14 dec. 2024 | 11:37

Jocurile video pot crește IQ-ul copiilor, arată un nou studiu surprinzător

ACTUALITATE
Jocurile video pot crește IQ-ul copiilor, arată un nou studiu surprinzător
Studiu neașteptat: Jocurile video contribuie la dezvoltarea inteligenței copiilor.

Un nou studiu publicat de cercetători din Olanda, Germania și Suedia contrazice percepția comună conform căreia jocurile video au un impact negativ asupra dezvoltării copiilor. Potrivit acestora, timpul petrecut jucând jocuri video poate contribui la o creștere modestă a IQ-ului copiilor, aducând un argument nou în dezbaterea privind efectele tehnologiei asupra minților tinere.

Jocurile video și efectele asupra inteligenței

Cercetarea, parte a studiului ABCD din SUA, a analizat datele a 9.855 de copii cu vârste de 9-10 ani. Copiii au raportat că își petreceau în medie 2,5 ore zilnic vizionând TV sau videoclipuri online, 1 oră jucând jocuri video și 30 de minute socializând online. Doi ani mai târziu, pentru peste 5.000 dintre acești copii s-au măsurat din nou abilitățile cognitive, iar rezultatele au indicat că cei care petreceau mai mult timp decât media jucând jocuri video au avut o creștere a IQ-ului cu 2,5 puncte față de ceilalți, scrie revista de specialitate Nature.com.

Această creștere a fost observată prin testarea unor abilități precum înțelegerea textului, procesarea vizual-spațială și exerciții care implică memoria, flexibilitatea gândirii și autocontrolul. Cercetătorii subliniază însă că diferențele observate sunt moderate și nu stabilesc o relație directă de cauzalitate între timpul petrecut jucând și creșterea IQ-ului.

Contrastul cu alte forme de consum media

Spre deosebire de jocurile video, vizionarea de programe TV sau utilizarea rețelelor sociale nu au arătat nici efecte pozitive, nici negative asupra inteligenței. Aceste rezultate sugerează că interactivitatea specifică jocurilor video ar putea juca un rol în stimularea anumitor procese cognitive.

„Media digitală definește copilăria modernă, dar efectele sale cognitive rămân neclare și intens dezbătute,” se precizează în studiul publicat. Echipa de cercetători consideră că datele genetice și influențele socio-economice joacă un rol important în această ecuație, dar sunt adesea ignorate în alte cercetări.

Limitările studiului și ce urmează

Deși rezultatele sunt promițătoare, cercetătorii recunosc că există limite. Studiul nu a diferențiat între tipurile de jocuri video (de exemplu, jocuri pe mobil versus console) și nu a evaluat alte efecte posibile, cum ar fi impactul asupra activității fizice, somnului sau performanței școlare. De asemenea, rezultatele sunt bazate pe un eșantion din SUA, ceea ce poate limita aplicabilitatea lor la alte culturi și medii.

„Rezultatele noastre susțin ideea că timpul petrecut pe ecrane nu afectează negativ abilitățile cognitive ale copiilor și că jocurile video pot chiar să stimuleze inteligența,” a declarat Torkel Klingberg, neurolog la Institutul Karolinska din Suedia.

Cercetătorii planifică să studieze în continuare impactul altor factori de mediu asupra dezvoltării cognitive la copii și modul în care aceștia influențează creșterea și formarea inteligenței.

Acest studiu aduce o perspectivă optimistă asupra jocurilor video, sugerând că acestea pot avea beneficii cognitive moderate. Totuși, este important ca părinții să mențină un echilibru între timpul petrecut în fața ecranelor și alte activități, precum sportul sau lectura. Dezbaterea despre efectele tehnologiei asupra copiilor este departe de a fi încheiată, dar acest studiu aduce dovezi suplimentare că inteligența nu este o constantă fixă și poate fi influențată de factori externi, inclusiv de lumea virtuală a jocurilor video.