24 aug. 2024 | 17:00

Și-a pierdut picioarele în război, dar acum a ajuns cel mai dorit bărbat din Ucraina în căutarea iubirii

ACTUALITATE
Și-a pierdut picioarele în război, dar acum a ajuns cel mai dorit bărbat din Ucraina în căutarea iubirii

Într-o țară devastată de război, unde viețile oamenilor sunt marcate de pierderi și suferință, povestea unui bărbat, Oleksandr Budko, strălucește ca o rază de speranță. La doar 26 de ani, acest fost soldat ucrainean a înfruntat una dintre cele mai cumplite încercări pe care un om le poate trăi: pierderea ambelor picioare în timpul unui atac militar. Însă, în loc să se lase doborât de tragedie, Oleksandr și-a transformat viața într-o misiune de a inspira o națiune și de a lupta pentru un viitor mai luminos. Acum, el este protagonistul emisiunii „The Bachelor” din Ucraina, devenind nu doar cel mai dorit bărbat din țară, ci și un simbol al rezilienței, curajului și iubirii, Scrie The Telegraph.

De la război la vedetă de televiziune

Viața lui Oleksandr Budko înainte de război era, în multe feluri, asemănătoare cu cea a multor tineri din Kiev. Lucra ca barista într-un restaurant, în timp ce studia design grafic, visând la o carieră stabilă, posibilitatea de a călători și de a întemeia o familie. Cu toate acestea, în februarie 2022, viața lui s-a schimbat radical odată cu declanșarea invaziei rusești pe scară largă. Ca mulți alți tineri ucraineni, Oleksandr a ales să se înroleze în armată pentru a-și apăra patria de agresiunea străină.

În august 2022, el a fost staționat în apropierea orașului Izyum, un punct fierbinte în conflict, situat pe linia frontului. Izyum fusese ocupat de forțele rusești și era un nod logistic crucial pentru acestea. În timpul unei lupte feroce, un obuz a explodat lângă el, îngropându-l sub moloz și provocându-i răni grave. „Am simțit pământul cum cade peste mine. Am simțit o durere îngrozitoare în picioare și mi-am dat seama imediat că îmi voi pierde picioarele,” rememorează el. Era conștient că viața lui se va schimba pentru totdeauna.

Camarazii lui au reușit să-l scoată de sub dărâmături și să-i ofere primul ajutor, dar rănile erau prea grave pentru a-i salva picioarele. După intervenția medicală, a fost clar că amputarea era inevitabilă. Într-o Ucraină marcată de distrugeri și tragedii, Oleksandr a devenit unul dintre miile de veterani care și-au pierdut membrele pe câmpul de luptă. În ciuda durerii fizice și psihice imense, a refuzat să se lase învins.

Oleksandr Budko

Soldatul ucrainean Oleksandr Budko, care și-a pierdut ambele picioare, dansează alături de United Ukrainian Ballet Company. (Foto: X)

Un exemplu de reziliență și transformare

Recuperarea lui Oleksandr a fost una rapidă și remarcabilă. În doar șase luni de la amputare, el a început să folosească proteze și a reușit să se miște din nou independent. Însă, procesul de adaptare nu a fost unul lipsit de provocări. Kievul, capitala Ucrainei, cu toate că este un oraș modern, nu este prietenos cu persoanele care folosesc scaune cu rotile. „Am descoperit cât de inaccesibilă este capitala noastră pentru cei cu dizabilități. În orașul vechi, nu poți merge nicăieri fără ajutor. Nu poți traversa strada singur și nu poți intra în clădiri din cauza scărilor,” spune Oleksandr. Această conștientizare l-a motivat să devină un avocat al drepturilor persoanelor cu dizabilități și să tragă un semnal de alarmă în privința nevoii de modernizare a infrastructurii urbane din Ucraina.

Pe lângă revenirea sa fizică, Oleksandr a găsit în el forța de a continua să trăiască o viață activă și plină de sens. A început să participe la diverse evenimente sportive pentru veterani, câștigând chiar medalii la Jocurile Invictus, o competiție dedicată soldaților răniți. De asemenea, a prezentat o emisiune numită „Legs Off”, care explorează dificultățile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în Ucraina și încearcă să educe publicul cu privire la nevoile și provocările acestora.

Oleksandr a devenit rapid o figură emblematică în Ucraina, fiind văzut nu doar ca un erou de război, ci și ca un exemplu viu de determinare și perseverență. Povestea sa de succes și transformare a atras atenția producătorilor de televiziune, care l-au invitat să fie protagonistul sezonului ucrainean al emisiunii „The Bachelor”. Această oportunitate unică i-a oferit lui Oleksandr o platformă de a-și împărtăși povestea cu milioane de oameni și de a lupta împotriva stigmatizării cu care se confruntă veteranii răniți.

Oleksandr este acum vedetă TV și își caută iubirea prin intermediul unui show televizat în Ucraina.

Oleksandr este acum vedetă TV și își caută iubirea prin intermediul unui show televizat în Ucraina. (Foto: X)

Căutarea iubirii și o nouă misiune

Participarea lui Oleksandr la „The Bachelor” nu este doar o simplă căutare a iubirii. După despărțirea de fosta sa iubită în ianuarie, Oleksandr își dorește să găsească din nou fericirea alături de o persoană care să-l înțeleagă și să-l susțină. Însă pentru el, emisiunea reprezintă mult mai mult decât o oportunitate romantică. „Acest show este urmărit de milioane de oameni și oferă o șansă imensă de a influența în mod pozitiv modul în care oamenii îi percep pe veterani și pe cei cu dizabilități,” explică el. Oleksandr speră că povestea lui va schimba mentalitatea ucrainenilor și va demonstra că veteranii răniți sunt membri deplini ai societății, capabili de a duce o viață normală și fericită.

Pe lângă presiunea de a alege o parteneră dintr-o mulțime de femei care își doresc să-i câștige inima, Oleksandr se confruntă și cu provocarea de a face acest lucru sub privirea atentă a unei întregi națiuni. „Va fi dificil să aleg o parteneră cu milioane de oameni care se uită,” recunoaște el. Cu toate acestea, își păstrează optimismul și speră că experiența sa va aduce nu doar iubire, ci și o mai bună înțelegere și acceptare a realităților cu care se confruntă veteranii răniți.

Producătorii emisiunii „The Bachelor” îl văd pe Oleksandr ca pe un simbol al speranței în Ucraina. Natalia Franchuk, reprezentanta postului STB, care difuzează emisiunea, spune că Oleksandr reprezintă tot ceea ce este mai bun în spiritul ucrainean. „În ciuda amputațiilor sale, Oleksandr merge pe bicicletă, conduce mașina și urcă munți. El trăiește viața la maximum,” afirmă ea. Într-o țară în care războiul a adus atât de multă suferință, povestea sa oferă un exemplu de rezistență și de depășire a adversităților.

Oleksandr Budko 3

Oleksandr Budko. (Foto: X)

Un model de curaj pentru o națiune în suferință

Oleksandr Budko nu este doar un star de televiziune sau un erou de război; el este un simbol al luptei continue pentru o viață normală, chiar și în cele mai grele circumstanțe. Într-o țară devastată de război, povestea lui reprezintă o mărturie a capacității umane de a se ridica dincolo de durere și pierderi. El arată că, deși rănile războiului pot fi adânci, speranța și dragostea pot continua să înflorească.

Oleksandr Budko printul Harry

Oleksandr s-a întâlnit cu Prințul Harry în timpul Jocurilor Invictus. (Foto: BBC)

Pe măsură ce milioane de ucraineni urmăresc fiecare pas al călătoriei sale în „The Bachelor”, povestea lui Oleksandr servește drept un puternic memento că, indiferent de provocările vieții, fiecare dintre noi are puterea de a se ridica și de a continua să lupte pentru un viitor mai bun. Într-o Ucraină sfâșiată de război, Oleksandr Budko este mai mult decât un soldat sau o vedetă TV; el este un erou național și un simbol viu al rezilienței umane.