuie la crearea unei atmosfere autentice și immersive, iar regia lui Sergiu Nicolaescu evidențiază expertiza sa în producția de filme istorice.

Pelicula a fost propunerea României la premiile Oscar pentru cel mai bun film străin în 1972. Este al treilea cel mai vizionat film autohton din toate timpurile după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Vezi și 10 filme cu Florin Piersic pe care trebuie să le vezi. Cel mai iubit actor român, renumit pentru versatilitatea sa

Nea Mărin Miliardar (1979)

Nea Mărin Miliardar este unul dintre rolurile de referință ale marelui actor Amza Pellea, fiind, de asemenea, și cel mai vizionat film românesc al tuturor timpurilor.

Acțiunea urmărește povestea lui Mărin Juvete, un țăran simplu și amabil dintr-un sat din Olt, care trăiește o viață modestă alături de familia sa.

Viața lui se schimbă complet când intră într-o încurcătură de zile mari și este confundat cu un miliardar american pe nume Marlon Juvett.

Acesta sosește în România cu o servietă plină de bani, mai exact un milion de dolari, pentru a-și răscumpăra fiica răpită de niște gangsteri. Fără să își dea seama, cei doi schimbă servietele între ei, într-un moment de neatenție, miliardarul trezindu-se cu o geantă plină cu brânză și praz, în locul banilor.

Osânda (1976)

Osînda este un film românesc din 1976, regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu inspirat din romanul ”Velerim și Veler Doamne” al scriitorului român Victor Ion Popa.

Rolurile principale au fost interpretate de Amza Pellea, Ernest Maftei, Gheorghe Dinică, Ioana Pavelescu, Sergiu Nicolaescu, Emmerich Schäffer, Mihai Mereuță, Aimée Iacobescu și Alexandru Dobrescu.

Acțiunea relatează povestea unui fost ocnaș pe nume Manlache Preda, care se întoarce acasă după 12 ani, dintre care zece ani au fost petrecuți în ocnă, pentru că a participat la Răscoala din 1907, și doi ani de război.

Protagonistul, interpretat de Amza Pellea, este acuzat pe nedrept de uciderea boierului la care muncea, dar fuge în munți și este ucis când coboară din nou în sat de veșnicul său dușman, jandarmul local.

Pelicula accentuează tragedia individuală a eroului care, chiar și după ispășirea la temniță și apoi pe front a unor păcate mai vechi, este stigmatizat în continuare de societatea rurală în care trăiește

Revanșa (1978)

„Revansa” este un film românesc emblematic din 1978, regizat de maestrul Sergiu Nicolaescu și continuarea captivantă a acțiunii din „Un comisar acuză” (1974).

Distribuția impresionantă include actori de talie precum Gheorghe Dinică, Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Amza Pellea, Ion Besoiu și Mircea Albulescu.

Filmul explorează destinul principalilor protagoniști ai predecesorului său, „Un comisar acuză”, în contextul începutului anului 1941.

Comisarul Moldovan, crezut mort după ce a fost împușcat la finalul primului film, revine pentru a-și lua „revanșa” împotriva celor vinovați de moartea mamei sale și de tentativa de asasinare a sa: Paraipan și colonelul Zăvoianu.

Lupta comisarului cu legionarii se desfășoară pe fundalul evenimentelor tulburi din ianuarie 1941, culminând cu rebeliunea legionară.

Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972)

„Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” este un film românesc din 1972, regizat de talentatul Sergiu Nicolaescu, adaptat după nuvela „Moartea lui Ipu” a scriitorului român Titus Popovici.

Proiectul se bucură de o distribuție impresionantă, printre care Amza Pellea, Cristian Șofron, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Ioana Bulcă, Octavian Cotescu, Iurie Darie, Maria Clara Sebők și Ștefan Mihăilescu-Brăila.

Filmul explorează cinismul și ipocrizia conducătorilor unei comunități rurale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Aceștia îl conving pe Ipu, cunoscutul „nebun al satului”, să-și asume vina pentru uciderea unui ofițer german, într-un efort disperat de a-și salva propriile vieți.

Pelicula aprofundează dilema morală a lui Ipu și modul în care comunitatea rurală reacționează în fața presiunilor externe.

Vezi și 10 Filme cu Hugh Jackman pe care trebuie să le vezi. Actorul a demonstrat că poate juca orice rol

Nemuritorii (1974)

„Nemuritorii” este un film de acțiune apărut în 1974, regizat de Sergiu Nicolaescu. Distribuția sa impresionantă include actori precum Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Colea Răutu, Gheorghe Dinică și Gina Patrichi.

Acțiunea filmului are loc în 1611, după zece ani de la uciderea domnitorului Mihai Viteazul. Un grup de viteji din fostul său alai, rătăciți prin diferite orașe ale Europei, hotărăsc să se întoarcă în patria lor, purtând cu ei o ladă și steagul celor trei țări românești unite: Moldova, Țara Românească și Transilvania.

Eroii se confruntă cu diverse obstacole pe parcursul călătoriei lor, iar lucrurile din ladă devin obiectul dorit atât de austrieci, cât și de unguri sau turci. În final, foștii oșteni ai lui Mihai Viteazul ajung în țară și mor apărând cu vitejie prețiosul steag al Unirii.

Columna (1968)

„Columna” este un film istoric româno-german realizat în anul 1968, regizat de Mircea Drăgan, după un scenariu scris de Titus Popovici.

În peliculă joacă mari actori precum Amza Pellea, Gheorghe Dinică, Florin Piersic, Richard Johnson, Antonella Lualdi, Ilarion Ciobanu, Ștefan Ciubotărașu, Amedeo Nazzari, Amza Pellea, Emil Botta și Franco Interlenghi.

Acțiunea se desfășoară între anii 106-111 d.Hr., în timpul celui de-al doilea război daco-roman și după transformarea Daciei în provincie romană.

„Columna” prezintă momentele cruciale ale colonizării Daciei de către romani, fiind structurat în două părți distincte: războiul și pacea. Filmul oferă o privire captivantă și autentică asupra perioadei istorice tumultuoase și a interacțiunii dintre romani și populația autohtonă.

Pentru patrie (1978)

„Pentru patrie” este un film istoric românesc de referință apărut în anul 1978 și regizat de legendarul Sergiu Nicolaescu.

Produs pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la proclamarea independenței poporului român la 10 mai 1877, pelicula se concentrează pe evenimentele și luptele din Războiul de Independență al României.

Acțiunea urmărește două linii narative strâns corelate: deciziile politice și militare cruciale luate în timpul Războiului de Independență și activitatea unui detașament special format din soldați moldoveni și olteni în timpul ostilităților.

Prin intermediul acestor două perspective, „Pentru patrie” oferă o privire cuprinzătoare asupra evenimentelor și personalităților cheie care au jucat un rol în lupta pentru independența țării noastre.

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
Iohannis a RENUNŢAT! Iese la pensie. A depus deja cererea oficială
Capital.ro
Pericolul din vopseaua de ouă. Ce conține și cât de mult ne poate afecta sănătatea
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Alertă în SPAȚIUL AERIAN ROMÂNESC! Avion IRANIAN, interceptat
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro