1.500 de lei pentru părinții copiilor. Singura condiție pe care trebuie s-o îndeplinească

1.500 de lei pentru părinții copiilor. Singura condiție pe care trebuie s-o îndeplinească
Nu se vor mai da subvențiile pentru creșe și grădinițe

Bugetul de austeritate de anul acesta a presupus scăderea anumitor cheltuieli, mai ales cele sociale. Un nou proiect anunțat de Raluca Turcan este menit să stimuleze forța de muncă din România. Ministrul a decis să acorde  stimulente de 1.500 de lei, dar în anumite condiții.

Raluca Turcan le dă 1.500 de lei părinților care revin mai devreme la muncă

Noul proiect propus de Raluca Turcan este menit să stimuleze forța de muncă tânără din România. Acesta se adresează familiilor care se află în concediile de maternitate sau paternitate. Statul, spune Raluca Turcan, va oferi 1.500 de lei părinților care se reîntorc mai devreme la muncă.

Condiția este ca acest lucru să se întâmple la șase luni de la nașterea copilului. În cazul în care părinții optează să stea acasă toată perioada legală, aceștia vor primi un stimulent de doar 650 de lei, mai spune Raluca Turcan. Decizia a fost aprobată astăzi în ședința de Guvern, sub forma unei Ordonanțe de Urgență.

”Practic, noile prevederi incluse în proiect sunt următoarele:

se acordă un stimulent de 1.500 de lei dacă părinții aleg să se întoarcă la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de 6 luni de către copil

se acordă un stimulent de 1.500 de lei dacă părinții aleg să se întoarcă la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități.

se acordă un stimulentu de 650 de lei dacă părintele decide să rămână toată perioada.”, a declarat Raluca Turcan.

Nu se vor mai da subvențiile pentru creșe și grădinițe

În aceeași Ordonanță de Urgență, deși era deja anunțată decizia, Raluca Turcan a mai venit cu o modificare. Nu este o surpriză faptul că s-a decis sistarea subvențiilor de la stat pentru creșe și grădinițe.

Sumele, în cuantumul a 1.500 de lei, era acordat până acum părinților pentru plata creșelor și a grădinițelor. Justificarea, așa cum relatam anterior, este scăderea cheltuielilor bugetare, și mai ales sociale, care reprezintă un efort bugetar costisitor.

Măsura, deși regăsită în noua OUG nu va avea efect decât de la începutul anului viitor, de la 1 ianurie 2022. Partidele politice aflate în opoziție au combătut această decizie declarând că ea contravine legislației europene și nu ar trebui luată în calcul deocamdată. Cât despre noua măsură de resuscitare a forței de muncă prin stimulul de 1.500 de lei, Raluca Turcan declara:

”Noi considerăm că o măsură de suplimentare a veniturilor, de scădere a riscului deprofesionalizării părintelui şi, de asemenea, de susţinere a angajatorului cu forţă de muncă ar fi acoperită de o creştere a stimulului de reinserţie la 1.500 de lei, care să fie acordat mamelor sau părinţilor care se întorc la muncă până la împlinirea vârstei de şase luni a copilului, pe toată durata în care ar fi beneficiat de concediu pentru creşterea copilului.”, a explicat Turcan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI