8 oameni care au trecut de 100 de ani au dezvăluit ce au mâncat zilnic pentru a ajunge la această vârstă impresionantă
A ajunge la 100 de ani reprezintă o adevărată performanță. De exemplu, doar 0,03% din populația SUA sunt centenari, conform unei analize realizate de Pew Research Center. Vezi în rândurile de mai jos secretele de viață dezvăluite de 8 dintre acești oameni născuți în urmă cu 100 de ani.
Secretul longevității, dezvăluit de 8 centenari
Speranța de viață este într-o continuă creștere și cercetătorii americani se așteaptă ca până în anul 2054 numărul persoanelor de 100 de ani să crească de patru ori, în Statele Unite ale Americii. Factori precum genetica, mediul și norocul joacă un rol important în longevitate, dar alegerile privind stilul de viață sunt, de asemenea, esențiale.
Iată cum mănâncă opt centenari care au vorbit cu Business Insider. Sunt alegeri făcute de acești oameni care ar putea fi chiar secretul sănătății și longevității lor.
Consumul de alimente proaspete și integrale
Mulți dintre centenarii despre care Business Insider a scris consumă în principal alimente proaspete și integrale, evitând carnea în exces. Deborah Szekely, în vârstă de 102 ani, este pescetariană de-o viață și își cultivă singură o mare parte din legume la ferma sa din Baja California, Mexic, unde încă lucrează.
Pearl Taylor, tot de 102 ani, din Dayton, Ohio, urmează o dietă în mare parte vegetariană, consumând carne doar ocazional. Ea este, de asemenea, adepta unui suc verde preparat în casă, care conține rădăcină de aloe, țelină, pătrunjel, ghimbir și apă îndulcită cu Splenda.
Pe de altă parte, Louise Jean Signore, a doua cea mai vârstnică persoană din New York, care a ajuns la 112 ani, urmează dieta mediteraneană, bogată în fructe, legume, leguminoase și ulei de măsline. În fiecare seară, ea consumă salată, fructe și legume, iar la mesele principale adaugă sos de roșii, usturoi sau ulei de măsline.
Dieta mediteraneană este recunoscută pe scară largă ca fiind una dintre cele mai sănătoase, fiind asociată cu îmbunătățirea sănătății inimii, menținerea greutății optime și prevenirea declinului cognitiv.
Gătitul acasă
Pearl Taylor își pregătește toate mesele și spune că nu a mai consumat un produs preambalat de „ani de zile”. Acest obicei este comun în rândul centenarilor, mulți dintre ei crescând într-o perioadă în care fast-food-ul și mâncărurile gata preparate nu erau disponibile pe scară largă.
De exemplu, William, un bărbat de 101 ani din Toronto, își gătește toate mesele și consumă des sardine, despre care crede că sunt secretul longevității sale.
Jack Van Nordheim, cunoscut pe rețelele sociale drept „Unchiul Jack”, nu a fost niciodată atras de fast-food, preferând preparate simple gătite acasă, precum puiul fiert.
Consumul de mâncare gătită acasă ajută la reducerea aportului de alimente ultraprocesate, care au fost asociate cu probleme majore de sănătate, inclusiv depresia, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.
Un studiu din 2017 publicat în International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity a descoperit că persoanele care gătesc acasă de cinci ori pe săptămână sunt mai predispuse să urmeze diete sănătoase, precum cea mediteraneană, să consume mai multe fructe și legume și să își mențină greutatea optimă.
Alimentația moderată
Mulți centenari japonezi urmează principiul „hara hachi bu”, care presupune să mănânce doar până la 80% din capacitatea stomacului, a explicat Yumi Yamamoto, membră a organizației LongeviQuest, ce verifică vârstele supercentenarilor.
Străbunica ei, Shigeyo Nakachi, care a fost a doua cea mai vârstnică persoană din Japonia înainte de a deceda în 2021, nu mânca niciodată în exces și nu termina niciodată o tabletă de ciocolată dintr-o singură dată.
Un principiu similar este urmat de cel mai bătrân om din Irlanda, Martin McEvilly, care la 108 ani încă duce o viață activă. Deviza lui este „totul cu măsură”. Pentru el, acest lucru înseamnă să bea alcool doar duminică seara, când savurează trei halbe de Guinness.
Permite-ți mici plăceri
Deși centenarii japonezi tind să mănânce moderat, Yamamoto spune că nu își refuză micile plăceri. Kane Tanaka, a doua cea mai longevivă persoană din istorie, care a trăit până la 119 ani, obișnuia să bea zilnic o sticlă de Coca-Cola.
Deborah Szekely se răsfață ocazional cu înghețată de cafea, iar „Unchiul Jack” spune că secretul său pentru o viață lungă este consumul zilnic de ciocolată neagră și miere.
Experții sunt de acord că includerea unor mici plăceri în dietă poate face alimentația sănătoasă mai sustenabilă. Nutriționistul Nicole Ludlam-Raine recomandă principiul „dieta 80/20” – adică să mănânci sănătos 80% din timp și să îți permiți mici răsfățuri în restul de 20%.