O bătrână din Buzău a folosit ani de zile o piatră drept opritor de ușă, până când s-a descoperit că aceasta valorează un milion de euro
În județul Buzău, România, o bătrână dintr-o comună izolată a trăit ani de zile fără să știe că trăia alături de o comoară de neprețuit. Povestea acestei descoperiri remarcabile începe în urmă cu câteva decenii, când femeia a găsit un „bolovan” într-o albie de râu din apropierea casei sale. Fără să bănuie ce valorează, aceasta a folosit piatra masivă drept opritor de ușă, zi de zi, ani la rând, scrie Worldrecordacademy citat de Știrileprotv.
Chihlimbarul de Buzău: o resursă naturală de preț
România este cunoscută pentru resursele sale naturale bogate, printre care se numără și chihlimbarul. Județul Buzău este o zonă privilegiată, având zăcăminte importante din această piatră semiprețioasă. Geologul Oscar Helm a denumit aceste zăcăminte rumanit, o denumire specifică pentru chihlimbarul de Buzău, datorită particularităților unice pe care le prezintă.
Comuna Colți, situată în județul Buzău, este renumită pentru abundența de chihlimbar, fiind un loc în care mulți localnici, inclusiv bătrâna despre care vorbim, au reușit să găsească bucăți impresionante de chihlimbar în albia cursurilor de apă. Fără să conștientizeze valoarea descoperirilor lor, aceștia considerau aceste pietre simple obiecte fără importanță, folosindu-le în activitățile casnice sau pur și simplu ignorându-le.
O descoperire uluitoare și o poveste de necrezut
Într-o zi, în timpul unei plimbări obișnuite pe malul unui pârâu, bătrâna a observat o piatră mai mare și mai grea decât celelalte, pe care a decis să o aducă acasă. Piatra, care ajungea la o greutate impresionantă de 3,5 kilograme, a fost ulterior utilizată ca opritor de ușă. Femeia nu avea habar că acel „bolovan” era, de fapt, cea mai mare pepită de chihlimbar descoperită vreodată în lume.
Descoperirea a rămas necunoscută chiar și după ce casa bătrânei a fost jefuită. Hoții, aparent neinteresați de „piatra” de lângă ușă, au furat alte obiecte, dar au lăsat pepita de chihlimbar neatinsă. Aceasta a rămas în posesia femeii până în anul 1991, când a fost vândută de către o urmașă a acesteia, intrând astfel în proprietatea statului român.
Valoarea și unicitatea chihlimbarului descoperit
După ce pepita a ajuns în mâinile autorităților, a fost supusă unor analize amănunțite de laborator care au confirmat autenticitatea și unicitatea acesteia. Specialiștii de la Muzeul de Istorie din Cracovia, un institut renumit pentru studiul chihlimbarului, au fost implicați în evaluarea acestei descoperiri remarcabile.
Analizele au dezvăluit că pepita nu doar că are o mărime record, dar și o vechime impresionantă, fiind estimată la aproximativ 40-70 de milioane de ani. Aceste caracteristici au plasat imediat pepita pe lista celor mai valoroase piese de chihlimbar din lume, valoarea sa fiind estimată la un milion de euro.
Un final surprinzător pentru o poveste simplă
Povestea bătrânei din Buzău este una care ilustrează cât de neașteptate pot fi uneori comorile ascunse în lucrurile cele mai simple și banale. Deși femeia nu a beneficiat direct de această descoperire, istoria pepitei de chihlimbar pe care a folosit-o drept opritor de ușă rămâne un exemplu fascinant al bogățiilor naturale ale României și al modului în care acestea pot trece neobservate chiar sub ochii noștri.
În prezent, această pepită de chihlimbar se află în posesia statului român, fiind expusă într-un muzeu unde atrage atenția cercetătorilor și vizitatorilor deopotrivă, o amintire vie a poveștii simple, dar extraordinare a bătrânei din Buzău.