23 sept. 2024 | 20:41

Imagini din satelit arată un depozit rusesc spulberat la propriu de un atac ucrainean. Momentul impactului a declanșat un cutremur

ACTUALITATE
Imagini din satelit arată un depozit rusesc spulberat la propriu de un atac ucrainean. Momentul impactului a declanșat un cutremur
Imagine reprezentativă de ilustrație.

Un atac cu drone de mare distanță al armatei ucrainene a provocat distrugeri masive la un depozit de armament din Rusia, generând o explozie atât de puternică încât a fost resimțită ca un cutremur ușor. Imaginile din satelit, publicate la scurt timp după atac, arată amploarea devastării suferite de una dintre cele mai mari baze de muniții pe care Rusia o folosește pentru a-și susține războiul în Ucraina.

Explozie resimțită ca un cutremur

Potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie, atacul asupra unui depozit de muniții din orașul Toropets, situat în regiunea Tver din vestul Rusiei, a avut loc săptămâna trecută. Explozia cauzată de dronele ucrainene a fost atât de puternică încât a înregistrat o magnitudine de 2,7 pe scara Richter, echivalentul unui cutremur ușor.

Într-o actualizare de informații transmisă sâmbătă, ministerul britanic a explicat că stocarea deficitară a munițiilor a făcut ca acestea să fie vulnerabile la dronele de atac unidirecționale ucrainene. Aceasta a declanșat o reacție în lanț de explozii în interiorul sistemului de buncăre al depozitului, ducând la pierderi uriașe de armament. „Este foarte probabil ca depozitarea necorespunzătoare a munițiilor, lăsate vulnerabile în fața dronelor de atac, să fi cauzat o reacție în lanț de detonări care au dus la pierderi masive de echipament militar”, se precizează în raport.

Pagubele imense capturate din spațiu

Pe 19 septembrie, la o zi după atac, au fost publicate imagini din satelit care arată clar craterele și buncărele distruse la arsenalul din Toropets. Acest depozit reprezenta unul dintre cele mai mari centre de muniție pe care Rusia le utiliza pentru a susține operațiunile sale militare în Ucraina. Imaginile arată distrugeri extinse, buncăre complet devastate și cratere uriașe, semn că explozia a avut un impact semnificativ asupra stocurilor de armament ale Rusiei.

O sursă din Serviciul de Securitate al Ucrainei a declarat pentru Business Insider că depozitul găzduia rachete balistice, bombe și muniții de artilerie. Sursa, care a dorit să rămână anonimă, a descris depozitul ca fiind „șters de pe fața pământului” în urma atacului.

Ministerul Apărării britanic a mai menționat că depozitul conținea peste 30.000 de tone de muniție, inclusiv bombe planante de mare putere și alte tipuri de armament utilizate frecvent pe câmpul de luptă. Toropets este situat la peste 500 de kilometri de granița cu Ucraina, ceea ce subliniază capacitatea dronelor ucrainene de a lovi ținte de mare importanță strategică la distanțe considerabile.

Imagine satelit depozit distrugere Ucraina Rusia

Urmările unui atac ucrainean asupra unui depozit de muniții rusesc din Toropets. (Foto: Ministerul Apărării al Marii Britanii/Business Insider)

Valul de atacuri ucrainene asupra depozitelor rusești

La doar câteva zile după atacul de la Toropets, Ucraina a lovit alte două depozite de muniții situate pe teritoriul Rusiei. Armata ucraineană a raportat că a vizat un arsenal din Tikhoretsk, un oraș din regiunea Krasnodar Krai din sudul Rusiei, pe care l-a descris ca fiind unul dintre cele mai mari centre de stocare a muniției ale Rusiei. De asemenea, Kievul a declarat că a lovit un alt depozit în regiunea Tver.

Aceste atacuri fac parte dintr-o serie de lovituri ucrainene de mare distanță care vizează instalații militare și energetice esențiale din Rusia. Ucraina este limitată în utilizarea rachetelor de croazieră și balistice furnizate de Occident pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, motiv pentru care s-a concentrat pe utilizarea dronelor de atac produse local, capabile să lovească ținte de mare importanță, cum ar fi depozitele de muniții, bazele aeriene și rafinăriile de petrol.

Impactul atacurilor asupra logisticii rusești

Ministerul Apărării din Marea Britanie a subliniat că apărarea aeriană a Rusiei continuă să întâmpine dificultăți în fața atacurilor ucrainene la mare distanță, deși Moscova a afirmat că a doborât zeci de drone ucrainene în timpul atacului de la Toropets. Analizele conflictului indică faptul că aceste atacuri ucrainene asupra infrastructurii logistice ruse vor avea un impact semnificativ asupra capacității Moscovei de a susține operațiunile militare pe câmpul de luptă.

Atacul asupra depozitului din Toropets este considerat unul dintre cele mai importante lovituri date de Ucraina în ultima perioadă și este de așteptat să afecteze grav operațiunile terestre ale Rusiei, în special în regiunea Kursk, unde forțele ucrainene au surprins moscovei printr-o invazie recentă.