30 apr. 2025 | 10:25

Medicul Roxana Voica ne învață cum să mâncăm ”în siguranță” micii de 1 Mai! Mititei mai bine făcuți sau mai cruzi? Iată sfatul specialistului! EXCLUSIV

News
Medicul Roxana Voica ne învață cum să mâncăm ”în siguranță” micii de 1 Mai! Mititei mai bine făcuți sau mai cruzi? Iată sfatul specialistului! EXCLUSIV
SPECIAL

Medicul gastroenterolog Roxana Voica a vorbit, în exclusivitate pentru PLAYTECH despre tradiția mititeilor de 1 Mai. Fără să conteste vreo secundă că micii ar fi nepotriviți pentru cineva, medicul a precizat însă cum ar trebui pregătiți și, mai ales, cum ar trebui să îi servim, alături de ce tip de garnituri. Și, desigur, a recomandat și ”meniuri” alternative de 1 Mai, dar și secretul unui corp sănătos după o mică ”ghiftuială” asigurată de un grătar de zile mari.

De 1 Mai lumea sărbătorește cu mici! Ce se întâmplă în organismul nostru când mâncăm mici?

De 1 Mai suntem obișnuiți să mâncăm mici, a devenit deja o tradiție. Dar micii vin la pachet cu multe calorii. Ei au o compoziție care presupune totuși și grăsime. Mai mult decât atât, în funcție de cum sunt făcuți micii, poate mai arși pe grătar sau mai puțin făcuți, ei pot avea niște riscuri. Ne referim aici la ideea că un mic care este foarte făcut poate să descompună, prin procesul acesta de frigere pe grătar anumite amine, compuși chimici, care nu sunt tocmai cei mai grozavi pentru sănătatea organismului.

Mai mult decât atât, întotdeauna asociem micii cu muștarul. Muștarul, de cele mai multe ori, este un aliment ultraprocesat. Conține zaharuri, aditivi, ca să îl facă gustos, iar microbiomul nostru, bacteriile de la nivelul intestinului, pot avea de suferit. Iar micul se mănâncă și cu pâine, iar asta poate să crească glicemia. Iar dacă punem toate acestea laolaltă, mai punem și o ceafă de porc pe grătar, cu siguranță o să creștem aportul caloric și o să avem toate șansele să ne îngrășăm. Să mâncăm mult în ziua respectivă, să ne inflamăm și putem dezechilibra metabolismul.

Cum sunt mai buni micii, pentru organism? Mai bine făcuți sau mai nefăcuți?

Există niște reguli. În primul rând, grătarul trebuie să fie la o distanță optimă. Nu trebuie să ardem micii, pentru că se formează acei compuși chimici care nu ne ajută absolut deloc, ba chiar acționează nefavorabil la nivelul mucoasei intestinale și colonului și sunt incriminați în apariția cancerului de colon. Dar nu e bine să fie nefăcuți. Carnea, precum micii sau burgerii, care e mai nefăcută ne predispune la anumite infecții. Și vorbim aici de Salmonella, toxoplasma, despre alți paraziți care se găsesc în carnea nefăcută. De aceea, trebuie făcuți optim. Nici prea nefăcuți, dar nici arși. Trebuie să fie pătrunși, căldura trebuie să anihileze posibilele infecții.

Lângă mici ce punem?

E bine să mâncăm chiar și cartofi prăjiți. Însă să ținem cont că avem nevoie de legume și de salate. Și să punem fibre. O salată de murături în saramură este bună lângă mici, e bună pentru fermenți și ne ajută la microbiom și impactul va fi mai puțin negative. Putem pune o salată verde, pentru că e piața plină și suntem în mijlocul primăverii. O salată verde, cu ridichi, cu ceapă verde, asigură pre și probiotice, și suntem într-o zonă favorabilă pentru sănătatea intestinală.

Mai mult decât atât, ordinea asta ar trebui să fie. Începem întotdeauna cu o salată, pentru că salata conține fibre care ajută la absorbția mult mai încetinită a zaharurilor din muștar sau din pâine. Și atunci nu o să fim atât de tare inflamați. E bine să avem în farfurie salată, poate niște murături, micii, măcar pentru că e o tradiție, și poate cartofii prăjiți îi mâncăm în cantitate mai mică.

Ce ar trebui să punem pe grătar dacă nu mâncăm mici?

Pentru cei cărora nu le plac micii și nu sunt tocmai doritori de ceafă de porc, ceafa având grăsimi, recomand carnea albă. E bine să avem un pește, bine făcut la grătar, sau niște piept de pui, de curcan, sau chiar o pulpă de rață. Toate lucrurile astea ne ajută un pic mai mult pentru că nefiind atât de bogate în colesterol și trigliceride nu ne impactează metabolismul. Peștele conține Omega 3, deci o să avem și substanțe benefice care sunt și antiinflamatorii. E bine să punem și niște legume la grătar. Dacă ne gândim să mâncăm mici, poate punem și niște ciuperci, ardei, niște vinete, iar toate acestea ajută. Iar asta pentru că, în general, orice alimentație, atunci când o asociem cu legume, cu fibre, va fi benefică organismului. Iar niște legume la grătar cvu niște pește sunt o combinație grozavă.

Adică trebuie să avem grijă ce și, mai ales, cât mâncăm.

Exact! Dar aș mai avea o recomandare. Dacă tot se iese la grătar, în aer liber, să se facă și un pic de mișcare după ce se termină masa. O să ajute, cumva, să se activeze masa musculară și, prin contracție, tot  ce înseamnă glicemie, tot ce înseamnă grăsime, o să fie metabolizată în mușchi și atunci riscul de a te îngrășa și de a te inflama scade proportional cu activitatea fizică. E bine să avem grijă să combinăm activitatea fizică cu diertă. Adică să ne bucurăm de un aer curat și atunci nu ne vom impacta atât de tare organismul. Mai ales că vremea se anunță grozavă, așa că îi încurajez să facă și multă mișcare.

Pentru cei de la mare, de ce ar trebui să se ferească? Că poate nu vor face în curte micii, poate îi vor cumpăra gata făcuți…

Atenție la micii pe care nu îi faceți dumneavoastră sau de a căror sursă nu știți exact! Poate să devină mâncare ultraprocesată, pentru că pot avea o grămasdă de aditivi, de bicarbonate și de substanțe care fac ca gustul să fie mai bun, dar în realitate nu mai conțin carne, zeamă de oase și tot cem ai trebuie să conțină micii.

Dacă sunteți la mare mânbcați lucruri care sunt ușor de digerat pentru că toxiinfecțiile alimentare nu prea sunt plăcute. Mâncați judiocios și, dacă tot sunteți la mare, în loc de mici, poate mâncați un pește, e chiar indicat, iar peștele e proaspăt și are o calitate mult mai bună a substanțelor conținute.

Expunerea la soare ajută digestia, organismului îi place această expunere, face Vitamina D. Dar să folosim creme de protecție, dar expunerea la soare poate fi benefică. Chiar încurajez expunerea la soare, da rîncurajez mișcarea. Dacă sunteți la mare, alergați puțin pe malul mării, bucurați-vă de aerosoli pentur că ajută. Și, indifferent ce mâncați, asociați legumele. Legumele fac bine, pot ajuta digestia. Și consumați mullă apă, iar mâncare mai puțină. Mai bine mâncați des și puțin, decât mult odată.

Bere și mici?

Sigur că nu putem să uităm de bere, mai ales că o combinăm cu micii, însă ar fi bine să nu facem exces. Iar asta pentru că berea are și calorii, are și alcool care nu este tocmai cel mai indicat aliment sau băutură pe care o putem consuma. Însă, o bere, lângă un mic, mai ales că e tradiție, merge!