17 oct. 2024 | 10:30

Un nou val de scumpiri vine peste România. Pleacă de la benzină și motorină, dar va ajunge rapid la Kaufland, Lidl, Mega Image și celelalte

ACTUALITATE
Un nou val de scumpiri vine peste România. Pleacă de la benzină și motorină, dar va ajunge rapid la Kaufland, Lidl, Mega Image și celelalte

Românii se confruntă cu un nou val de scumpiri care pleacă de la creșterea prețurilor la benzină și motorină, însă impactul se va resimți rapid și în prețurile alimentelor și altor produse din supermarketuri. Tensiunile din Orientul Mijlociu și războiul din Ucraina sunt factorii principali care au dus la aceste creșteri, cu un efect în lanț asupra întregii economii.

Carburanții, primul val de scumpiri

Prețurile la pompă au crescut deja semnificativ în România. În unele orașe, prețul unui litru de benzină a depășit pragul de 7 lei, iar motorina a ajuns la 7,7 lei pe litru. Astfel, un plin de combustibil costă acum peste 350 de lei, ceea ce pune presiune pe bugetele șoferilor. Aceste majorări sunt cauzate, în mare parte, de conflictul din Orientul Mijlociu și de impactul războiului din Ucraina asupra pieței internaționale de energie.

Experții în energie avertizează că prețurile carburanților vor continua să crească. Eugenia Gusilov, expert în energie, explică faptul că bombardarea câmpurilor petroliere din Iran și Liban, de către Israel, a avut un impact major asupra prețurilor la petrol. De asemenea, riscul unei blocade a Strâmtorii Ormuz de către Iran ar putea provoca o creștere masivă a prețurilor, deoarece o treime din petrolul transportat global trece prin această zonă.

Impactul scumpirilor asupra prețurilor din supermarketuri

Creșterea prețurilor la combustibili nu afectează doar șoferii, ci se va reflecta rapid și în costurile produselor din supermarketuri precum Kaufland, Lidl, Mega Image și altele. Transportul reprezintă o parte esențială din costurile logistice ale produselor, iar scumpirea carburanților duce inevitabil la creșterea prețurilor de transport. Acest lucru va determina majorări de prețuri la alimente, produse de igienă și alte bunuri esențiale din retail.

Cererea tot mai mare de carburant, care a crescut în România cu 5% în prima jumătate a anului 2024, față de aceeași perioadă a anului trecut, nu face decât să amplifice această problemă. Într-un context global tensionat, România consumă zilnic aproximativ 15 milioane de litri de carburant, ceea ce face ca economia să fie extrem de vulnerabilă la fluctuațiile de pe piața internațională.

Ce ne rezervă viitorul?

Experții în energie preconizează că scumpirile nu se vor opri aici. Prețul petrolului a crescut brusc în prima parte a lunii octombrie, ajungând de la 70-74 de dolari pe baril la aproape 78 de dolari, iar frica de o escaladare a conflictelor geopolitice între marile puteri influențează puternic această evoluție.

Dacă tensiunile din Orientul Mijlociu continuă, scenariul unui blocaj în Strâmtoarea Ormuz, care ar împiedica exporturile de petrol din state precum Iran sau Arabia Saudită, devine tot mai plauzibil. Această posibilitate ar provoca o explozie a prețurilor petrolului și, implicit, noi scumpiri ale produselor din supermarketuri.

Prin urmare, pregătește-te pentru un sezon dificil din punct de vedere financiar, în care scumpirile la carburant vor influența direct prețurile alimentelor și serviciilor din România.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele