21 sept. 2024 | 15:05

„Picior de Paris”, stațiunea din România care renaște din propria cenușă, renumită odinioară în lume pentru nămolul sapropelic

ACTUALITATE
„Picior de Paris”, stațiunea din România care renaște din propria cenușă, renumită odinioară în lume pentru nămolul sapropelic
Imagine din dronă cu Stațiunea Lacu Sărat. (Foto: Facebook)

Stațiunea Lacu Sărat, cândva cunoscută în întreaga lume drept „Picior de Paris” pentru proprietățile sale terapeutice unice oferite de nămolul sapropelic, este în plin proces de reabilitare după ani de paragină. Amplasată la marginea orașului Brăila, această oază de tratament balnear a fost o destinație preferată de suferinzi din toate colțurile lumii, datorită beneficiilor sale curative. Însă, din cauza unor conflicte administrative care au durat zeci de ani, stațiunea a fost lăsată în uitare.

Investiții și reabilitări după ani de degradare

După îndelungi dispute privind dreptul de administrare între autoritățile din Brăila și comuna Chiscani, în cele din urmă, instanța a decis ca stațiunea Lacul Sărat să fie administrată de comuna Chiscani. Această hotărâre a deschis calea pentru formarea unei asocieri între Consiliul Județean Brăila, Primăria Brăila și Primăria Chiscani, care au demarat un amplu proiect de reabilitare și modernizare a stațiunii Lacu Sărat. Suma totală alocată pentru acest proiect depășește 6,3 milioane de lei, iar lucrările se desfășoară pe parcursul a trei ani.

„Constructorul a început în forță, deja avem multe utilaje în stațiune. Lucrările vizează în special refacerea infrastructurii – ridicarea bordurilor, asfaltarea aleilor și întreținerea spațiilor verzi,” a explicat George Caranica, președintele Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat, pentru Agerpres.

Stațiunea Lacu Sărat din Brăila, surprinsă într-o imagine tristă, își propune acum să schimbe acest aspect și să ofere turiștilor confort maxim și siguranță.

Stațiunea Lacu Sărat din Brăila, surprinsă într-o imagine tristă, își propune acum să schimbe acest aspect și să ofere turiștilor confort maxim și siguranță. (Foto: Obiectiv de Brăila)

O transformare modernă

Lucrările de reabilitare includ atât asfaltarea integrală a stațiunii, cât și modernizarea spațiilor verzi. În plus, arborii bolnavi vor fi înlocuiți cu alții tineri, iar în mai multe zone vor fi plantate flori și aranjamente peisagistice pentru a oferi stațiunii un aspect îngrijit și atractiv. În cadrul acestor lucrări, vor fi montate sisteme automatizate de irigare, bănci noi și corpuri de iluminat modernizate.

“Ne dorim ca stațiunea să aibă o față nouă până la începutul sezonului turistic din acest an. Vrem ca vizitatorii să beneficieze de un mediu modern, curat și primitor, care să atragă turiști din toată țara,” a adăugat George Caranica.

Parcul Englezesc, un simbol al eleganței pierdute

Un punct central al proiectului de reabilitare este refacerea Parcului Englezesc, un loc de mândrie pentru stațiune în trecut. Pe o suprafață de șapte hectare, parcul era cunoscut pentru fântânile sale arteziene și pentru grădinile pline de trandafiri și specii rare de arbori. Acum, proiectul vizează reamenajarea acestei zone cu fântâni iluminate și finisaje din marmură și granit.

“Vom crea o zonă elegantă, cu bănci noi și fântâni luminoase, astfel încât Parcul Englezesc să devină inima stațiunii,” a explicat Caranica.

 

Noi facilități pentru familii și turiști

Pentru a atrage familiile și copiii, în cadrul Programului Operațional de Pescuit, Primăria Chiscani dezvoltă un parc pentru copii, ce va avea în centru o corabie de mari dimensiuni. Aceasta va deveni un loc de joacă popular pentru micii vizitatori ai stațiunii, oferindu-le un spațiu sigur și distractiv.

În plus, zona comercială din apropierea plajei va fi reamenajată complet. Actualele tarabe vor fi înlocuite cu căsuțe din lemn, care vor oferi produse de tip fast-food și dulciuri tradiționale, cum ar fi colacul secuiesc. Aceste modificări sunt menite să îmbunătățească aspectul și atmosfera stațiunii, creând o experiență mai plăcută pentru turiști.

Schimbarile din statiunea Lacul Sarat

O imagine care promite că Stațiunea Lacu Sărat va redeveni ceea ce era odată. (Foto: Alma Health Spa Retreat)

Atractivitatea turistică și planurile de viitor

Autoritățile locale speră că modernizarea stațiunii va atrage un număr tot mai mare de turiști, transformând Lacu Sărat într-o destinație de interes regional și național. Un investitor local a construit deja un complex hotelier de patru stele, Alma, care a atras turiști din toată țara, iar autoritățile speră ca, odată ce infrastructura și facilitățile stațiunii vor fi finalizate, fluxul de turiști să crească exponențial.

„Vrem să realizăm și o zonă de camping, precum și terenuri de sport gratuite pentru turiști. Vom discuta și cu operatori privați pentru a atrage investiții în activități recreative, cum ar fi tiroliana sau parcurile de aventură,” a adăugat Caranica.

Un nou început pentru Lacu Sărat

Renovarea stațiunii Lacu Sărat, cândva cunoscută pentru nămolul sapropelic și apele sale minerale, promite să readucă la viață această destinație balneară, atrăgând noi generații de turiști. Consiliul Județean Brăila, Primăria Brăila și Primăria Chiscani colaborează pentru a transforma stațiunea într-un loc modern, atractiv și accesibil.

Cu o istorie bogată și o valoare terapeutică incontestabilă, Lacu Sărat are toate șansele să-și recapete statutul de „Picior de Paris”, oferind nu doar tratamente de sănătate, ci și o destinație perfectă pentru relaxare și recreere.