13 sept. 2012 | 06:09

iPhone 5: Apple ne incanta si ne dezamageste din nou [PREVIEW]

ACTUALITATE
iPhone 5: Apple ne incanta si ne dezamageste din nou [PREVIEW]

Intr-una dintre cele mai speculate lansari din toate timpurile, sustinute cu maiestrie de catre Tim Cook si echipa sa, Apple a prezentat un nou iPhone. Un terminal lucios, cu mult aluminiu, sticla si precizie elvetiana in procesul de asamblare, iPhone 5 nu mai este o revolutie dar este un upgrade demn de luat in calcul.

iPhone_5_AngledSharp_Front_Back_White_PRINT

In aceste zile, ancorat de o sigla pompoasa ,,The biggest thing to happen to iPhone since iPhone” pe prima pagina a site-ului Apple troneaza noul iPhone. Cu numele de iPhone 5, noul iPhone mi se pare din start incununat de o greseala. Cu toate ca pe spatele iPhone-ului, iPad-ului sau iPod-ului niciodata nu veti vedea un numar, in orice material de marketing legat de noul iPhone cifra 5 este o greseala. Acesta este al saselea iPhone, indiferent cum le numeri. Primul a fost iPhone-ul – supranumit mai tarziu 2G, al doilea a fost iPhone-ul 3G, al treilea purta numele de iPhone 3GS si, cum era normal, cel de al patrulea iPhone a purtat numele de iPhone 4. iPhone 4S a fost cel de al cincilea iPhone lansat de Apple. Daca tot au gasit reteta perfecta cu numele in cazul ,,noului iPad”, va ramane un mister motivul pentru care nu au aplicat-o si aici.

Design

Indiferent cum il privesti, noul iPhone este vizibil bazat in mare masura pe desginul ultimelor doua iPhone-uri. Aceasta este o trasatura pozitiva din punctul meu de vedere insa cu siguranta va dezamagi foarte multi internauti care-si doreau un design complet nou. Are 7,6 milimetri grosime, o greutate de 112 grame si un volum de 54,24 centimetri cubi. In comparatie cu vechiul iPhone 4S, noul iPhone 5 este mai subtire cu 1,7 milimetri si mai usor cu 28 grame. In acelasi timp este mai inalt cu 8.6 milimetri. Diferenta de sub un centimetru in inaltime este remarcabila in contextul in care diagonala ecranului a crescut de la 3,5 la 4 inci, adica cu 1,27 centimetri.

Fiecare trasatura si componenta a noului iPhone beneficieaza de un upgrade semnificativ care se reflecta in dimensiuni mai reduse. Desi pare un oximoron, este evident ca inginerii Apple au facut eforturi semnificative pentru a atinge designul final al celui mai nou smartphone creat in Cupertino si asamblat in China. In aceasta ecuatie a micsorarii au intrat mai multe variabile. Una dintre ele este nano-SIM-ul. Noul tip de card pe care Apple s-a straduit sa-l fixeze ca standard international este cu 44% mai mic decat un micro-SIM si din pacate nu mai poate fi obtinut prin decuparea marginii de plastic. Noul SIM este alta mancare de peste si acesta este primul telefon care a adoptat noul standard. Daca intr-un telefon clasic care-si propune sa functioneze pe LTE sunt necesare doua cipuri separate pentru trafic de date si apel de voce in cazul iPhone 5 vorbim de un singur cip. Tot in fuga dupa micsorare au intrat conectorul Lightning cu 80% mai mic decat conectorul cu 30 pini si camera iSight cu 8 megapixeli de pe spatele telefonului cu 20% mai mica decat cea din iPhone 4S. Daca va incanta diferentele in procente, Apple se lauda ca noul iPhone este cu 20% mai usor decat iPhone 4S si cu 18% mai subtire.

 

 

613-9967-02

Chiar daca au ezitat sa foloseasca numele tehnologiei in-cell, cei de la Apple anunta cu mandrie integrarea pentru prima oara a senzorilor aferenti ideii de touchscreen direct in display. Aceasta mutare, pe langa faptul ca se reflecta intr-o grosime totala a panoului cu 30% mai mica decat inainte, permite afisarea pe ecran a unor imagini mai clare si mai luminoase.

De multe saptamani circula pe internet un spate de iPhone care era evident ca integreaza doua suprafete de culori diferite. Eram curios care era motivatia acestei trasaturi iar acum curiozitatea mi-a fost rasplatita. Spatele noului iPhone este realizat din sticla si aluminiu. Partea din mijloc este realizata din aluminiu eloxat, identic ca si componenta cu cel din carcasa unui MacBook Pro, in timp ce partea superioara si inferioara a panoului din spate este realizata din sticla ceramica sau sticla cu pigment negru – in functie de culoarea iPhone-ului.

Trecand peste elementele de marketing referitoare la procesul de productie pe care Apple le descrie in detaliu pe pagina dedicata noului iPhone, la capitolul design mai exista cateva elemente remarcabile. Camera de pe spatele iPhone 5 este acoperita cu un safir cristalin. Acest material, desi este transparent precum sticla, este aproape la fel de dur precum diamantul. Ideea din spatele utilizarii uni astfel de material a fost rezistenta la zgarieturi care va va permite sa faceti filme si poze mult mai clare indiferent cat de putina grija aveti de iPhone si cat de mult se zgarie in rest.

Castile din cutie si partea audio din iPhone 5

Noile casti pe care le vom vedea de acum inainte in cutia fiecarui iPhone sau iPod poarta numele de EarPod. Un mare pas inainte fata de modelul anterior, noile casti au fost create pornind de la o idee originala. Sunetul se duce direct pe canalul urechii si frecventele medii se duc pe un perete al urechii. Partea de mai sus are loc in timp ce doua orificii de pe casca asigura un sistem ingenios de trafic al aerului pentru bass reflex. Pentru a reproduce cat mai fidel un spectru cat mai mare de frecvente, o singura casca incorporeaza doua tipuri diferite de diafragme, una flexibila si una rigida.

Nu doar calitatea sunetului a fost o prioritate pentru inginerii de la Apple ci si designul. Noile casti rezista mult mai bine la transpiratie si apa si, desi sunt din plastic si nu vin in mai multe dimensiuni, sunt mult mai fixe in urechi fara a crea un nivel de disconfort.

Noul iPhone are 3 microfoane care functioneaza in timpul unei conversatii sau a unei inregistrari. Unul este pozitionat pe partea din fata a panoului, unul pe spate si unul la baza. Cu ajutorul celor 3 microfoane este eficientizata atat partea de anulare a zgomotului de fond cat si calitatea audio a unui apel per total.

120mm

 

Ecranul noului iPhone

iPhone 5 vine cu un ecran de 4 inci clasificat desigur ca fiind Retina Display. Din cate se pare, cei de la Apple au optat pentru o lungire a ecranului fara a influenta latimea pentru a nu fi necesara o perioada de adaptare la noua dimensiune. In conditiile in care tastarea, de exemplu, o faci cu o singura mana, atata timp cat latimea ecranului este identica cu cea de pana acum vei putea in continuare sa o faci cu o singura mana. In acelasi timp, daca intorci ecranul in mod landscape ai mult mai mult spatiu pentru informatii, datorita cresterii in inaltime, si poti in continuare sa atingi fiecare zona a panoului cu degetele mari de la ambele maini.

Display-ul de 4 inci vine cu o rezolutie de 1136 x 640 pixeli, de unde rezulta o densitate de 326 ppi. Desi este mai inalt noul ecran, are aceeasi densitate a pixelilor intalnita pe iPhone 4S. Exista totusi un avantaj major la capitolul imagine afisata datorat tehnologiei in-cell display. Gamutul de culoare este mai mare cu 44% fata de ecranul din ultimele doua iPhone-uri. In plus, raportul de aspect al noului ecran este de 16:9, un raport standard care ne permite sa vedem o mare parte din filmele online sau serialele TV pe intregul ecran al smartphone-ului.

Conectivitatea

Punctul forte al noului iPhone este un aspect care in tara noastra momentan nu ne avantajeaza foarte mult: LTE. Tehnologia 4G LTE permite atingerea unor viteze astronomice in comparatie cu 3G. Daca standardul HSPA, unul dintre cele mai raspandite ofera 14,4 Mbps, LTE atinge 100 Mbps. Cu toate ca de cele mai multe ori traficul la rate de transfer mai mari, mai ales cand vorbim de date celulare, consuma mult mai mult bateria, specificatiile Apple spun ca acest aspect nu se aplica si in cazul iPhone 5. Nici WiFi-ul clasic nu a fost neglijat. Cu un nou chip de comunicatii fara fir, noul iPhone este compatibil cu retele 802.11n atat pe 2,4 cat si pe 5 GHz. Viteza maxima teoretica de transfer pe WiFi a ajuns acum la 150 Mbps.

Noul SoC A6

Ca de fiecare data, un procesor puternic face lucrurile sa se invarta si asta este valabil si in cazul noului iPhone. Daca in iPhone 4S avem un SoC A5, in noul iPad avem un SoC putin modificat A5x, in noul iPhone vorbim de o cu totul alta combinatie CPU/GPU cu numele de A6. Cum era de asteptat, noul A6 este mult mai rapid decat vechile iteratii fara a influenta negativ autonomia aparatului, ba mai mult o sporeste. iPhone 5 vine cu 8 ore de dialog pe o conexiune LTE sau 3G si 10 ore de redare de continut video. In practica atat in cazul sarcinilor care tin exclusiv de CPU, cat si in cazul sarcinilor care tin de GPU, noul SoC este de aproape doua ori mai rapid.

iPhone_5_34L_Black_PRINT

Camera din noul iPhone

Pentru ca accentul la ora actuala in cazul oricarui smartphone modern este mult mai mare pe camera, inginerii de la Apple nu puteau neglija acest aspect si nici nu-l puteau pastra la acelasi nivel ca in cazul iPhone-ului anterior. Pentru prima oara iPhone-ul captureaza nativ fotografii gen panorama, capturand intr-o singura miscare un camp vizual de pana la 240 de grade. Pentru ca aceasta activitate de captura sa genereze imagini de pana la 28 megapixeli, intra in functiune atat camera cat si giroscopul sau procesorul A6. Desi ramane sa testam afirmatiile urmatoare, noul iPhone se pare ca are o performanta mult mai buna in conditii de lumina scazuta iar procesul de captura dureaza cu 40% mai putin decat in cazul iPhone-ului 4S.

Pe partea de filmare aparent au aparut imbunatatiri legate de stabilizarea video. In plus, pe langa inregistrarea la rezolutie Full HD acum sunt recunoscute pana la 10 fete iar expunerea este ajustata in timp real pentru a scoate in evidenta respectivele persoane. Pentru prima oara, noul iPhone va permite in timp ce filmati sa faceti si poze fara un compromis la rezolutie.

Si camera din fata a beneficiat de un upgrade in cazul iPhone-ului 5. Fata de poze si filme la rezolutie VGA, noul iPhone poate captura filme la rezolutie 720p si imagini statice la rezolutie de 1,2 megapixeli.

Noul conector Lightning

O mare parte din frustrarile pe care le-a generat noul iPhone inainte de a fi lansat au fost generate de un dock modificat care va transforma toate accesoriile achizitionate pe parcursul ultimilor 10 ani in relicve. Aceasta banuiala s-a confirmat, iar noul port poarta numele de Lightning – Fulger.

Unul din argumentele pentru noul port se pare ca este grosimea mult mai mica a aparatului care a generat schimbari majore in designul intregului iPhone 5. Noul port este mult mai durabil decat vechiul dock cu 30 de pini, transmite doar 8 semnale exclusiv digitale si este multe mai mic. Un alt avantaj este legat de faptul ca Lightning este reversibil, adica puteti in orice moment sa bagati un cablu in iPhone 5 fara sa va ganditi daca l-ati introdus bine deoarece nu conteaza pozitia. Pentru a folosi vechile accesorii, cum era de asteptat, a aparut un adaptor 30-pin – Lightning la pretul de 30 dolari. Personal mi se pare exagerat, mai ales cand ma gandesc la ce pret va ajunge in tara noastra un astfel de adaptor.

Legat de functiile software din iPhone 5, acestea tin in proportie de 100% de iOS 6 si majoritatea le veti gasi in iPhone 4S. In plus, in saptamanile urmatoare, dupa ce va fi disponibil in varianta finala, voi face un articol legat de iOS 6 pe iPad si iPhone. Din acest motiv am evitat sa tratez in acest preview elemente precum Siri, AirPlay, iCloud sau integrarea Facebook in iOS.

Img iphone

Ce lipseste din noul iPhone?

In primul rand insist pe faptul ca nu sunt de acord ca Apple sa te oblige sa reduci, mai mult sau mai putin, la zero toate accesoriile pe care le-ai cumparat pentru iPod si iPhone de aproape 10 ani de zile. Este adevarat, respectivul adaptor te va ajuta sa folosesti o parte din vechile accesorii, din pacate nu toate. Un dock de masina care de multe ori integreaza si un capac in partea superioara sau un element de fixare nu-ti va permite sa folosesti un adaptor care iti mai inalta iPhone-ul cu cativa centimetri. Acelasi lucru se va petrece cu multe dintre sistemele audio existente pe piata si nu numai. In plus, sau mai bine zis in minus, noul port nici macar nu este compatibil cu un micro-USB desi ca dimensiune a gaurii din carcasa pare sa fie asemanator. Initial credeam ca schimbarea de port se datoreaza standardului creat in industrie pentru folosirea in aproape toate smartphone-urile moderne a portului micro-USB. Se pare insa ca nu a fost cazul si Apple a ales sa fie in continuare un pic altfel.

Un senzor NFC era bine venit. Aceasta tehnologie nu mai este la inceput iar prezenta in foarte multe smartphone-uri moderne precum HTC One X sau Galaxy S III este o dovada clara a acestui lucru.

Lipseste incarcarea wireless. Ultimele terminale Nokia vin cu incarcare fara fir, noul S III de la Samsung vine cu incarcare fara fir si probabil pana la urmatorul iPhone acesta va deveni un standard in industrie. Nu inteleg de ce au evitat cei de la Apple acest aspect.

Nu ma asteptam la holograme sau tastaturi proiectate pe birou dar speram ca noul iPhone sa includa un pic mai multe lucruri noi, poate chiar si un design complet diferit de cel din iPhone 4 si 4S. Este adevarat, schimbarile sunt mult mai mari decat cele dintre iPhone 4 si iPhone 4S insa nu mi se par surprinzatoare, poate si din cauza faptului ca Apple nu a facut niciodata o treaba mai proasta ca acum in a-si ascunde detaliile noului produs. Stiam pana si de schimbarea designului la casti, niciodata nu s-a mai intamplat acest lucru.

Cand vine in Romania?

Raspunsul la aceasta intrebare este cat se poate de simplu, nu stie nimeni. Din pacate Romania nu face parte nici din primul val de lansare de pe 21 septembrie, nici din cel de al doilea val de pe 28 septembrie. Ramane sa asteptam vesti de la operatorii autohtoni sau sa il achizitionam, daca nu mai rezistam de nerabdare, pe canale neoficiale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele