O boală de care suferă 1 din 10 români reprezintă un pericol uriaș în perioada de intensificare a răspândirii COVID-19 în țară. Ce complicații pot dezvolta, în cazul infectării cu noul coronavirus?
În contextul exploziei numărului de infectări cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore, specialiștii trag un semnal de alarmă. În această perioadă, mulți români sunt predispuși să dezvolte forme grave ale infecției COVID-19. Vizați sunt cei care au fluctuații glicemice și complicații apărute din cauza diabetului.
Forumul Român de Diabet, prin ISense Solutions, a realizat, în perioada iulie-august 2020, o analiză a percepțiilor românilor legate de diabetul zaharat de tip II, una dintre cele mai întâlnite afecțiuni din România. Peste 10% dintre pacienții cu diabet zaharat tip II depistați cu noul coronavirus au murit la o săptămână de la internarea în spital, iar 20% au avut nevoie de ventilator pentru a-i ajuta să respire.
„Rezultatele acestui studiu arată, în primul rând, că în România populația nu conștientizează gravitatea diabetului zaharat tip 2 și cât de importantă este prevenția. În absența informării corecte cu privire la cauze și măsuri de prevenție ale bolii dar și ale complicațiilor acesteia, diabetul zaharat va fi în continuare cea mai răspândită boală cronică”, a spus prof. univ. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
În mod surprinzător, în ciuda faptului că este extrem de gravă și una dintre cele mai răspândite boli în rândul românilor, rezultatele studiului au arătat că, pentru populația urbană cu vârsta între 25 și 45 de ani, diabetul zaharat nu pare că-i sperie prea mult pe repondenți. În urma sondajului realizat, diabetul zaharat a fost clasat de români pe locul șase din zece.
„55% din repondenți sunt familiari cu mecanismul care declanșează diabetul zaharat tip II. Majoritatea românilor din mediul urban menționează consumul de zahăr ca element determinant în apariția diabetului zaharat tip II, și, totodată, renunțarea la zahăr ca principala măsură de prevenție.
Majoritatea românilor din mediul urban consideră sedentarismul printre cei mai importanți factori de risc care favorizează apariția diabetului zaharat, în condițiile în care 45% dintre repondenți se declară ca fiind sedentari. 31% din populația intervievată declară că și-a verificat glicemia ”acum mai mult de un an” sau nu a făcut această analiză niciodată”, arată studiul.
Statisticile sunt îngrijorătoare. În țara noastră, 1 din 10 români a fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip II, iar 3 din 10 au prediabet. În prezent, 823.000 de pacienți se tratează prin Programul Național de Diabet Zaharat. Mai bine de jumătate dintre aceștia au ajuns la medic întâia oară în stadii avansate ale bolii cu complicații deja instalate. În fiecare an, jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat sunt spitalizate din cauza complicațiilor: risc de orbire, boli cardiovasculare, insuficiență cardiacă, afecțiuni renale, amputări la nivelul membrelor inferioare.