28 oct. 2024 | 10:00

Obligatoriu în România de la 11 noiembrie, se termină cu dobânzile fabuloase. S-a schimbat legea pentru IFN-uri

ACTUALITATE
Obligatoriu în România de la 11 noiembrie, se termină cu dobânzile fabuloase. S-a schimbat legea pentru IFN-uri

De la 11 noiembrie 2024, o nouă lege schimbă radical regulile pentru instituțiile financiare nebancare (IFN-uri) și recuperatorii de creanțe din România. Legea 243/2024 introduce plafoane stricte pentru dobânzile aplicate la credite, cu scopul de a proteja consumatorii de costurile exagerate și de a crea un mediu financiar mai echitabil. Această măsură vine într-un moment în care mulți români s-au confruntat cu dobânzi excesive și practici agresive din partea recuperatorilor, adesea ducându-i în situații de îndatorare profundă.

Plafoane clare pentru dobânzi la creditele de consum și ipotecare

Noua lege prevede limitarea dobânzilor pentru creditele de consum și cele ipotecare, stabilind plafoane maxime pentru Dobânda Anuală Efectivă (DAE). Astfel, pentru creditele de consum, DAE nu poate depăși cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda practicată de BNR la facilitatea de creditare. În cazul creditelor ipotecare, limita este de 8 puncte procentuale peste dobânda BNR. Această reglementare vizează să împiedice IFN-urile să impună dobânzi exorbitante, oferind astfel o mai mare protecție pentru consumatori.

Pentru creditele de consum de până la 5.000 de lei, există o limitare suplimentară: dobânda nu poate fi mai mare de 1% pe zi, iar suma totală plătibilă de consumator nu poate depăși dublul valorii creditului. Astfel, persoanele care apelează la împrumuturi mici nu vor mai ajunge în situații critice din cauza dobânzilor cumulate pe perioade lungi.

În cazul în care o instituție financiară aplică dobânzi mai mari decât limitele stabilite, consumatorul are dreptul să ceară revizuirea contractului, fie pe cale amiabilă, fie prin instanță sau printr-o entitate de soluționare alternativă a litigiilor. Creditorul este obligat să propună o revizuire a contractului în termen de maximum 30 de zile de la primirea cererii, ținând cont de situația financiară a consumatorului și gradul maxim de îndatorare.

Reglementări stricte și pentru recuperatorii de creanțe

Noua lege impune, de asemenea, reguli stricte pentru recuperatorii de creanțe, care au fost adesea acuzați de practici abuzive. Recuperatorii vor fi obligați să informeze în scris consumatorii atunci când cumpără creanțele și să specifice clar suma totală datorată, incluzând toate costurile cunoscute, de la dobânzi și penalități la comisioane și taxe. Astfel, cuantumul total al creanței va fi calculat și prezentat defalcat, astfel încât consumatorul să știe exact ce datorii are de achitat.

Entitățile de recuperare nu mai pot percepe sume suplimentare față de valoarea creanței stabilite la momentul cesionării. Asta înseamnă că, pe lângă dobânda și penalitățile acumulate până la cesionare, consumatorul nu va mai trebui să suporte alte cheltuieli de recuperare impuse de recuperatori. Această măsură are rolul de a proteja consumatorii de datoriile supradimensionate și de a preveni abuzurile în procesele de recuperare.

Cum îi protejează aceste schimbări pe consumatori

Legea 243/2024 marchează un pas important în protecția drepturilor consumatorilor în fața dobânzilor excesive și a practicilor de recuperare agresive. Limitarea dobânzilor și impunerea unor plafoane clare îi ajută pe români să acceseze credite mai sigure și să evite îndatorarea excesivă. De asemenea, prin reglementarea activității recuperatorilor, se reduce riscul de abuzuri și de impunere a unor costuri suplimentare nejustificate.

Cu aceste noi măsuri, se așteaptă o schimbare pozitivă pe piața creditelor din România, IFN-urile fiind forțate să adopte practici mai responsabile. De la 11 noiembrie, consumatorii vor avea un control mai mare asupra datoriilor lor și o protecție mai solidă în fața costurilor financiare nejustificate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele