01 mai 2025 | 09:11

Ce nu trebuie să faci niciodată cu micii sau carnea de pe grătar? Preparatele devin imediat nocive

Social
Share
Ce nu trebuie să faci niciodată cu micii sau carnea de pe grătar? Preparatele devin imediat nocive
Greselile pe care le faci atunci cand prepari gratar (Sursa foto: Pixabay)

De 1 Mai, toţi românii încing grătarele pentru a prepara mici, carne sau chiar legume, unele dintre aceste variante fiind considerate chiar sănătoase. Din păcate, un detaliu poate transforma acest mod de gătire în unul foarte periculos, spun medicii.

Cum pregătim un grătar sănătos

Asist. Univ. Dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist în nefrologie, diabet, nutriție și boli metabolice, a explicat pentru News.ro cum putem găti un grătar fără să ne punem sănătatea în pericol – mai ales în contextul tradiționalului grătar de 1 Mai. Potrivit medicului, grătarul poate fi o opțiune alimentară sănătoasă, cu condiția să fie făcut corect.

Carnea nu trebuie expusă direct la flacără, pentru că arderea duce la formarea unor compuși toxici. Situația este și mai problematică în cazul preparatelor din carne procesată, precum micii sau cârnații, care conțin nitriți. Aceștia, în contact cu temperaturile ridicate, pot duce la formarea nitrozaminelor – substanțe cu potențial cancerigen.

CITEŞTE ŞI: Medicul Roxana Voica ne învață cum să mâncăm ”în siguranță” micii de 1 Mai! Mititei mai bine făcuți sau mai cruzi? Iată sfatul specialistului! EXCLUSIV

Chiar și în cazul cărnii neprocesate, dar grase, riscurile nu dispar: atunci când grăsimea se scurge în foc și generează fum, se formează amine heterociclice, care ajung pe carne și, implicit, în organismul nostru.

Marinata, aliat împotriva compușilor toxici

Pentru a reduce riscul formării acestor substanțe nocive, medicul recomandă marinarea cărnii înainte de a fi pusă pe grătar. Ingrediente precum lămâia, pătrunjelul, cimbrul și alte ierburi aromatice au un rol antioxidant și pot încetini procesul de ardere.

Totuși, ea atrage atenția asupra utilizării uleiului de măsline în astfel de preparate: deși sănătos la temperaturi joase (în salate sau sotare ușoară), la temperaturi înalte poate elibera compuși dăunători.

Dr. Balcangiu-Stroescu oferă și un model simplu de compoziție pentru o masă echilibrată, inclusiv de 1 Mai:

  • 50% din farfurie: legume (roșii, castraveți, salată, ceapă, dovlecei etc.)
  • 25%: sursă de proteine – carnea la grătar (gătită corect)
  • 25%: carbohidrați – orez sau paste integrale, pâine integrală ori cartofi (copți, fierți sau la air fryer, nu prăjiți)

În final, medicul subliniază importanța activității fizice în orice zi, nu doar de sărbători. Încurajează introducerea unor activități noi – ciclism, sporturi recreative sau plimbări – care stimulează secreția de dopamină și îmbunătățesc starea de spirit.