1 Aprilei, Ziua Păcălelilor, a devenit tradiționala zi în care ne permitem să glumim și să facem farse celor dragi, pentru a le smulge un zâmbet sau chiar hohote de râs. Superstițiile legate de această zi.
Ziua Păcălelilor s-a transformat dintr-un prilej de glume medievale într-o veritabilă tradiție modernă, la care participă, prin farse tot mai elaborate, ziare, posturi de radio și site-urile din întreaga lume. Originea acestei zile deosebite, sărbătorită de mai multe secole în diferite culturi, este controversată și învăluită în mister.
Totul ar fi început în secolul al XVI-lea, odată cu trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian. Atunci s-a decalat începerea noului an și mulți oameni obișnuiau să își ofere cadouri, care au devenit ulterior glume, apoi stratageme pentru păcălirea rudelor și prietenilor.
Se spune că cei care nu răspund cu zâmbetul pe buze unei farse făcute de 1 Aprilie vor fi urmăriți de ghinion tot anul. De asemenea, în cazul bărbaților păcăliți de femei, se spune că vor ajunge să o ia de navastă sau, dacă bărbatul este căsătorit, cei doi vor rămâne prieteni foarte buni.
În ceea ce-i privește pe cei care vor să se căsătorească în această zi, dacă țin cont de superstiții, nu ar trebui să facă acest lucru fiindcă mariajul nu va funcționa. Când vine vorba despre copiii născuți de Ziua Păcălelilor, se spune că ei vor fi norocoși în afaceri, dar vor fi urmăriți de ghinioni la jocurile de noroc. Cât despre cei care nu pun la cale nicio farsă în această zi, se spune că vor fi păcăliți pentru tot restul anului.
Românii serbau, începând din data de 25 martie, Hilaria, adică echinocțiul de primăvară și renașterea naturii. Tradiția glumelor de 1 aprilie s-a răspândit și în alte țări ale lumii. În Marea Britanie, de pildă, a ajuns în secolul al XVIII-lea, unde se numește ”April’s fool day”. Pe de altă parte, în Mexic, singura farsă acceptată vizează subtilizarea unui bun material al unui prieten. Cel păcălit primește în schimb un bilet prin care este înștiințat că a fost victima unei glume.