26 sept. 2024 | 15:23

Salariul pe care îl are Klaus Iohannis ca președinte al României. De unde plătește înapoi statului aproape 300.000 de euro?

ACTUALITATE
Salariul pe care îl are Klaus Iohannis ca președinte al României. De unde plătește înapoi statului aproape 300.000 de euro?

De-a lungul anilor, discuțiile despre salariile demnitarilor au fost dese, iar veniturile președintelui sunt deseori un subiect de interes public. În acest context, Klaus Iohannis a susținut în mai multe rânduri transparența veniturilor publice, considerând că acestea trebuie să fie accesibile și justificate în fața cetățenilor.

Conform legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, președintele României beneficiază de un salariu brut lunar de aproximativ 25.000 de lei. După reținerea impozitelor și contribuțiilor sociale, salariul net al președintelui ajunge la aproximativ 15.000 de lei pe lună. Acest venit este stabilit prin grila de salarizare și este comparabil cu cel al altor demnitari de rang înalt din administrația publică.

Are de returnat 260.000 de euro

Recent, Klaus Iohannis a fost implicat într-o controversă financiară ce privește o sumă importantă pe care a trebuit să o returneze statului român. Aceasta se referă la aproximativ 260.000 de euro, sumă provenită din chirii obținute de pe urma unei proprietăți pe care a pierdut-o în instanță.

Cazul datează din anii 2000, când Klaus Iohannis și soția sa au achiziționat un imobil în Sibiu, care ulterior a fost contestat în instanță. În 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că familia Iohannis a pierdut dreptul de proprietate asupra acestui imobil.

Drept urmare, s-a decis că toate veniturile obținute din închirierea imobilului pe parcursul anilor, în valoare de aproape 300.000 de euro, trebuie restituite statului.

Decizia instanței a devenit definitivă zilele trecute, astfel că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să recupereze acum suma de la Klaus Iohannis.

„Decizia nr. 1943: Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor. Definitivă”, se arată în decizia instanței.

Câți bani are Klaus Iohannis în bancă

Decizia de a returna cei aproximativ 260.000 de euro nu a fost doar un act de respectare a legii, ci și un pas care a generat dezbateri în spațiul public. Mulți s-au întrebat de unde provin aceste fonduri, având în vedere salariul președintelui.

Totuși, trebuie menționat că, pe lângă venitul său din funcția de președinte, Klaus Iohannis a acumulat de-a lungul timpului o serie de economii și investiții. Familia Iohannis deține mai multe proprietăți imobiliare în Sibiu, care au generat venituri semnificative prin închiriere.

Din câte se pare, până în 2023, familia Iohannis a obținut aproximativ 40.000 de lei anual doar din chirii, iar Klaus Iohannis ar avea, potrivit declarației de avere, aproximativ 190.000 de lei într-un cont bancar.