22 aug. 2024 | 13:40

Prima Hepburn. Katharine, cea mai mare actriță a tuturor timpurilor. 4 premii OSCAR, 10 roluri memorabile, o iubire interzisă și legendară

ACTUALITATE
Prima Hepburn. Katharine, cea mai mare actriță a tuturor timpurilor. 4 premii OSCAR, 10 roluri memorabile, o iubire interzisă și legendară

Rafinată, mândră, trufașă. Are principii. Are voință de fier. Are inima fierbinte, deși pare de gheață.
E făcută din carne și oase, deși pare a fi o statuie de bronz. Veșnic nemulțumită. Delicios de sarcastică.
Extrem de roșcată. Necesar de puternică. Toate vor sa fie Tracy, dar Dexteri se găsesc puțini. Cine a fost Katharine Hepburn, considerată cea mai mare actriță a tuturor timpurilor.

Katharine Hepburn, femeia care a purtat pantaloni la Hollywood, într-o lume dominată de bărbați

”Nu vreau să fiu adorată, nici idolatrizată. Nu vreau să fiu pusă pe un piedestal. Vreau doar să fiu iubită.”, este, probabil, una dintre cele mai celebre replici ale divei de la Hollywood, pe care i-o dă colegului său Jimmy Stewart în faimoasa peliculă The Philadelphia Story, din 1940.

Institutul American de Film a denumit-o „actrița tuturor timpurilor.” fiind, până-n prezent, singura actriță care a câștigat 4 premii OSCAR.

Calculată. Ironică. Independentă. Puternică. Sarcasmul și temperamentul care au definit-o i-au pus, adesea, piedici în carieră, fiind considerată ”otravă pentru box-office”.

Însă, atunci când nimeni nu i-a dat vreo șansă, roșcata a reusit să se impună într-o lume a bărbaților, dovedind, datorită veleităților sale actoricești, că își merită locul în fruntea zeilor de la Cetatea Filmului.

Katharine Hepburn este considerată una dintre cele mai mari actrițe ale cinematografiei clasice americane, cunoscută pentru personalitatea sa distinctivă, stilul unic și talentul excepțional.

De-a lungul unei cariere îndelungate, ce s-a întins pe mai bine de 60 de ani, remarcabila actriță a lăsat o amprentă profundă asupra industriei de film, fiind apreciată atât pentru rolurile sale variate, cât și pentru caracterul său remarcabil.

Vezi și: Actorii uitați din „Golden Age”: o retrospectivă a Hollywood-ului de altădată

Cum a început una dintre cele mai strălucite cariere de la Hollywood

Katharine Hepburn s-a născut pe 12 mai 1907, în Hartford, Connecticut, într-o familie de clasă superioară. Tatăl ei, Thomas Hepburn, era un medic cunoscut, iar mama, Katharine Houghton Hepburn, era o activistă socială. A suferit cumplit în adolescență, atunci când și-a pierdut unicul frate.

Influențată de valorile și dorințele părinților săi, Hepburn a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din New York și a continuat studiile la Universitatea Yale, unde a început să dezvolte o pasiune pentru actorie.

După absolvire, Hepburn a început să joace pe scenele de teatru din New York, dar prima sa mare oportunitate a venit în 1932, când a câștigat un premiu Tony pentru performanța sa în piesa „The Warrior’s Husband”.

Acest succes a fost urmat de o ofertă de a juca în filme, iar debutul ei cinematografic a avut loc cu filmul ”A Bill of Divorcement” (1932), în care a jucat alături de John Barrymore.

Katharine Hepburn, James Stewart si Cary Grant in filmul The Philadelphia Story

Katharine Hepburn, James Stewart si Cary Grant in filmul The Philadelphia Story

Cary Grant și Spencer Tracy, partenerii ei favoriți de pe marele ecran

Anul 1933 a marcat începutul ascensiunii lui Hepburn ca una dintre cele mai importante actrițe ale vremii, odată cu lansarea peliculelor ”Morning Glory”, pentru care a câștigat primul său premiu OSCAR pentru ”cea mai bună actriță” și ”Little Women”.

Succesul fulmimant a continuat cu filme precum Holiday (1935), The Philadelphia Story (1940) și Bringing Up Baby (1938) i-au consolidat statutul de vedetă de prim-plan, jucând alături de Cary Grant, cel care a devenit unul dintre cei doi parteneri de ecran consacrați ai divei.

Stilul său inconfundabil de a juca, caracterizat printr-o prezență puternică și o combinație unică de eleganță și carismă, a captivat publicul.

Hepburn era cunoscută pentru rolurile sale de femei independente și puternice, aducând o viziune modernă și progresistă asupra personajelor feminine în film.

Vezi și: 10 filme cu Cate Blanchett pe care trebuie să le vezi. Una dintre cele mai versatile actrițe de la Hollywood

Perioada de glorie și roluri iconice

În anii ’40 și ’50, Hepburn a continuat să strălucească în numeroase filme de succes, consolidându-și reputația ca una dintre cele mai mari actrițe ale vremii.

Împreună cu actorul Spencer Tracy, cu care a avut o colaborare deosebită, a realizat unele dintre cele mai memorabile filme ale perioadei, precum ”Woman of the Year” (1942), ”Adam’s Rib” (1949) și ”Guess Who’s Coming to Dinner” (1967).

Această ultimă producție i-a adus al treilea Oscar pentru ”cea mai bună actriță”, făcând-o singura actriță din istoria cinematografiei care a câștigat patru premii Oscar.

Hepburn a fost cunoscută și pentru colaborarea sa cu regizori renumiți, precum George Cukor și Howard Hawks. Filme precum ”The Lion in Winter” și ”The African Queen”, i-au adus aprecierea criticilor și recunoaștere internațională.

Katharine Hepburn si Spencer Tracy in filmul Woman of the Year (1942)

Katharine Hepburn si Spencer Tracy in filmul Woman of the Year (1942)

Povestea de iubire interzisă dintre ea și Spencer Tracy

Viața personală a lui Katharine Hepburn a atras atenția jurnaliștilor, deși diva a preferat să-și trăiască iubirile departe de ochii curioși ai mass-medie.

Roșcata a avut o relație amoroasă de lungă durată cu marele actor Spencer Tracy, cel care i-a fost suflet pereche pentru 25 de ani.

Cu toate că idila lor părea scoasă din filme, actorul era căsătorit cu o altă femeie, de care nu a divorțat niciodată, ambii fiind crescuți în spiritul strict al Bisericii Catolice.

Relația lor, adesea considerată una dintre cele mai mari iubiri din istoria Hollywood-ului, a fost o sursă de inspirație pentru multe dintre rolurile sale.

Hepburn a continuat să activeze în industrie până la sfârșitul vieții sale, cu apariții ocazionale pe ecran și pe scenă. A murit pe 29 iunie 2003, la vârsta de 96 de ani, lăsând în urma sa o moștenire vastă și o influență considerabilă asupra cinematografiei.

Le-a inspirat pe Meryl Streep, Liz Taylor sau Jane Fonda.

Katharine Hepburn este recunoscută pentru realizările sale nu doar cu premii, ci și printr-o influență durabilă asupra industriei filmului.

Stilul său de interpretare și alegerea rolurilor au redefinit imaginea actriței clasice, promovând personaje feminine independente și complexe, de la fetița răzgâiată la femeia nemiloasă, inapoi la fata bătrână sau soția încăpățânată.

Peliculele sale continuă să fie studiate și admirate, iar moștenirea sa ca una dintre cele mai mari actrițe ale tuturor timpurilor rămâne intactă.

Katharine Hepburn a fost nu doar o actriță talentată, dar și o forță culturală care a influențat profund cinematografia americană, inspirându-le pe mari actrițe precum Lauren Bacall, Meryl Streep, Liz Taylor sau Jane Fonda.

Performanțele sale memorabile, combinând eleganța cu o forță interioară remarcabilă, au asigurat că numele ei va fi întotdeauna asociat cu excelența în artă și cinematografie.

Vezi și: De ce actorii zilelor noastre par mai credibili decât cei din trecut: amănuntul care face diferența