De ce este atât de complicat și de scump să mergi cu trenul în Europa. Tot mai mulți turiști renunță la avioane
Călătoriile cu trenul în Europa sunt tot mai populare, întrucât mulți turiști învăț să renunțe la zborurile cu avionul pentru a reduce impactul asupra mediului. Cu toate acestea, mulți se lovesc de costuri mari și de dificultăți la organizarea unei călătorii feroviare, ceea ce face ca mulți să rămână tot la opțiunea mai rapidă, dar mai poluantă, a avionului. Deși în ultimii ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a cererii pentru trenuri, în special pentru cele de noapte, Europa se confruntă în continuare cu probleme majore legate de infrastructura feroviară și de costurile mari asociate.
De ce trenul nu este în avantaj față de avion
Cu toate că trenurile europene sunt din ce în ce mai atractive pentru turiști, numeroase obstacole îță lumea să aleagă avionul. Principalul motiv este reprezentat de costurile ridicate ale biletelor de tren în comparație cu zborurile low-cost, o problemă pe care guvernele nu au reușit să o rezolve până acum. Diferența vine, în mare parte, din faptul că industria aviatică beneficiază de taxe preferențiale pentru combustibil și de exonerări de TVA în multe țări europene. Combustibilul folosit pentru trenuri este, în schimb, taxat diferit, în funcție de țara în care operează, ceea ce crește prețurile pentru călătorii.
O altă problemă majoră este dificultatea rezervării biletelor de tren pentru călătorii transfrontaliere. De multe ori, nu poți rezerva bilete cu mai mult de 180 de zile în avans, ceea ce face imposibilă planificarea unor vacanțe cu mult timp înainte. De asemenea, spre deosebire de transportul aerian, nu există un sistem unic de rezervare a biletelor pentru tren în Europa, iar agențiile de turism se confruntă cu mari dificultăți în a garanta rute atractive și prețuri convenabile pentru pachetele lor de vacanță.
Politici europene pentru încurajarea călătoriilor cu trenul
Încercând să combată emisiile de carbon, unele guverne europene au început să ia măsuri concrete pentru încurajarea călătoriilor cu trenul în detrimentul celor cu avionul. Franța, de exemplu, a interzis zborurile pe distanțe scurte, dacă există o alternativă feroviară care nu depășește două ore și jumătate. De asemenea, Spania explorează o măsură similară, pentru a contribui la reducerea emisiilor de carbon până în 2050.
Uniunea Europeană a lansat în 2024 un plan de acțiune care are ca scop să facă călătoriile cu trenul mai durabile, mai eficiente și mai bine conectate pe întreaga suprafață a continentului. În ciuda acestor eforturi, dacă nu se rezolvă problema taxării diferențiate, este puțin probabil ca trenurile să devină cu adevărat o alternativă accesibilă pentru călătoriile între țările europene.
Cum poți totuși să călătorești cu trenul în Europa
Pentru cei care doresc să călătorească sustenabil, există în continuare opțiuni pentru a face ca călătoria cu trenul să fie mai puțin stresantă. De exemplu, Byway este un operator de turism din Marea Britanie care organizează călătorii 100% fără zboruri în Europa, oferind sprijin logistic pentru planificarea și rezolvarea eventualelor probleme într-o manieră personalizată. Chiar dacă aceste opțiuni sunt limitate, ele demonstrează că există interes și soluții pentru un transport feroviar mai eficient.
Cu toate inconvenientele legate de prețuri și logistică, călătoria cu trenul rămâne o opțiune preferată pentru cei care doresc să se bucure de un ritm mai lent, să admire peisaje și să experimenteze o călătorie cu mai puțin stres. Până când aceste probleme de infrastructură și taxare vor fi rezolvate, turiștii europeni care doresc să opteze pentru tren trebuie să fie pregătiți pentru costuri mai mari și o planificare mai atentă, conform BBC.