19 aug. 2024 | 17:33

Spune-mi ce animal de companie ai, ca să-ți spun ce personalitate ai: Ce au descoperit cercetătorii

ACTUALITATE
Spune-mi ce animal de companie ai, ca să-ți spun ce personalitate ai: Ce au descoperit cercetătorii
Animalul de companie îți poate dezvălui personalitatea

Alegerea animalului de companie îți poate dezvălui personalitatea.

Există o veche zicală care spune că oamenii „se ceartă ca pisicile și câinii”, sugerând că cele două specii sunt iremediabil diferite. Cu toate acestea, nu doar că pisicile și câinii se pot înțelege perfect, dar diviziunea percepută între aceste animale ar putea fi mai degrabă atribuită proprietarilor lor decât lor însele.

Un studiu recent efectuat pe 329 de persoane a identificat diferențe clare între personalitățile proprietarilor de pisici și câini atunci când aceștia s-au confruntat cu situații stresante sau izolatoare. Psihologii Jessica Oliva și Leah Michelle Baines de la Universitatea James Cook au analizat în ce măsură deținerea unui animal de companie poate prezice trăsăturile de personalitate din modelul „Big Five”: extraversie, agreabilitate, deschidere, conștiinciozitate și nevroticism, precum și reziliența personală a proprietarilor de animale.

Cum influențează deținerea unui câine sau a unei pisici personalitatea

Rezultatele cercetării au arătat că proprietarii de câini sunt mai predispuși să arate reziliență în circumstanțe stresante, în timp ce proprietarii de pisici tind să fie mai nevrotici.

„Deținerea unui câine a fost asociată cu o reducere a singurătății la persoanele care trăiesc singure în perioade de izolare prelungită, cum ar fi în timpul lockdown-urilor din pandemie”, explică Oliva.

Ea a adăugat că studiul lor a investigat puterea predictivă a deținerii unui câine versus o pisică asupra trăsăturilor de personalitate și reziliență.

Această diferență în reziliență poate explica de ce proprietarii de câini s-au simțit mai puțin singuri decât cei care nu dețin câini în timpul perioadelor de izolare. Totuși, acest lucru nu înseamnă neapărat că pisicile sunt responsabile pentru nevroticismul proprietarilor lor sau că deținerea unui câine dezvoltă reziliență.

De fapt, este mai probabil ca oamenii să își aleagă animalele de companie pe baza trăsăturilor de personalitate pe care le au deja.

„Simplu spus, oamenii care sunt în mod natural predispuși să fie rezilienți pot prefera câinii mai mult, mai degrabă decât să fie câinele cel care le conferă reziliență”, explică Oliva.

Ce spune alegerea animalului de companie despre tine

Un alt studiu, realizat în Mexic, a constatat că percepția costului emoțional al unei relații cu o pisică este mai mică, ceea ce le face mai ușor de întreținut. Pe de altă parte, relațiile cu câinii, care necesită un cost emoțional mai mare, au condus la o apropiere emoțională mai mare între animal și proprietar. Dacă ești o persoană stresată sau foarte conștientă de sine, o pisică independentă și autosuficientă ar putea fi mai potrivită pentru tine. În schimb, dacă îți place să îți asumi responsabilități și să te implici emoțional în relații, probabil că vei fi atras de ideea de a avea un câine.

Cu toate acestea, există numeroși factori care influențează alegerea unui animal de companie, care nu reflectă neapărat personalitatea unei persoane. Studiul Oliva a indicat, de asemenea, că obiceiurile de viață, situațiile de locuit și afinitatea pentru un anumit tip de animal au jucat un rol important în deciziile oamenilor. Mai mult, se pare că preferințele pentru animale ar putea fi influențate și de gene.

„Există dovezi care susțin ideea că genele influențează deținerea unui anumit tip de animal. Este posibil ca trăsăturile de personalitate și predispoziția de a deține un anumit animal să fie moștenite”, adaugă Oliva.

Alege cu grijă animalul de companie

Indiferent de factorii care influențează alegerea, decizia de a adopta un animal de companie ar trebui întotdeauna să fie bine gândită.

„Decizia de a lua un animal de companie trebuie să fie bine chibzuită, cu un angajament de a avea grijă de el pe toată durata vieții sale și cu bunăstarea animalului pe primul loc”, subliniază Oliva.

Deși există un anumit adevăr în ideea de a „crește la nivelul așteptărilor” atunci când deții un animal de companie, îngrijirea unui animal nu îți va schimba neapărat personalitatea sau nu îți va îmbunătăți sănătatea mentală. Cea mai bună alegere este întotdeauna animalul care se potrivește cel mai bine personalității tale.