Secretul bunicilor pentru cele mai bune sărățele. Ies fragede și crocante, rețeta e simplă, perfectă pentru începători
Dacă ai poftă de ceva sărat, crocant și delicios, nimic nu se compară cu sărățelele făcute în casă, după rețeta bunicilor. Sunt ideale pentru orice ocazie, fie că le pregătești pentru o gustare rapidă, pentru o masă festivă sau pur și simplu pentru momentele în care vrei să te bucuri de un aluat fraged, aromat și bine rumenit. Secretul bunicilor? Un aluat simplu, dar bine echilibrat, în care untul, brânza și iaurtul se combină perfect.
Rețetă simplă de sărățele fragede și crocante
Iată o rețetă tradițională, simplă, potrivită chiar și pentru cei care sunt la început în ceea ce privește gătitul! Pentru a obține sărățele pufoase și crocante în același timp, se adaugă în compoziție o jumătate de linguriță de bicarbonat, care se amestecă de la început cu făina.
Ingrediente pentru sărățele:
- 500 g făină
- 250 g brânză telemea rasă
- 250 g unt rece
- 100 g iaurt (sau smântână)
- 1 ou (pentru aluat)
- 1 ou (pentru uns sărățelele)
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu (pentru un aluat mai aerat)
- mac, susan sau chimen pentru decor
Citește și: Ce pun ardelencele în gogoşi pentru a ieşi aşa pufoase? Reţeta moştenită de la străbuni
Mod de preparare
Într-un bol mare, cerni făina și adaugi bicarbonatul de sodiu. Acest ingredient este esențial pentru a obține un aluat fraged și aerat. Adaugi untul rece, tăiat cubulețe, și începi să îl încorporezi în făină, frământând ușor cu degetele până obții o textură nisipoasă.
Razi brânza telemea pe răzătoarea mică și o adaugi în compoziție. Adaugi iaurtul și oul, apoi începi să frămânți aluatul până se omogenizează. Nu trebuie frământat excesiv, doar cât să obții un aluat omogen și elastic. Dacă este prea lipicios, mai poți adăuga puțină făină.
Citește și: Secretul ruladei de porc cu legume la cuptor de Revelion, după o rețetă veche de aproape 70 de ani
Pentru ca aluatul să devină mai ușor de întins și sărățelele să fie mai fragede, se recomandă să-l înfășori în folie alimentară și să-l lași la frigider timp de 30-40 de minute. Acest pas este esențial pentru a obține o textură perfectă.
După ce aluatul s-a odihnit, îl întinzi pe blatul de lucru presărat cu puțină făină, până obții o foaie de aproximativ 5 mm grosime. Cu ajutorul unui cuțit sau al unei role zimțate, tai aluatul în fâșii de aproximativ 1 cm lățime și 8-10 cm lungime.
Pune sărățelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Bate oul rămas și unge fiecare sărățică pentru a obține o crustă aurie și crocantă. Presară deasupra mac, susan sau chimen, în funcție de preferințe. Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 180°C și coace sărățelele timp de 15-20 de minute, până devin aurii și crocante.
Citește și: O româncă a devenit virală pe TikTok cu rețeta ei de cheesecake. Clipul are peste un milion de vizualizări
După ce le scoți din cuptor, le lași să se răcească puțin, apoi le savurezi pe post de gustare delicioasă.