23 sept. 2024 | 11:39

Pericolul nu a trecut. Când va ajunge în România viitura care a inundat Budapesta. Autoritățile sunt în alertă

ACTUALITATE
Pericolul nu a trecut. Când va ajunge în România viitura care a inundat Budapesta. Autoritățile sunt în alertă

Viitura care a provocat inundații la Budapesta ajunge și în România. Chiar dacă nivelul Dunării a scăzut considerabil, specialiștii spun că pericolul nu a trecut încă. Meteorologii din Ungaria au spus că viitura se va deplasa către Serbia, apoi va ajunge și în România. Cum va fi vremea în perioada următoare.

Viitura din Budapesta ajunge în România

Fenomenele meteo extreme au provocat inundații severe în Ungaria. După ce nivelul Dunării a crescut cu 8 metri, apa a inundat capitala, dar și câteva localități din sudul orașului Budapesta. În zona podului din Budapesta, apa a inundat o stație de tramvai, iar autoritățile au blocat circulația, până când apa se va retrage complet.

Nivelul Dunării a început să scadă după ce ploile s-au oprit, iar în capitală a scăzut nivelul apei cu 20 de cm. Autoritățile au anunțat că viitura se deplasează spre sud, urmând să ajungă marți în Serbia. Nici România nu va fi ferită de acest fenomen meteo, care va ajunge pe teritoriul țării noastre spre finalul săptămânii, potrivit specialiștilor.

Vezi și: Iarnă cum n-a mai fost în România. Temperaturi neobișnuite în decembrie, ianuarie și februarie. Meteorologii au anunțat prognoza pentru următoarele luni

Unde se încălzește vremea și unde plouă

După ploile din ultima perioadă, vremea se încălzește în țara noastră. Ultima săptămână din luna septembrie aduce valori termice mai mari decât cele normale pentru această perioadă, potrivit ANM. Maximele vor depăși 25 de grade Celsius în mai multe regiuni din țară, în schimb în partea de vest vom avea de-a face cu ploi abundente.

”Semnalele privind valori de temperatură de până la 28-30 de grade vor rămâne de interes cel puțin până sâmbăta viitoare. Episodul rămâne de interes până la finalul lunii septembrie, cu temperaturi peste medie și cu caracter deficitar al precipitațiilor, cu excepția zonei de vest”, a precizat directoarea ANM, Elena Mateescu, într-o intervenție la Digi24.

Vezi și: Zăpadă din belșug în Africa. A nins ca în povești, nămeți de doi metri. Fenomenul rar i-a uimit pe meteorologi

În jumătatea de vest a țării, vor apărea ploile, iar cantitățile de precipitații vor ajunge și la 30-40 de litri pe metrul pătrat. Meteorologii estimează că și în prima parte a lunii octombrie temperaturile vor fi mai mari decât cele normale pentru această perioadă, cel puțin în jumătatea de sud a țării.

”ANM, începând de ieri, zilnic va actualiza prognoza meteorologică pentru zona Banatului pentru următoarele 10 zile am actualizat și în această dimineață pentru intervalul 20 septembrie-3 octombrie, interval în care cuprindem evoluția cantităților de precipitații zilnice în această parte a țării. Vorbim de seara zilei de marți, 24 septembrie, de precipitații în Banat, în Crișana, în Vestul Transilvaniei și Nordul Oltenieri, aproape toată jumătatea de vest a țării și de cantități care să se situeze în general între 10-15 l / m2, local 30-40 l/m2.

Vezi și: Vreme de plajă și temperaturi de vară în România, la final de septembrie 2024. Unde se încălzește semnificativ de azi

Chiar pe parcursul zilei de miercuri și joi, 25-26 septembrie, este posibil chiar 27 septembrie, să mai consemnăm valori de 10-15l/m2 izolat peste 30 l/m2. Până atunci însă nu avem un semnal puternic ca și precipitațiile căzute să accentueze situația bazinului Dunării în acest moment pe fondul cantităților estimate”, a mai precizat specialista ANM.