24 sept. 2024 | 09:24

Cel mai mic stat din lume, aproape de România: Ce suprafață are teritoriul

ACTUALITATE
Cel mai mic stat din lume, aproape de România: Ce suprafață are teritoriul
Albania va înființa cel mai mic stat din lume

Premierul Albaniei, Edi Rama, a făcut un anunț surprinzător în care a dezvăluit planurile țării sale de a crea un stat musulman suveran în inima capitalei Tirana. Acest nou stat va funcționa ca o enclavă religioasă, după modelul Vaticanului, și va fi destinat membrilor ordinului șiit sufi Bektashi. Cu un teritoriu restrâns, de mărimea a cinci blocuri din New York, acest stat ar putea deveni cea mai mică entitate statală din lume. În plus, distanța față de România va fi de doar câteva sute de kilometri, ceea ce face acest eveniment de interes pentru regiune.

Statul Suveran al Ordinului Bektashi va avea propriul teritoriu, administrație și chiar pașapoarte, potrivit premierului Rama. Această mișcare inedită ar putea schimba dinamica geopolitică din Balcani, având în vedere statutul special al enclavei religioase în cadrul capitalei albaneze.

Ce va caracteriza acest stat inedit

Liderul spiritual al Bektashi, Edmond Brahimaj, cunoscut sub numele de Baba Mondi, este clericul care va conduce acest stat suveran. Conform planurilor, noul stat va fi unul deschis și tolerant, permițând consumul de alcool, oferind femeilor libertatea de a purta ce doresc și neimpunând reguli stricte asupra stilului de viață. Aceste măsuri vin ca o surpriză într-un context în care majoritatea statelor musulmane impun norme stricte asupra comportamentului social și religios.

„Dumnezeu nu interzice nimic; de aceea ne-a dat minți”, a declarat Baba Mondi pentru The New York Times, subliniind că toate deciziile în acest nou stat vor fi luate „cu dragoste și bunătate”.

Această abordare liberală și tolerantă diferă semnificativ de imaginea tradițională a unui stat musulman, transformând enclavele Bektashi într-un model unic.

Impactul asupra Albaniei și regiunii Balcanice

Fondarea acestui stat suveran în Tirana ar putea aduce Albania în centrul atenției internaționale. Ordinul Bektashi, un curent sufist cunoscut pentru abordările sale moderate și deschise, va atrage atenția atât din partea lumii musulmane, cât și din partea organizațiilor internaționale. Albania, țară majoritar musulmană cu o istorie complexă în relația cu religia, ar putea să-și consolideze rolul de promotor al unui islam moderat și al dialogului interreligios.

Acest nou stat, care se va afla la doar 618 kilometri de România, ar putea stârni și curiozitatea vecinilor din Europa de Est, mai ales că are potențialul de a deveni o destinație religioasă și culturală. Faptul că Statul Suveran al Ordinului Bektashi va avea propriile pașapoarte și administrație arată gradul înalt de independență de care va beneficia această enclavă.

Pe termen lung, înființarea unei astfel de entități statale în interiorul capitalei albaneze ar putea deschide discuții despre suveranitatea locală și despre cum asemenea modele ar putea influența alte comunități religioase din lume.